Badián nie je obyčajná korenina. Priprav si z neho tento úžasný čaj!

Badián nie je obyčajná korenina. Priprav si z neho tento úžasný čaj!

Badián v našich končinách asi nepatrí medzi tie najznámejšie druhy korenín. To je však veľká škoda.

Na pohľad je viac než zaujímavý, no čo je dôležitejšie, má i blahodarný vplyv na ľudský organizmus. Okrem iného, potláča plynatosť, uvoľňuje hlieny či bojuje proti bolestiam brucha.

Jednoducho, badián sa určite oplatí vyskúšať. V článku vám prezradíme všetky skvelé účinky tejto liečivej hviezdice, aj ako si z nej pripraviť chutný čaj!

Odkiaľ sa badián vzal?

Badián, známy aj pod pojmom hviezdicový alebo čínsky aníz, je aromatický plod anízovca pravého. Tento strom dorastajúci do výšky 7 až 11 metrov pochádza z Ázie a do Európy sa dostal pravdepodobne v 16. alebo 17. storočí. Jeho plody už vtedy využívali do džemov či ovocných sirupov. Anízovec pravý obľubuje priemernú teplotu okolo 15 až 18 stupňov. Preto ho je potrené v zime chrániť pred mínusovými teplotami. Strom začína plodiť zvyčajne až po desiatich rokoch života.

Plody anízovca pravého sú charakteristické svojím netradičným tvarom. Majú vzhľad hviezdice s ôsmimi cípmi. Sú výrazne aromatické, vôňou pripomínajú aníz. Badián by sa dal považovať za vzdialeného príbuzného fenikla či kôpra, a to kvôli podobným účinkom. Blízko má aj k sladkému drievku, má totiž sladkastú chuť.

Pozri aj: Šupky z mandarínok - prečo ich nevyhadzovať? Toto si zamiluješ!

účinky badiána

Zdroj: Shutterstock®

Je akýmsi všeliekom

Badián obsahuje bielkoviny, sacharidy i cennú vlákninu. Je zdrojom celého radu minerálnych látok a stopových prvkov. Telu doplní železo, horčík, zinok, mangán, selén i meď. Okrem toho tiež obsahuje omega 6 mastné kyseliny, vitamín A aj C a kyselinu listovú či pantoténovú. Badián má antiseptické a antivírusové účinky a pôsobí antioxidačne. Je skvelým pomocníkom v boji proti voľným radikálom a na podporu imunity. Pozitívny vplyv má na proces trávenia, podobne, ako spomínaný aníz či fenikel.

Podporuje a urýchľuje trávenie a pomáha obnoviť črevnú mikroflóru. Taktiež je nápomocný pri riešení zdravotných ťažkostí, ako je plynatosť, pleseň alebo bolesti brucha. Badián má schopnosť odstraňovať hlieny, vhodný je ako podpora pri chrípke, nádche a kašli. Celkovo napomáha udržiavať zdravie dýchacích ciest. Blahodarné účinky má i na hladinu cholesterolu a stav pokožky, kĺbov, ciev, srdca i obličiek. Badián pôsobí upokojujúco, jeho vôňa vplýva pozitívne na psychiku človeka.

badiánový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ako badián používať?

Badián má príjemnú chuť i vôňu, preto našiel v gastronómii široké uplatnenie. V celku sa pridáva do kompótov, dochucujú sa ním cukrovinky a používa sa aj pri výrobe lekvárov, likérov, pečeného čaju alebo pri príprave vareného vína. Mletý badián je vhodný na ochutenie mäsa i pečených zemiakov, alebo na dochutenie zálievok aj omáčok. V niektorých krajinách ho zvyknú po jedle žuť, pretože pomáha tráveniu a zanecháva v ústach pocit sviežosti. Badián je vhodné vždy kupovať celý, a v prípade potreby si ho doma zomlieť.

Z badiánu sa dá pripraviť i chutný a zdraviu prospešný čaj. Potrebujete naň 1 menšiu lyžičku čerstvo pomletej koreniny a 2,5 dcl vody. Badián v šálke zalejte požadovaným množstvom horúcej vody a nechajte lúhovať približne 7 až 8 minút. Čaj pite teplý, dochutiť si ho môžete v prípade potreby medom či štipkou škorice. Tento nápoj si môžete dopriať i preventívne, napríklad v zimných mesiacoch na ochranu proti vírusovým ochoreniam. Pomáha však aj pri bolestiach kĺbov, tráviacich ťažkostiach či hnačke. Rovnako sa ho oplatí vyskúšať, ak vás trápia hlieny, nádcha alebo chrípka.

Odporúčame: Ženy nie sú spokojné so svojimi prsiami. Tu sú 4 dôvody prečo.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Soňa Kelemenová 15.12.17 07:27

SK
karma
86.00

liečivá hviezdička....práve aktuálny je predvianočný jablčný punč s hviezdičkou je výborný na zahriatie.....a nezabudnite ho pridať do perníkového cesta..... rozhodne nesmie chýbať...

  • 2
Odpovedať

Soňa Krátka 15.12.17 08:48

SK
karma
114.00

požívam ju aj na dekoráciu, pekne sa vyníma

  • 0
Odpovedať

Jana Belicová 15.12.17 08:59

JB
karma
96.00

Zatiaľ som badyán používala pri varenom víne. Čaj je dobrý nápad.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 15.12.17 09:03

MM
karma
100.00

ozývajú sa kĺby, takže vyskúšam, zatiaľ som používala len na dokorácie

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 15.12.17 11:05

DB
karma
117.00

badián má krásnu vôňu, takú vianočnú...

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 15.12.17 11:13

KK
karma
90.00

pekne to vyzerá...príroda vie vyčariť krásne ale aj užitočné zázraky

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 15.12.17 11:40

MG
karma
104.00

super informácie, doteraz som využívala a milujem badián ako vianočnú dekoráciu

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 15.12.17 15:13

MM
karma
107.00

zatiaľ som ho používala len do vareného vína alebo vianočných dekorácií... čaj ,je dobrý nápad

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 15.12.17 18:19

PV
karma
113.00

Badián , aníz veľmi nemusím .. Nevonia mi to .. Skôr preferujem škoricu ,klinčeky ..

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 15.12.17 18:19

MZ
karma
92.00

badián používam do vareného vínka, punču ale hlavne na ozdobu

  • 0
Odpovedať

Ľuba Reháková 15.12.17 18:51

ĽR
karma
-1.00

Badian som ani nepoznala ... zaujimave.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 15.12.17 20:22

ĽŠ
karma
100.00

Používam aj na čajík, varenie, ale i ako dekoráciu, o všetkých účinkoch som však nevedela.

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 15.12.17 21:27

MF
karma
106.00

Urcite vyskusam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 15.12.17 22:23

JK
karma
100.00

Používam ho roky a je skvelý na vianočnú výzdobu

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 15.12.17 23:51

karma
109.00

Priznám sa,že badián moc nepoznám.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní