Brnenie v nohách a rukách: Je dôvod na paniku?!

Brnenie v nohách a rukách: Je dôvod na paniku?!

Začali vám brnieť končatiny, prichádzali na vás mdloby a vy ste začali tak trošku panikáriť, pretože viete, že to neveští nič dobré. Mravčenie alebo brnenie končatín zažil už každý z nás a ak si práve hovoríte, že vy určite nie, tak verte nám, že áno. Veď si stačí len priľahnúť niektorú z končatín a mravčenie je na svete. Je to nepríjemné, no po niekoľkých sekundách pominie. Ale nie je to vždy tak!

Mravčenie, brnenie alebo parestézia je problém, ktorý je spôsobený tlakom na určité nervy. Parestézia predstavuje zdravotný problém, ktorý sa prejavuje práve mravčením, šteklením, pálením, znecitlivením alebo brnením končatín. Akonáhle sa tlak na nervy odstráni, zmiznú aj všetky tieto nepríjemné symptómy. Ale nie vždy musia tieto príznaky pominúť. V takom prípade však môžeme hovoriť o chronickej parestézii, ktorá môže byť príznakom poškodenia nervov.

Ak tento pocit dôverne poznáte, tak určite aj vy stále čakáte, kedy to „behanie mravcov“ po tele skončí a vy sa tak vrátite k činnosti, ktorú ste robili. Takéto pichanie dokáže znepríjemniť prácu a ochromiť vás na pár sekúnd, ale nie vždy musí ísť vyslovene o parestéziu. Brnenie v končatinách môže mať aj iné príčiny vzniku.

Pozri aj: Orechové škrupiny rozhodne nevyhadzuj! Toto dokážu s telom!

mravčenie v nohách

Zdroj: Shutterstock®

Čo spôsobuje brnenie končatín?

Akonáhle prídete k lekárovi a zdôveríte sa mu s problémom brnenia končatín, môžete sa pripraviť na sériu vyšetrení. RTG, MRI a krvné testy dokážu odhaliť príčinu samotného brnenia, ktoré (ako sme písali vyššie) nemusí byť spôsobené práve parestéziou. Častokrát je brnenie spôsobené nedostatkom vitamínov, infekciou, po požití alkoholu a pod.

  • Nedostatok vitamínov – ak sa v tele nenachádza dostatok vitamínov, ako je vitamín B, B1, B6, B12 alebo vitamínu E, tak môžete pociťovať mravčenie rúk alebo nôh. Pozor si však dávajte aj vtedy, keď máte vitamínov nadbytok. Najmä nadbytok vitamínu D môže rovnako prispieť k mravčeniu končatín.
  • Infekcia – aj niektoré druhy vírusov a infekcií nachádzajúcich sa v organizme môžu prispieť ku vzniku nepríjemného pocitu mravčenia končatín. Môžeme hovoriť buď o pásovom opare, alebo HIV víruse, ktorý rovnako spôsobuje pálenie pokožky.
  • Alkohol – metla ľudstva! A v tomto prípade príčina behania mravcov po tele. Časté požívanie alkoholu spôsobuje porušenie nervového systému. Avšak pozor, tu už ide o neuropatiu, ktorá spôsobuje brnenie končatín.
  • Systémové ochorenia – medzi ne môžeme zaradiť ochorenie pečene, hormonálnu nerovnováhu, cukrovku, ochorenie krvi... Tieto ochorenia tiež spadajú do kategórie ochorení spôsobujúcich brnenie končatín.
  • Toxicita – v neposlednom rade príčinou brnenia môže byť otrava toxickými látkami. Ak sa v ľudskom tele nachádza veľké množstvo olova, arzénu alebo ortuti, môžete pociťovať mravčenie.

Ďalšími možnými príčinami problému brnenia končatín môže byť zranenie, pri ktorom boli stlačené nervy – teda zranenie, pri ktorom je vyvíjaný tlak na nervy, ale aj pohryznutie alebo bodnutie nejakým zvieraťom. Medzi iné príčiny tiež môžeme zaradiť ochorenie štítnej žľazy, sklerózu, mŕtvicu a cukrovku 2. typu.

čo je parestézia

Zdroj: Shutterstock®

Čo robiť v prípade mravčenia končatín?

Mravčenie končatín pominie samo od seba. No aj vy sami môžete dopomôcť k jeho rýchlejšiemu zmiznutiu. V prvom rade vyskúšajte masáž. Masáž končatín uvoľňuje napätie a zvyšuje cirkuláciu krvi, čo prispieva k rýchlejšiemu odzneniu brnenia končatín a navyše je to najlepšie riešenie v prípade, ak vás mravčenie postretlo v práci. Ak máte po ruke niečo teplé, tak si spravte teplý obklad. Aj ten zvyšuje krvný tok, stačí ho len nechať pôsobiť aspoň 5 minút a nepríjemné pocity zmiznú.  

Cvičenie je zase ideálne v prípade sedavého zamestnania či pri obezite, ktorá môže rovnako spôsobiť brnenie končatín. Vyberajte buď jogu, kardio, behanie, plávanie alebo si denne doprajte aspoň 30-minútovú chôdzu. Nielenže nadobudnete kondíciu, ale tiež sa budete zdravo cítiť a nebude vás trápiť mravčenie končatín.

Na záver si doprajte zázvorový čaj, ktorý rozprúdi krv v žilách a zároveň zredukuje symptómy mravčenia. A v tomto jesennom období vás navyše príjemne zahreje a zníži riziko vzniku nádchy.

- Anketa

POCIŤOVALI STE UŽ NIEKEDY MRAVČENIE ALEBO BRNENIE V KONČATINÁCH?

Odpovedalo 893 ľudí  

Párkrát už áno - najmä keď si ich priľahnem alebo prisadnem
17%
Nie, ešte sa mi to doposiaľ nestalo
3%
Úplne pravidelne a už má to začína hnevať
78%
V minulosti áno, ale teraz už nie
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 07.10.19 07:19

ĽŠ
karma
100.00

Paralyzujúci problém, ktorý má viacero príčin, u mňa konkrétne prispieva anémia a niekedy trvá veľmi dlho, dokonca i v noci, kým dostanem končatiny do optimálneho stavu.

  • 3
Odpovedať

Mária Chromíková 07.10.19 12:31

MC
karma
109.00

Vekom pribúdajú všelijaké príznaky ,musíme sa s nimi popasovať alebo privyknúť si na ne.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 09.10.19 17:05

DB
karma
114.00

toto dôverne poznám už niekoľko rokov a neprajem to nikomu.keď sa pridajú kŕče v nohách,no nič moc.

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 10.11.20 20:17

karma
106.00

Super článok, presne ušitý na moju diagnózu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní