Orechové škrupiny rozhodne nevyhadzuj! Toto dokážu s telom!

Orechové škrupiny rozhodne nevyhadzuj! Toto dokážu s telom!

Prelom septembra a októbra patrí vlašským orechom. Ak sú vysušené, sú chutné a hlavne zdraviu prospešné. Využívame ich do koláčov, do šalátov alebo pri varení iných pokrmov. No ak sa vám stáva, že sa vám každý rok urodí veľké množstvo a vy neviete, čo s nimi, tak sa naučte, ako naložiť orechy a udržať tak ich čerstvosť po celý rok.

Vlašské orechy ukryté v orechovej škrupinke patria medzi babičkine superpotraviny, ktoré sa oplatí konzumovať – hlavne kvôli svojmu zdraviu. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny E, B1, B2, B3, B6, ďalej meď, fosfor, mangán či dokonca v nich nájdete ukrytú aj kyselinu listovú. Mnohými štúdiami bolo preukázané, prečo jesť vlašské orechy. Sú totižto ideálne na podporu činnosti mozgu, prispievajú k zníženiu rizika vzniku infarktu, pomáhajú normalizovať hladinu cukru v krvi, ale tiež chránia pokožku pred vplyvom voľných radikálov, a tým pomáhajú predchádzať predčasnému starnutiu pokožky.

Vlašské orechy sú skutočne skvelou voľbou, pokiaľ máte chuť na niečo chrumkavé, chutné a zdraviu prospešné zároveň. Pozor si však dávajte na to, kedy ich konzumujete. Dopriať by ste si ich mali hlavne v dopoludňajších hodinách. Ich konzumácia večer vám môže spôsobiť problémy so zaspávaním, pretože trvá pomerne dlho, kým ich organizmus strávi.

Pozri tiež: Trápi ťa bolesť v podbrušku a výtok? Príčinou môže byť toto gynekologické ochorenie!

vlašské orechy

Zdroj: Shutterstock®

Orechy áno, ale čo orechové škrupiny?

Orechové škrupiny sú viac-menej považované za odpad, ktorý končí po ich rozlúsknutí v koši. Ale to nie! Škrupiny sú v podstate prírodným materiálom, nie sú plné chémie a nie sú ani toxické. Preto sú považované za vyhovujúce ako pre prírodu, tak aj pre človeka. Už naši predkovia vedeli, že škrupiny majú skvelé vlastnosti, ktoré by mali byť využité pre zdravie človeka a pri liečbe rôznych zdravotných problémov.

V prvom rade je to cukrovka, ktorá v dnešnej dobe predstavuje akúsi „epidémiu“ rozšírenú medzi ľuďmi. V minulosti sa ako prevencia pred vznikom cukrovky, ba dokonca aj na jej liečbu využíval čaj z orechových škrupín. Dokonca vás tento čaj zbaví kašľa, nádchy a prechladnutia.

Škrupiny z vlašských orechov nájdu uplatnenie aj vo svete krásy, a to konkrétne pri bielení zubov alebo pri starostlivosti o pleť. Ak túžite po belších zuboch, tak jednoducho rozdrvte škrupiny na prášok a zmiešajte so zubnou pastou. Takto rozdrvené orechové škrupiny vám pomôžu zbaviť sa zubného plaku a tiež postupne prispejú k ich viditeľné vybieleniu. Aj v prípade, ak túžite po žiarivej pleti, sa odporúča škrupiny rozdrviť a zmiešať s čistiacim produktom na tvár. Vznikne vám jemný peeling, ktorý vás zbaví odumretých kožných buniek, vyčistí póry a zbaví nečistôt. Vaša pleť vďaka takémuto peelingu bude žiarivá a živá.

škrupiny z vlašských orechov - využitie

Zdroj: Shutterstock®

Orechový zázrak pre vlasy

Orechy majú všestranné využitie. Okrem toho, že sú prospešné pre zdravie, tak prospievajú aj našej korune krásy. Orechy sa odporúča konzumovať vnútorne. Sú plné tukov (dobrých tukov) a omega mastných kyselín, ktoré sú potrebné pre zdravý vzhľad vlasov. V druhom rade ich môžete použiť aj zvonka. Zmiešajte na prášok rozdrvené škrupiny s panenským olivovým olejom a kvapkou vody. Zmes premiešajte a naneste na vlasy. Spravte si vlasový zábal a po hodine vlasy umyte. Neuveríte, ale budú vám žiariť, budú pevnejšie a uhladenejšie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 17.09.19 06:21

ĽŠ
karma
100.00

Vlašské orechy sú skutočne skvelou voľbou!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.09.19 23:47

karma
109.00

Je čas orechov.Aj nám už začínajú padať v záhrade.Zatiaľ som škrupinky vyhadzovala,ale teraz ich už budem využívať.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 19.09.19 14:00

KK
karma
109.00

orechy milujem v kombinácii s jogurtom, to býva moja večera, čaj určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 20.09.19 13:01

MZ
karma
109.00

orechy máme radi no škrupinky vždy vyhadzujem ... zaujímavé na čo všetko sú vhodné

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 20.09.19 13:32

DR
karma
104.00

Vdaka za tipy, akurat zacinaju oriesky padat :-)

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 03.10.19 12:02

karma
108.00

o ucinkoch orechovych skrupin som nevedela, dakujem za tip

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 13.11.21 08:46

JK
karma
100.00

Mám ich rád a o skupinkách som to nevedel

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní