Trápi ťa bolesť v podbrušku a výtok? Príčinou môže byť toto gynekologické ochorenie!

Trápi ťa bolesť v podbrušku a výtok? Príčinou môže byť toto gynekologické ochorenie!

Nežnejšiu časť populácie môže potrápiť obrovské množstvo rozličných ženských zdravotných problémov. Medzi najobávanejšie gynekologické choroby môžeme zaradiť mnohé zákerné nádorové ochorenia, akými sú napríklad rakovina prsníka či rakovina krčka maternice.

Ženy veľmi často trápia napríklad i cysty na vaječníkoch. Ochorení ženských orgánov je však mnoho a o jednom z nich si niečo viac povieme i v nasledujúcom článku. Toto ochorenie postihuje vaječníky, vajíčkovody a prípadne i okolité tkanivá a jeho typickými prejavmi je bolesť v podbrušku aj páchnuci výtok. Čo je to zápal vaječníkov, čo zápal vaječníkov vyvoláva a aké sú príznaky a liečba? Zistite viac v článku!

Čo je zápal vaječníkov

Pod pojmom zápal vaječníkov rozumieme panvovú zápalovú chorobu. Ide o pomerne vážne infekčné ochorenie, ktoré postihuje nielen vaječníky, ale aj vajíčkovody a prípadne aj maternicu a okolité štruktúry. Odborne toto ochorenie nazývame ooforitída. 

V praxi sa možno stretnúť s jednostrannou a obojstrannou ooforitídou v závislosti od toho, či je postihnutý jeden alebo oba vaječníky. Na základe priebehu a trvania dĺžky príznakov rozlišujeme akútny zápal vaječníkov a chronický zápal vaječníkov. 

Čo je príčinou zápalu vaječníkov?

Za príčinu tohto ochorenia je často mylne považované obyčajné prechladnutie. Chlad však môže prispieť maximálne k oslabeniu imunity, čo je rizikový faktor pre rozvoj mnohých zdravotných problémov. Pravým vinníkom panvovej zápalovej choroby sú však baktérie, a to napríklad niektoré gonokoky, stafylokoki aj streptokoky či rozličné anaeróbne baktérie. Častým pôvodcom je okrem iných napríklad i Chlamydia trachomatis

K infekcii pritom dochádza v mnohých prípadoch najmä pri pohlavnom styku. Infekcia postupuje od krčka maternice smerom k vaječníkom aj vajíčkovodom, pričom sa môže šíriť až na pobrušnicu. K nákaze menej často dochádza po pôrode či potrate, pri zavádzaní vnútromaternicového telieska alebo iných zákrokoch. 

Odporúčame: ​Máš chuť na sladké alebo slané? Toto sa ti telo snaží naznačiť!

prejavy zápalu vaječníkov

Zdroj: Shutterstock®

U koho je vyššie riziko zápalu vaječníkov?

Zápal vaječníkov, respektíve zápalové ochorenie orgánov panvovej oblasti vo vyššej miere trápi najmä mladšie ženy, ktoré sú pohlavne aktívne, a to najčastejšie vo veku od 20 do 35 rokov. U dievčat v puberte či žien v menopauze sa toto ochorenia vyskytuje skôr zriedkavo.

Taktiež sú viac ohrozené ženy, ktoré majú za sebou niekoľko pôrodov alebo viac striedajú sexuálnych partnerov. Medzi rizikové faktory zápalu vaječníkov, ktoré môžu prispieť k rozvoju choroby, radíme i oslabený imunitný systém, hormonálne výkyvy či nedostatočnú hygienu.

Príznaky zápalu vaječníkov

Ak sa zápal rozvíja dlhodobejšie a postupne, na začiatku nemusí žena pociťovať žiadne ťažkosti. Medzi prvé typické prejavy ochorenia však radíme primárne bolesť vejčníkov, ktorá sa objavuje najmä v okolí podbruška. Tá je najskôr nevýrazná, no rozvojom zápalu sa mení na trvalú a často veľmi intenzívnu.

Charakteristické sú i kŕče v danej oblasti a bolesť počas pohlavného styku a v niektorých prípadoch aj pri močení či počas ovulácie. Bolesť môže rovnako vyrážať až do chrbtovej oblasti. Celá oblasť panvy býva citlivá na tlak.

K ďalším typickým prejavom zápalu vaječníkov patrí:

  • abnormálny výtok (výtok pri zápale vaječníkov zvyčajne zapácha a má žltkastú či dokonca zelenkastú farbu), 

  • poruchy menštruačného cyklu / krvácanie mimo menštruačného cyklu
  • predĺžená a nezvyčajne silná menštruácia,
  • zvýšená teplota až vysoká horúčka,
  • zimnica,
  • nechutenstvo,
  • intenzívna únava či malátnosť,
  • bolesť hlavy.

Ďalšie zdravotné ťažkosti sa môžu objaviť v prípade, že sa infekcia rozrástla aj do iných častí tela.

Pozri aj: Zákerné onkologické ochorenie: Ako sa prejavuje rakovina hrtana?

liečba zápalu vaječníkov

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika zápalu vaječníkov

Vyššie spomínané zdravotné ťažkosti neradno ignorovať a pri ich výskyte je nevyhnutné navštíviť lekára, ktorý ako jediný môže stanoviť presnú diagnózu a vylúčiť možnosť iných ochorení. Mnohé zo spomínaných ťažkostí sa totižto vyskytujú aj pri iných chorobách, napríklad endometrióze či pri problémoch s cystami a dokonca aj pri mimomaternicovom tehotenstve.

Ak je však potvrdená panvová zápalová choroba, nevyhnutné je začať s liečbou. Pri neliečení totiž môže zápal spôsobovať dlhodobé ťažkosti a dokonca môže ohroziť plodnosť a prípadné tehotenstvo v budúcnosti. Pri diagnostike sa uplatňuje palpačné vyšetrenie pohmatom, vyšetrenie pohmatom cez pošvu, taktiež testy krvi a moču, kultivácia steru z krčka maternice v laboratóriu i sonografické vyšetrenie. 

Ako liečiť zápal vaječníkov?

Pri liečbe sa pristupuje najmä k podávaniu antibiotík, ktoré zvyčajne dobre zaberajú. Dĺžka liečby býva 7 až 10 dní, niekedy dva týždne. Dôležitý je i pokoj na lôžku. V prípade ťažšieho priebehu infekcie je možné pacientku hospitalizovať a antibiotiká na zápal vaječníkov podávať pomocou infúzie. Vo veľmi vážnych prípadoch a výskyte komplikácií, napríklad pri vzniku abscesov, sa niekedy pristupuje aj ku chirurgickému zákroku.

Ako predchádzať vzniku zápalov vaječníkov

Dôležité je nezabúdať na prevenciu ochorenia. Ako predísť zápalu vaječníkov? Znížiť riziko rozvoja spomínaného zdravotného problému je možné používaním bariérovej ochrany (kondómu), a to hlavne pri styku s náhodnými partnermi. Taktiež je dôležité udržiavať svoju imunitu dostatočne silnú.

Aktualizovaný článok: 31.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 09.09.19 07:46

ĽŠ
karma
100.00

Zápal vaječníkov, cysty,...všetky vedia nepríjemne potrápiť, preto je naozaj dôležité nezabúdať na prevenciu!

  • 3
Odpovedať

Darina Božiková 21.01.20 11:18

DB
karma
114.00

prevencia je veľmi dôležitá v každom veku.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní