Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty musíš vyskúšať!

recepty z hurmikaki

Mnohé z vás hurmikaki poznajú, niektoré ho majú každú jeseň doma a niektoré ho dokonca využívajú v kuchyni. Z hurmikaki sa dajú pripravovať rôzne pokrmy - smoothie, ovocné šaláty, koláče, dokonca môže byť aj súčasťou mäsitých jedál.

 

Zostavili sme vám menu z tohto sladučkého ovocia, ktoré musíte určite vyskúšať, pokiaľ rady experimentujete.

 

Hurmikaki sa v niektorých krajinách nazýva tiež „jedlo bohov", a jeho blahodárne účinky na organizmus sú nekonečné. V prvom rade, je považované za bojovníka proti rakovine, hlavne proti rakovine pľúc. Obsahuje totiž flavonoid - fisetín, ktorý podľa niektorých vedcov zabíja rakovinotvorné bunky. Mimo to, obsahuje množstvo antioxidantov, minerálov a vitamíny.

 

Caprese toast s hruškou a kaki

Na toto jednoduché predjedlo budete potrebovať:

  • bagetku
  • kaki
  • hrušku
  • balzamikový olej
  • mozzarellu
  • lístky bazalky

 

Postup prípravy:

 

Bagetku si jemne opečieme a postupne na ňu vrstvíme: na plátky nakrájanú hrušku a hurmikaki, lístok bazalky, kúsok mozzarelly. Celé to ,,zakvapneme" balzamikovým olejom, a podľa chuti osolíme a okoreníme. Táto zimná variácia letného caprese toastu s paradajkou, je nesmierne lahodná!

 

Určite si pozri: Poznáme 7 trikov, ako využiť citrón v domácnosti! Používaš ho aj ty?

caprese toast

Zdroj foto: www.pinterest.com

Krémová tekvicová polievka s hurmikaki

Na 3 porcie budete potrebovať:

  • 3 zrelé kaki
  • 2 šálky nakrájanej tekvice
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička rozpusteného orechového masla
  • 1 čajová lyžička olivového alebo kokosového oleja
  • 3 klinčeky
  • ½ čajovej lyžičky morskej soli
  • ½ čajovej lyžičky červenej papriky
  • Štipka mletého zázvoru alebo škorice (podľa chuti, ktorú preferujete)
  • Štipka čierneho korenia

 

Postup prípravy:

 

Ako prvé si predvaríme tekvicu vo vode, aby nám zmäkla. Následne ju rozmixujeme, spolu s vývarom a s hurmikaki, ktoré máme ošúpané (rovnako tak môžete šupku ponechať). Zmes dáme do hrnca, pridáme kokosové mlieko, olej, javorový sirup a orechové maslo. Poriadne všetky ingrediencie premiešame, pridáme zázvor alebo škoricu a na strednom plameni varíme 30 minút.

 

Po 20 minútach, by mala polievka začať hustnúť a vtedy ju ešte raz rozmixujeme, ponorným mixérom, aby bola krásne jemná. Zvyšných 10 minút, už len ochutnávame, dochucujeme soľou, paprikou, korením. Servírujeme s nasekanými orieškami, s pár kvapkami čili omáčky a kúskom opečeného chleba. 

 

Odporúčame: Ako využiť mrazničku v domácnosti? Toto ťa šokuje!

polievka z hurmikaki

Zdroj foto: www.pinterest.com

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Chrumkavý šalát na čínsky spôsob

Budete potrebovať:

  • 6-7 umytých listov čínskej kapusty
  • ½ bielej cibule (kľudne aj celá, podľa chuti)
  • 1 ošúpané hurmikaki
  • 1 čili paprička

 

Na zálievku:

  • 2 čajové lyžičky ryžového oleja
  • 1 čajová lyžičku rybacej omáčky
  • 1 čajová lyžička cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička sezamového oleja
  • 2 čajové lyžičky sezamových semiačok

 

Postup prípravy:

 

Zeleninu si nakrájame na plátky a cibuľu namočíme na 5 minút do vody. Prísady na zálievku si zmiešame dokopy, môžeme pridať podľa chuti aj soľ a korenie. Zálievku nalejeme na zeleninu a premiešame, kľudne aj rukou a podávame samostatne, ako prílohu alebo s ryžou ako hlavné jedlo.

 

Zaujme ťa ajVyrob si domáce maslo! Ako na to? Skús tento jednoduchý recept!

šalát s hurmikaki

Zdroj foto: www.pinterest.com

Cesnakové kuracie prsia s kaki salsou

Na 2 porcie budete potrebovať:

  • 2 kuracie prsia
  • 1 čajová lyžička červenej papriky
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • ½ cibuľového prášku alebo polovicu menšej čerstvej cibule
  • Podľa chuti čierne korenie a soľ
  • Olivový alebo slnečnicový olej

 

Na salsu:

  • 3 hurmikaki
  • ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky mletého kardamónu
  • Štipka škorice

 

Postup prípravy:

 

Príprava salsy je jednoduchá – kaki si rozpolíme na polovicu a opečieme na panvici s trochou oleja, asi 10 minút, aby nám úplne zmäklo. Následne ho rozmixujeme spolu s ostatnými prísadami, aby malo konzistenciu salsy. Či už si vytvoríte hladkú kašu alebo hmotu, s väčšími kúskami, je na vás a na vašej chuti.

 

Všetky ingrediencie na prípravu mäsa zmiešame dokopy a obalíme v nich kuracie prsia. Mäso dáme na pečiaci papier (alebo rovno na plech), pokvapkáme olejom a dáme do predhriatej rúry na 165°C na 10 minút. Samozrejme, môžete si zvoliť spôsob grilovania mäsa ako ste zvyknuté – na panvici alebo na grile. Keď máme mäso z oboch strán opečené, vyberieme z rúry a necháme ho 5 minút oddýchnuť. Následne naňho navrstvíme salsu, pridáme prílohu podľa chuti – ryža alebo pečené zemiaky sú vhodnou kombináciou.

 

Odporúčame: Ako správne chudnúť pomocou tukov? Je to vôbec možné?

mäso s hurmikaki

Zdroj foto: www.pinterest.com

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Koláčiky s hurmikaki

 

Budete potrebovať:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička škorice
  • ½ čajovej lyžičky klinčekov
  • ½ muškátového orechu
  • ½ šálky masla (izbová teplota)
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • dreň z 2-3 hurmikaki
  • 1 väčšie vajce
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka posekaných orieškov
  • 1 šálka hrozienok

 

Na pomarančovú polevu:

  • 2 šálky múčkového cukru
  • ¼ šálky s pomarančovou šťavou
  • 1 čajová lyžička pomarančovej kôry

 

Postup prípravy:

 

Rúru predhrejeme na 350°C. V miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinčeky, muškátový orech a odložíme nabok. V druhej miske vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme dreň z hurmikaki, vajce a vanilku. Zmes pridáme k suchej, múkovej zmesi a opatrne zmiešame dokopy. Nakoniec pridáme hrozienka a posekané oriešky.

 

Cesto za pomoci lyžice vytvarujeme na malé kôpky a ukladáme na plech s pečiacim papierom. Pečieme 12-14 minút, kľudne aj dlhšie, dokiaľ nie sú koláčiky upečené do zlatova. Po upečení, necháme 5 minút odpočinúť a následne môžeme koláčiky preniesť na mriežku. V menšej miske si poriadne vyšľaháme ingrediencie na polevu a polievame ňou koláčiky, ktoré máme na mriežke.

 

Vyskúšaj: Jednoduchá a lahodná smotanovo-hubová polievka

koláčiky z hurmikaki

Zdroj foto: www.pinterest.com

Zmrzlina s hurmikaki a kardamónom

Budeme potrebovať:

  • 1 šálku smotany na šľahanie
  • 2 šálky mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 2/3 šálky cukru
  • ½ čajovej lyžičky mletého kardamónu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky drene z hurmikaki

 

Postup prípravy:

 

Dáme variť mlieko, smotanu, kardamón a polovicu cukru, ale pozor, nesmie nám to zovrieť! Vo väčšej miske vyšľaháme žĺtka a zvyšný cukor. Ak máme mlieko zohriate, prelejeme jednu šálku k žĺtkom s cukrom a následne celú zmes (žĺtka, cukor a šálku mlieka) prelejeme naspäť, medzi zvyšné horúce mlieko so smotanou. Varíme dokiaľ nám nezačne zmes hustnúť, opäť nesmie zovrieť! Následne prepasírujeme cez sitko a necháme chladnúť minimálne 3 hodiny, najlepšie aj cez noc. Po vychladení pridáme vanilku a hurmikaki a dáme do mrazničky.

 

Dobrú chuť!

zmrzlina s hurmikaki

Zdroj foto: www.pinterest.com

VYSKÚŠALI BY STE NIEKTORÝ Z TÝCHTO RECEPTOV?
  • Áno (75%)

     

  • Nie (25%)

     

Odpovedalo 24 ľudí  


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

19 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



16.11.17 07:55 | Soňa Kelemenová | karma: 95
Hurmi Kaki je ďalšia vitamínová bomba...Hurmikaki má celkový pozitívny vplyv na organizmus a preto je vhodný pri chudnutí... nielen pre obsah vitamínov ale aj urýchľuje a podporuje spaľovanie tukov...a tie chutné receptíky čo ste sem dali, no... ja si ho mixujem na smothii

odpovedať

hlasuj plus 0 | 2 hlasuj minus


16.11.17 14:26 | Milka Damašková | karma: 85
Ja som pri testovaní rôznych exotických druhov opatrná, keďže som alergička a neraz som skončila s výsypom...preto asi ani túto pochúťku nebudem skúšať ale ostanem verná starým dobrým osvedčeným tuzemským plodinám..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 2 hlasuj minus


16.11.17 17:55 | Katarína Konečná | karma: 90
vôbec mi toto ovocie nechutí

odpovedať

hlasuj plus -1 | 2 hlasuj minus


16.11.17 18:08 | Pavlína Vaksmundská | karma: 69
No to som vôbec netušila ,čo všetko sa dá pripraviť s Hurmikaki ..!! Super recepty , polievka mňam , šalátik si určite spravím .. Zmrzlina ma tiež láka, na tie toasty to môže byť zaujímavé..

odpovedať

hlasuj plus -1 | 2 hlasuj minus


18.11.17 15:20 | Peter Gavlas | karma: neurčená
Práve včera sme hurmikaki kúpili ale dlho nevydržali, zjedol som ich samé, mňam :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


18.11.17 18:22 | Marianna Rajniaková | karma: 96
zaženie chuť na sladkosti.. mne to pomáha..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.11.17 23:14 | Marika Michálková | karma: 82
Nikdy som z neho neskúšala variť - nevydrží- vždy ho hneď zjem samotné . Je úžasné.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


20.11.17 00:02 | Peter Maňák | karma: neurčená
Ak ich nezjem čerstvé, možno niekedy vyskúšam...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


22.11.17 20:22 | janko komada | karma: 67
ešte som ju nejedol

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


26.11.17 13:35 | Alena Hocková | karma: neurčená
Recepty z hurmikaki vidím prvý-krát. Určite vyskúšam :-)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.12.17 13:11 | Darina Božiková | karma: 81
všetky recepty sa mi páčia až na tú tekvicovú polievku.tekvicovú polievku síce mám veľmi rada,ale rozmixovať do nej hurmi kaki mi príde barbarské pre to hurmi.nie je ho škoda?radšej ho zjem len tak.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 19:16 | Ingrid Šimoniková | karma: 67
hurmi kaki mám velmi rada a ani som netušila že už aj z tohoto ovocia su rôzne recepty a dokonca zmrzlina.. a vyzerá fakt dobre

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 19:22 | Soňa Krátka | karma: 77
tot ovocie som ešte nejedla

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


14.12.17 16:43 | Ivana Čekanová | karma: neurčená
koláčiky z hurmikaki ma zaujali, urcite vyskúšam, inak ho jedávam skoro kazdý den je to velmi zdravé ovocie :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


15.12.17 08:28 | Soňa Kozáková | karma: neurčená
Hurmikaki milujem, určite niečo z toho vyskúšam! :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


16.12.17 21:15 | Elena Švachová | karma: 82
Hurmi kaki milujem a zjem ho len tak,pomiešané s iným ovocím.Robím si šalát s kaki,banánom,mangom,mandarinkou,pomelom,pomarančom-skrátka,čo mám práve doma...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


17.12.17 17:14 | Anna Kristova | karma: 91
kaki je vynikajúce aj surové

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


18.12.17 20:53 | Vlasta Tóthová | karma: neurčená
Všetko vyzerá báječne :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


03.01.18 15:50 | Jana Komadová | karma: 94
Zaujímavé recepty

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

30.01.2018 KRÁSA
Kurie oká: S ktorými prírodnými zložkami ich vyliečiš?

Našim chodidlám nevenujeme takú pozornosť, akú by si zaslúžili. Možno je to preto, lebo ich ukrývame v topánkach a ponožkách, z ktorých nám nevykukuje žiaden kúsok chodidla. Avšak...

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

21.01.2018 LIFESTYLE
Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

Obličky plnia v ľudskom tele hneď niekoľko dôležitých funkcií. Pôsobia ako filter krvi, regulujú množstvo vody v organizme a podieľajú sa na udržiavaní homeostázy...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s