Registrácia Prihlásenie

Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty musíš vyskúšať!

  • 16.11.2017
  • Simona Kostková

Mnohé z vás hurmikaki poznajú, niektoré ho majú každú jeseň doma a niektoré ho dokonca využívajú v kuchyni. Z hurmikaki sa dajú pripravovať rôzne pokrmy - smoothie, ovocné šaláty, koláče, dokonca môže byť aj súčasťou mäsitých jedál.

Zostavili sme vám menu z tohto sladučkého ovocia, ktoré musíte určite vyskúšať, pokiaľ rady experimentujete.

Hurmikaki sa v niektorých krajinách nazýva tiež „jedlo bohov", a jeho blahodárne účinky na organizmus sú nekonečné. V prvom rade, je považované za bojovníka proti rakovine, hlavne proti rakovine pľúc. Obsahuje totiž flavonoid - fisetín, ktorý podľa niektorých vedcov zabíja rakovinotvorné bunky. Mimo to, obsahuje množstvo antioxidantov, minerálov a vitamíny.

Caprese toast s hruškou a kaki

Na toto jednoduché predjedlo budete potrebovať:

  • bagetku
  • kaki
  • hrušku
  • balzamikový olej
  • mozzarellu
  • lístky bazalky

Postup prípravy:

Bagetku si jemne opečieme a postupne na ňu vrstvíme: na plátky nakrájanú hrušku a hurmikaki, lístok bazalky, kúsok mozzarelly. Celé to ,,zakvapneme" balzamikovým olejom, a podľa chuti osolíme a okoreníme. Táto zimná variácia letného caprese toastu s paradajkou, je nesmierne lahodná!

Určite si pozri: Poznáme 7 trikov, ako využiť citrón v domácnosti! Používaš ho aj ty?

caprese toast

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Krémová tekvicová polievka s hurmikaki

Na 3 porcie budete potrebovať:

  • 3 zrelé kaki
  • 2 šálky nakrájanej tekvice
  • 2 litre zeleninového vývaru
  • 1 šálka kokosového mlieka
  • 1 čajová lyžička javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička rozpusteného orechového masla
  • 1 čajová lyžička olivového alebo kokosového oleja
  • 3 klinčeky
  • ½ čajovej lyžičky morskej soli
  • ½ čajovej lyžičky červenej papriky
  • Štipka mletého zázvoru alebo škorice (podľa chuti, ktorú preferujete)
  • Štipka čierneho korenia

Postup prípravy:

Ako prvé si predvaríme tekvicu vo vode, aby nám zmäkla. Následne ju rozmixujeme, spolu s vývarom a s hurmikaki, ktoré máme ošúpané (rovnako tak môžete šupku ponechať). Zmes dáme do hrnca, pridáme kokosové mlieko, olej, javorový sirup a orechové maslo. Poriadne všetky ingrediencie premiešame, pridáme zázvor alebo škoricu a na strednom plameni varíme 30 minút.

Po 20 minútach, by mala polievka začať hustnúť a vtedy ju ešte raz rozmixujeme, ponorným mixérom, aby bola krásne jemná. Zvyšných 10 minút, už len ochutnávame, dochucujeme soľou, paprikou, korením. Servírujeme s nasekanými orieškami, s pár kvapkami čili omáčky a kúskom opečeného chleba. 

Odporúčame: Ako využiť mrazničku v domácnosti? Toto ťa šokuje!

polievka z hurmikaki

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Chrumkavý šalát na čínsky spôsob

Budete potrebovať:

  • 6-7 umytých listov čínskej kapusty
  • ½ bielej cibule (kľudne aj celá, podľa chuti)
  • 1 ošúpané hurmikaki
  • 1 čili paprička

Na zálievku:

  • 2 čajové lyžičky ryžového oleja
  • 1 čajová lyžičku rybacej omáčky
  • 1 čajová lyžička cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička sezamového oleja
  • 2 čajové lyžičky sezamových semiačok

Postup prípravy:

Zeleninu si nakrájame na plátky a cibuľu namočíme na 5 minút do vody. Prísady na zálievku si zmiešame dokopy, môžeme pridať podľa chuti aj soľ a korenie. Zálievku nalejeme na zeleninu a premiešame, kľudne aj rukou a podávame samostatne, ako prílohu alebo s ryžou ako hlavné jedlo.

Zaujme ťa ajVyrob si domáce maslo! Ako na to? Skús tento jednoduchý recept!

šalát s hurmikaki

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Cesnakové kuracie prsia s kaki salsou

Na 2 porcie budete potrebovať:

  • 2 kuracie prsia
  • 1 čajová lyžička červenej papriky
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • ½ cibuľového prášku alebo polovicu menšej čerstvej cibule
  • Podľa chuti čierne korenie a soľ
  • Olivový alebo slnečnicový olej

Na salsu:

  • 3 hurmikaki
  • ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • ½ čajovej lyžičky mletého kardamónu
  • Štipka škorice

Postup prípravy:

Príprava salsy je jednoduchá – kaki si rozpolíme na polovicu a opečieme na panvici s trochou oleja, asi 10 minút, aby nám úplne zmäklo. Následne ho rozmixujeme spolu s ostatnými prísadami, aby malo konzistenciu salsy. Či už si vytvoríte hladkú kašu alebo hmotu, s väčšími kúskami, je na vás a na vašej chuti.

Všetky ingrediencie na prípravu mäsa zmiešame dokopy a obalíme v nich kuracie prsia. Mäso dáme na pečiaci papier (alebo rovno na plech), pokvapkáme olejom a dáme do predhriatej rúry na 165°C na 10 minút. Samozrejme, môžete si zvoliť spôsob grilovania mäsa ako ste zvyknuté – na panvici alebo na grile. Keď máme mäso z oboch strán opečené, vyberieme z rúry a necháme ho 5 minút oddýchnuť. Následne naňho navrstvíme salsu, pridáme prílohu podľa chuti – ryža alebo pečené zemiaky sú vhodnou kombináciou.

Odporúčame: Ako správne chudnúť pomocou tukov? Je to vôbec možné?

mäso s hurmikaki

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Koláčiky s hurmikaki

 

Budete potrebovať:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička škorice
  • ½ čajovej lyžičky klinčekov
  • ½ muškátového orechu
  • ½ šálky masla (izbová teplota)
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • dreň z 2-3 hurmikaki
  • 1 väčšie vajce
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka posekaných orieškov
  • 1 šálka hrozienok

Na pomarančovú polevu:

  • 2 šálky múčkového cukru
  • ¼ šálky s pomarančovou šťavou
  • 1 čajová lyžička pomarančovej kôry

Postup prípravy:

Rúru predhrejeme na 350°C. V miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinčeky, muškátový orech a odložíme nabok. V druhej miske vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme dreň z hurmikaki, vajce a vanilku. Zmes pridáme k suchej, múkovej zmesi a opatrne zmiešame dokopy. Nakoniec pridáme hrozienka a posekané oriešky.

Cesto za pomoci lyžice vytvarujeme na malé kôpky a ukladáme na plech s pečiacim papierom. Pečieme 12-14 minút, kľudne aj dlhšie, dokiaľ nie sú koláčiky upečené do zlatova. Po upečení, necháme 5 minút odpočinúť a následne môžeme koláčiky preniesť na mriežku. V menšej miske si poriadne vyšľaháme ingrediencie na polevu a polievame ňou koláčiky, ktoré máme na mriežke.

Vyskúšaj: Jednoduchá a lahodná smotanovo-hubová polievka

koláčiky z hurmikaki

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Zmrzlina s hurmikaki a kardamónom

Budeme potrebovať:

  • 1 šálku smotany na šľahanie
  • 2 šálky mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 2/3 šálky cukru
  • ½ čajovej lyžičky mletého kardamónu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky drene z hurmikaki

Postup prípravy:

Dáme variť mlieko, smotanu, kardamón a polovicu cukru, ale pozor, nesmie nám to zovrieť! Vo väčšej miske vyšľaháme žĺtka a zvyšný cukor. Ak máme mlieko zohriate, prelejeme jednu šálku k žĺtkom s cukrom a následne celú zmes (žĺtka, cukor a šálku mlieka) prelejeme naspäť, medzi zvyšné horúce mlieko so smotanou. Varíme dokiaľ nám nezačne zmes hustnúť, opäť nesmie zovrieť! Následne prepasírujeme cez sitko a necháme chladnúť minimálne 3 hodiny, najlepšie aj cez noc. Po vychladení pridáme vanilku a hurmikaki a dáme do mrazničky.

Dobrú chuť!

zmrzlina s hurmikaki

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

- Anketa

VYSKÚŠALI BY STE NIEKTORÝ Z TÝCHTO RECEPTOV?

Odpovedalo 42 ľudí  

Áno
83%
Nie
17%

Návrat hore
Autor článku

19 komentárov

Soňa Kelemenová 16.11.17 07:55

SK
karma
86.00

Hurmi Kaki je ďalšia vitamínová bomba...Hurmikaki má celkový pozitívny vplyv na organizmus a preto je vhodný pri chudnutí... nielen pre obsah vitamínov ale aj urýchľuje a podporuje spaľovanie tukov...a tie chutné receptíky čo ste sem dali, no... ja si ho mixujem na smothii

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 16.11.17 14:26

MD
karma
108.00

Ja som pri testovaní rôznych exotických druhov opatrná, keďže som alergička a neraz som skončila s výsypom...preto asi ani túto pochúťku nebudem skúšať ale ostanem verná starým dobrým osvedčeným tuzemským plodinám..

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 16.11.17 17:55

KK
karma
109.00

vôbec mi toto ovocie nechutí

  • -1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 16.11.17 18:08

PV
karma
89.00

No to som vôbec netušila ,čo všetko sa dá pripraviť s Hurmikaki ..!! Super recepty , polievka mňam , šalátik si určite spravím .. Zmrzlina ma tiež láka, na tie toasty to môže byť zaujímavé..

  • 0
Odpovedať

Peter Gavlas 18.11.17 15:20

PG
karma
92.00

Práve včera sme hurmikaki kúpili ale dlho nevydržali, zjedol som ich samé, mňam :)

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 18.11.17 18:22

MR
karma
91.00

zaženie chuť na sladkosti.. mne to pomáha..

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 19.11.17 23:14

MM
karma
115.00

Nikdy som z neho neskúšala variť - nevydrží- vždy ho hneď zjem samotné . Je úžasné.

  • 0
Odpovedať

Peter Maňák 20.11.17 00:02

PM
karma
104.00

Ak ich nezjem čerstvé, možno niekedy vyskúšam...

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 22.11.17 20:22

JK
karma
103.00

ešte som ju nejedol

  • 0
Odpovedať

Alena Hocková 26.11.17 13:35

AH
karma
-1.00

Recepty z hurmikaki vidím prvý-krát. Určite vyskúšam :-)

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 03.12.17 13:11

DB
karma
110.00

všetky recepty sa mi páčia až na tú tekvicovú polievku.tekvicovú polievku síce mám veľmi rada,ale rozmixovať do nej hurmi kaki mi príde barbarské pre to hurmi.nie je ho škoda?radšej ho zjem len tak.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 11.12.17 19:16

karma
81.00

hurmi kaki mám velmi rada a ani som netušila že už aj z tohoto ovocia su rôzne recepty a dokonca zmrzlina.. a vyzerá fakt dobre

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.17 19:22

SK
karma
92.00

tot ovocie som ešte nejedla

  • 0
Odpovedať

Ivana Čekanová 14.12.17 16:43

karma
-1.00

koláčiky z hurmikaki ma zaujali, urcite vyskúšam, inak ho jedávam skoro kazdý den je to velmi zdravé ovocie :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kozáková 15.12.17 08:28

SK
karma
92.00

Hurmikaki milujem, určite niečo z toho vyskúšam! :)

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 16.12.17 21:15

karma
115.00

Hurmi kaki milujem a zjem ho len tak,pomiešané s iným ovocím.Robím si šalát s kaki,banánom,mangom,mandarinkou,pomelom,pomarančom-skrátka,čo mám práve doma...

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.12.17 17:14

AK
karma
113.00

kaki je vynikajúce aj surové

  • 0
Odpovedať

Vlasta Tóthová 18.12.17 20:53

VT
karma
-1.00

Všetko vyzerá báječne :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 03.01.18 15:50

JK
karma
111.00

Zaujímavé recepty

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Incapet collagen pre zvieratá: Skutočne ho potrebujú domáci chlpáči?
Inšpirácie

Incapet collagen pre zvieratá: Skutočne ho potrebujú domáci chlpáči?

  • 92
  • 1
  • 25.10.2019
Vieš, čo je hemochromatóza? Následky ochorenia môžu byť trpké!
Zdravie

Vieš, čo je hemochromatóza? Následky ochorenia môžu byť trpké!

  • 11
  • 1
  • 08.11.2019
Darina Veen-Kaššová – poradkyňa v oblasti feng šuej: Poznávanie feng šuej mi otvorilo oči
Rozhovory

Darina Veen-Kaššová – poradkyňa v oblasti feng šuej: Poznávanie feng šuej mi otvorilo oči

  • 20
  • 0
  • 11.10.2019
TOPlist