Čo pomáha na menštruačnú bolesť? Zbav sa jej týmto cvikom!

Čo pomáha na menštruačnú bolesť? Zbav sa jej týmto cvikom!
  • 07.09.2018
  • Simona Kostková

Každá z nás si raz za mesiac prechádza tým istým, poprípade podobným. Niektoré riešia menštruačné bolesti pomocou silných tabliet, iné pomocou prírodných čajov a pár vyvolených žiadne bolesti nemá. No existuje ešte jedna vec, ktorá nás dokáže pomerne účinne zbaviť bolesti a poteší hlavne športovkyne.

Pýtate sa, ako vám môže cvičenie zmierniť silné bolesti? Veľmi ľahko! Poradíme vám nielen prečo je cvičenie to pravé na menštruačnú bolesť a rovnako vám aj ukážeme pár cvikov, ktoré sa oplatí ovládať. Zahoďte lieky na bolesť a bojujte týmito jednoduchými cvikmi proti bolestivej menštruácii!

Hýbte sa hlavne počas „svojich“ dní!

Väčšina z nás prežíva pred aj počas menštruácie rovnaké pocity – nafúknuté brucho, kŕče v podbrušku, bolesti svalov a kĺbov a samozrejme zmeny nálad. Spolu so zvýšeným apetítom je ťažké v tieto chvíle myslieť na športovanie, však? Napriek tomu aktívny pohyb je veľmi prospešný pre každú ženu, hlavne počas týchto dní! Veď práve cvičenie je jednou z hlavných činností, pri ktorých sa nám do tela vyplavuje hormón šťastia – endorfín a ten, okrem iného, dokáže zlepšiť náladu aj tlmiť bolesť. Ďalším prínosom je zvýšená cirkulácia krvi počas cvičenia, čo vedie k uvoľneniu kŕčov v oblasti brucha.

Cvičenie je pre náš organizmus určitou formou stresu, čo v praxi znamená, že oveľa viac záťaže vydržíme, máme zvýšený prah bolesti a dochádza aj k zlepšeniu nálady. Z tohto dôvodu je jasné, že práve cvičenie nám pomôže lepšie zvládať bolesť, ale aj iné ťažkosti v živote. Je preto dobré neprestať cvičiť ani počas „svojich“ dní, ale netreba nič preháňať! Cvičte iba toľko, koľko vydržíte. Vyskúšať môžete aj behanie, aerobik, pilates alebo dlhšiu prechádzku či našich 7 super cvikov proti bolesti. Tip: Nezabúdajte na zvýšený prísun horčíka počas menštruácie, ideálne už týždeň pred. Cvičením ho rýchlejšie stratíte, pomocou potu a je to mimoriadne dôležitý minerál, ktorý pomáha uvoľňovať kŕče.

Neprehliadni: Otvorene o tabu téme: Toto sú zaujímavosti o intímnom ochlpení!

cvičenie počas menštruácie

Zdroj: Shutterstock®

Samba

Postavte sa na šírku bokov, prepleťte ruky za hlavou, kolená mierne pokrčte. Teraz sa začnete pohupovať v bokoch v rytme dynamického dychu, s výdychom jednu nohu pokrčte, tým poklesne jeden bok, druhá noha zostane napnutá, s nádychom opačne. Zopakujte na druhú stranu. Trup je v pokoji, iba boky a nohy sa pohybujú. Tento cvik uvoľňuje napätie v oblasti panvy. Uvoľnite sa a pohupujte sa zo strany na stranu.

Pohyby panvou

Rovnaký východiskový postoj ako pri sambe, mierne preklopte panvu dozadu a nadýchnite sa. S výdychom v rytme dynamického dychu ju podsaďte. Opakujte opačne. Pohybujte iba bokmi. Podsadnutie je s výdychom. Nebojte sa poriadne vydýchnuť!

Dynamické otáčanie chrbtice

Posaďte sa do sedu so skríženými nohami, chrbtica je rovná. Dlane spojte pred telom vo výške ramien a pevne si prepleťte prsty. Privrite oči. S nádychom svižne otočte trup vľavo a súčasne potiahnite ľavý lakeť dozadu, pohľad smeruje cez ľavé rameno dozadu. S výdychom opakujte na pravú stranu.

menštruácia

Zdroj: Shutterstock®

Sediaca mačka

Sed so skríženými nohami, ruky sú na kolenách a natiahnuté. Pohybujte chrbticou dopredu a dozadu v rytme dynamického dychu, prehnite a zagulaťte. S nádychom v prehnutí dopredu a s výdychom v zagulatení dozadu. Potom opačne.

Predklon v sede

Sed s natiahnutými nohami, rovný chrbát. Ľavú nohu pokrčte a pätu dajte smerom k hrázde, koleno nechajte klesnúť k zemi. Vzpažte a ruky dajte na seba, vytiahnite sa do výšky a trup pootočte k natiahnutej nohe. Nádych a potom s výdychom predklon, pravá ruka uchopí prsty pravej nohy a ľavú položte cez ňu. Spravte prudký nádych a výdych, s nádychom pritiahnite chodidlo k telu, s výdychom špičku prepnite. Opakujte na druhú nohu. Vytiahnite sa najprv do dĺžky, až potom k nohe.

ako sa zbaviť bolesti

Zdroj: Shutterstock®

Sed s otočením

Východisková poloha je sed s natiahnutými nohami. Pokrčte pravú nohu a oprite ju z vonkajšej strany ľavej nohy. Chodidlo pravej nohy zostane na zemi. Trup otočte doprava, ľavou rukou objímte pokrčenú pravú nohu, pozrite sa za seba a pravou rukou sa oprite za sebou o zem. Chrbtica je rovná. Urobte prudký nádych a výdych. Opakujte na druhú stranu.

Sviečka

Zdvihnite trup a nohy do mierne upravenej sviečky, kedy váha bokov je celá na rukách. Spravte prudký nádych a výdych, pričom striedavo ohýbajte a naťahujte chodidlá. Kolená sú prepnuté. S pokrčením pravej špičky smerom dolu k tvári vydýchnite, s pokrčením ľavej špičky sa nadýchnite.

Musíš vidieť: Absencia menštruácie alebo amenorea: Dá sa s tým niečo robiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 07.09.18 06:52

ĽŠ
karma
100.00

Cviky, ktoré sa oplatí ovládať, nakoľko naozaj zaberajú.

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 07.09.18 15:45

karma
108.00

Tak to vyskúšam..

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 07.09.18 20:04

IM
karma
100.00

mavala som strašné bolesti a gynekologička ma odbyla vraj že to máme každá chvala bohu po tom ako som porodila bolesti sa stratili

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 11.09.18 16:45

AS
karma
108.00

našťastie ja už takéto problémy nemám, ale za mlada som sa aj ja dosť natrápila. Vtedy nebola osveta na takej úrovni ako teraz- trpela som, hoci som možno ani nemusela!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní