Čo s bohatou úrodou? Zisti, ako skladovať bylinky správne!

Čo s bohatou úrodou? Zisti, ako skladovať bylinky správne!

Pestovanie si vlastných byliniek v kuchyni na okne, na balkóne či v záhradke je čoraz väčším trendom, ktorému podľahli mnohí z nás. Možnosť odtrhnúť si pri varení čerstvú bazalku či rozmarín, alebo si pripraviť čaj z vlastnej mäty či medovky je skutočne na nezaplatenie. Pestovanie rozličných bylín pritom nie je ničím náročným. Mnohým stačí hlavne dostatočná vlaha a svetlé stanovište. Viaceré bylinky sa hojne rozrastajú, rýchlo rastú a my sa môžeme tešiť z veľkej úrody. Tu však môže nastať jeden problém, a to s ich využitím, respektíve uskladnením. Čo robiť s toľkým množstvom čerstvých bylín? V našom článku nájdete niekoľko užitočných tipov!

Najlepšie sú čerstvé

Čo si budeme nahovárať, dozaista najlepšie a najchutnejšie sú čerstvé bylinky. Pozbierané rastliny však nemajú dlhú trvácnosť. Bylinky sa však nedá zbierať len vtedy, keď ich práve potrebujeme v kuchyni. Nezbieranie úrody totižto patrí medzi najčastejšie chyby pri pestovaní byliniek. Byliny potrebujú pravidelné zastrihávanie. Vďaka tomu rastliny zosilnia, budú mať viac lístkov a nebudú kvitnúť. Ak práve pozbierané bylinky nepotrebujete, ich čerstvosť vám pomôže predĺžiť chladnička. Ideálne je stonky s lístkami zaliať vo väčšom sklenenom pohári vodou a takto uskladniť v chladničke. Denne im meňte vodu a čerstvé vám vydržia i vyše týždňa. Bylinky s drevnatou stonkou a pevnejšími lístkami, čo je napríklad rozmarín, môžete zabaliť do vlhkej papierovej vreckovky a odložiť do chladničky.

Odporúčame: Domáci nakladaný cesnak: Lepší a účinnejší než antibiotiká!

sušené bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Overené sušenie

Pre dlhodobejšie uskladnenie byliniek je vhodné ich jednoznačne vysušiť. Sušiť rôzne časti bylín môžeme pomaly na prevzdušnenom mieste. Rastliny najskôr očistíme, následne rozprestrieme v tenkej vrstve na plech či mriežku, kde ich pravidelne otáčame, prípadne ich sušíme vo zväzkoch zavesených dole hlavou. Doba sušenia závisí hlavne od toho, čo sušíte. Listom stačí približne jeden týždeň, kvetom ešte menej, no korene sa môžu sušiť pokojne aj tri týždne. Použiť je možné tiež sušičku. Spravidla sa však neodporúča pri sušení presiahnuť teplotu okolo 35 °C až 40 °C, pri koreňoch okolo 50 °C až 60 °C, inak dochádza k znehodnocovaniu cenných látok. Vysušené bylinky je následne potrebné vhodne uskladniť. Aby dlho vydržali, je najlepšie ich umiestniť do vzduchotesných nádob, prípadne do plátených vreciek na bylinky. Uskladnené bylinky chránime pred svetlom a vlhkom. Doba skladovania by pritom nemala presiahnuť jeden rok.

mrazené bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Nebojte sa mrazenia!

Mrazenie predstavuje skvelý a hlavne šetrný spôsob dlhodobého uchovávania najrozličnejších potravín. Rovnako takto môžete uskladniť aj svoju úrodu byliniek. Mraziť môžete čerstvú bazalku, kôpor, ligurček, petržlenovú alebo zelerovú vňať či pažítku. Jednotlivé očistené lístky rôznych byliniek môžete nasypať do vhodnej nádobky či vrecúšok na mrazenie a uskladniť v mrazničke. Po vytiahnutí ich rovno pridajte do pokrmu. Takto si uchovajú arómu i chuť. Čerstvé bylinky tiež môžete nadrobno nasekať, pridať k nim trošku vody alebo oleja a zmesou naplniť formičky na ľad. Hotové kocky už potom stačí pri varení pridať do pokrmu. Napríklad kocka nasekanej petržlenovej vňate alebo ligurčeka nájde miesto v mnohých polievkach či omáčkach. Mrazené bylinky je rovnako vhodné spotrebovať do roka.

využitie byliniek

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa dá ešte s bylinkami urobiť?

Na záver máme pre vás ešte zopár tipov na to, ako naložiť s hojnou úrodou byliniek. Z čerstvých bylín si napríklad môžete pripraviť chutné pesto, ktoré sa skvelo hodí k cestovinám. Za vyskúšanie rozhodne stojí bazalkové pesto. Verte, že pri ňom spotrebujete veľké množstvo bazalky. Pesto si môžete uskladniť v chladničke a pridávať do rôznych jedál. Bylinky tiež môžete okrem toho aj vysušiť a naložiť do olivového oleja. Veľmi vhodný je na to napríklad rozmarín, taktiež spomínaná bazalka. Rastlinami naplňte sklenenú a dobre uzatvárateľnú fľašku, následne ich zalejte olejom až po hrdlo.

Uzatvorené nechajte lúhovať na teplom a skôr tmavšom mieste aspoň dva týždne. Po scedení olej skladujte v čistej nádobe na chladnom mieste. Takýto bylinkový olej sa skvelo hodí do šalátov, marinád či nátierok. Pozbierané bylinky je tiež možné naložiť do alkoholu. Takto sa pripravujú tinktúry, ktoré majú množstvo liečivých účinkov, záleží na tom, z akej byliny sú vyrobené. Možností, ako uchovať a spotrebovať úrodu byliniek je skutočne mnoho, stačí sa nebáť experimentovať a skúšať nové veci.

Odporúčame: Časté chyby pri pestovaní byliniek: Toto nerob a bude sa im dariť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní