Dlhší život vďaka jedlu? Dietológovia radia, ako sa stravovať!

Dlhší život vďaka jedlu? Dietológovia radia, ako sa stravovať!

Žiť večne azda nechce nikto, no väčšina z nás chce na tomto svete pobudnúť čo najdlhšie. A recept na dlhý život predsa len existuje, aspoň to tvrdí veda. O tom, že životospráva vrátane stravy je dôležitá nemusíme ani polemizovať. Aj preto by sme mali chladničku podľa výživových poradcov a odborníkov zásobiť najmä určitým druhom potravín. O ktoré potraviny a druhy jedál ide a prečo dokázateľne predlžujú život? 

7 potravín, ktoré predlžujú život

Dlhší život vďaka jedlu sa dá dosiahnuť len vtedy, ak bude váš jedálniček zdravý, no najmä vyvážený. Mal by preto obsahovať všetky makroživiny, pod ktorými rozumieme dobré bielkoviny, zdravé tuky i vhodné sacharidy. Sacharidy sú pre telo palivom, ktoré sa premieňa na energiu, zatiaľ čo bielkoviny sú stavebnými kameňmi pre vznik, budovanie a regeneráciu svalstva ale i pocit nasýtenia. Tuky zastávajú v organizme tiež mnohé funkcie, napríklad sa vďaka nim vstrebávajú určité druhy vitamínov, no sú dôležité aj pre komunikáciu jednotlivých buniek. Ktoré potraviny z týchto kategórií teda jesť pre dlhší život?

- 7 potravín, ktoré predlžujú život
1 z 7

Olivový olej

Zdravý zoznam ingrediencií a potravín azda bez olivového oleja ani nemôže existovať. Olivový olej je dokázateľným ochrancom proti kardiovaskulárnym ochoreniam, proti zápalovosti v tele a znižuje aj krvný tlak. Dajte si však pozor na kvalitu olivového oleja, ktorý kupujete a nezabúdajte, že najzdravší je extra virgin. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní