Éterické oleje majú všestranné využitie pre zdravie

Éterické oleje majú všestranné využitie pre zdravie
  • 05.09.2016
  • Silvia Karasová

Používame ich pri liečbe ochorení, posilnení imunity, relaxácii, na uľahčenie spánku, ale tiež na nabudenie pozornosti, či energie.

Éterické oleje nám dokážu pomôcť v závislosti od toho, z čoho sú vyrobené. Ak ste do tajov aromaterapie vkĺzli už dávnejšie, istotne máte svoju obľúbenú vôňu.

V prípade, že vám doma na poličke stojí minimálne jeden éterický olej, no vy neviete, čo s ním, na výber máte hneď viacero možností. Zďaleka totiž nejde len o kvapkanie do aromalampy. 

Odporúčame prečítať: Septembrové postavenie Luny – čo nám prinesie koniec leta?

Éterické oleje majú všestranné využitie

Zdroj: Shutterstock®

Éterické oleje v kúpeľni

Kúpeľňa a relax idú ruka v ruke. Ak aj vy rady v tejto miestnosti oddychujete, prizvite si tiež éterické oleje. Pár kvapkami dokážu z obyčajného kúpeľa, urobiť kúpeľ luxusný. Ak máte k dispozícii neriedený esenciálny olej, postačí naozaj len pár kvapiek (2 až 5). V prípade, že máte veľmi citlivú pleť uprednostníte len jednu, maximálne dve kvapky. Vo vode buďte najviac 15 minút, ak vaša pleť nezvykne reagovať negatívne, môžete si vo vani oddýchnuť cca pol hodinu.

Pokiaľ dávate prednosť sprche pred kúpeľom, aj tu si môžete čas spríjemniť esenciálnym olejom. Postačí jedna, dve kvapky na hubku.

Podobne môžete postupovať aj keď si robíte len sedací kúpeľ, ale kúpeľ na ruky, či nohy. Pri sedacích kúpeľoch, najmä v prípade, že vám má olej pomôcť zbaviť sa zápalu, je ideálny počet 10-15 kvapiek. V teplej vode by mal byť ponorený aj podbrušok. Pri kúpeli rúk, či nôh, postačí cca 5 kvapiek éterického oleja.  

Odporúčame prečítať: Trápia vás bolesti? Vyskúšajte zenovú meditáciu

Éterické oleje majú všestranné využitie

Zdroj: Shutterstock®

Éterické oleje vo vzduchu

V úvode článku sme spomínali aromalampu, tá však nie je jedinou pomôckou, ako esenciálny olej dostať do ovzdušia. Pokiaľ ju nemáte, v zime ju môžete nahradiť obyčajnou miskou vody, ktorú položíte na radiátor. Do vody nakvapkajte 3-4 kvapky oleja a nechajte ju odparovať.

Približne 5 kvapiek oleja môžete nakvapkať aj do rozprašovača, pomocou ktorého olej do vzduchu dostanete. Výbornou voľbou je aj difúzer v zástrčke, či čistička vzduchu. 

Odporúčame prečítať: 10 vecí, na ktoré by Panna nemala dopustiť

Éterické oleje majú všestranné využitie

Zdroj: Shutterstock®

Éterické oleje na pokožke

Tak ako takýto voňavý olej môžete pridať do kúpeľa, či nakvapkať na hubku, ktorou sa umývate, olej môžete do svojej pokožky aj vmasírovať. Nezabudnite však, že priamo na pokožku by ste nikdy nemali používať olej neriedený. Ak nemáte špeciálny esenciálny olej na masáž, zmiešajte si ho s rastlinným olejom, ideálne kokosovým, alebo olivovým. 

Odporúčame prečítať:  Fitness vám dodá sebavedomie a radosť do každého dňa


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Patrícia Paškanová 06.09.16 19:05

PP
karma
91.00

Milujem takéto články, len škoda, že nemám čas sa trocha viac venovať týmto veciam, pretože sú to podľa mňa veľmi zaujímavé veci, ktoré aj pomáhajú.

  • 0
Odpovedať

Lenka Lapuniková 04.10.16 11:50

LL
karma
-1.00

Milujem oleje.

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 12.12.16 14:32

ľO
karma
-1.00

tiež ich používam do aromalampy

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní