Extrémne zdravé účinky avokádového jadra!

Extrémne zdravé účinky avokádového jadra!
  • 05.03.2016
  • Vladimíra Drábiková

Avokádo - chutné a výživné ovocie, ktoré sa stáva čoraz obľúbenejšou ingredienciou pri varení.

Možno by vás ale šokovalo, o čo výživnejšie a lepšie hodnoty má samotné avokádové jadro oproti inému ovociu.

Okrem nutričných hodnôt totiž disponuje aj tými liečivými. Napomáha nielen pri liečbe kožných problémov, ale aj pri bolesti svalov a kĺbov.

Prečo avokádové jadro?

Doktor Dr. Paul Haider vo svojej štúdii zistil priam revolučné informácie o tomto obľúbenom ovocí. Jeho jadierko má oproti ostatným omnoho viac antioxidantov (až 70%), obsahuje rozpustnú vlákninu a má polyfenoly v takej istej hodnote ako zelený čaj.

Antikoxidanty sú potrebné na zníženie cholesterolu a pomáhajú bojovať proti chorobám. Avokádo slúži ako dobrý ochranný prostriedok v boji proti kardiovaskulárnym ochoreniam a mŕtvici. Čo sa týka tráviacej sústavy, prekvapivo napomáha v prevencii proti žalúdočným vredom a hnačke!

Ak sa vám to zdá málo, môžem ešte spomenúť látky spomaľujúce starnutie, protizápalovú schopnosť či zvýšenie imunitného systému. 

Odporúčame prečítať: Výborný trik, ako predĺžiť avokádu životnosť!

avokádové jadro, zdravie, dobré vlastnosti, účinnosť

Zdroj: Shutterstock®

Antioxidačné schopnosti

Štúdia na National University of Singapore spracovala mnoho testov, vďaka ktorým zistila, že avokádové semená poskytujú silné antioxidačné účinky. Olej v semene môže obsahovať viac ako 70% antioxidantov, oproti celému plodu.

Tráviaca sústava

V indickej medicíne má avokádo veľmi dôležitú úlohu. Dokáže vyliečiť, alebo minimálne omnoho zlepšiť, akékoľvek ochorenia hrubého čreva a črevných zápalov. Práve tieto ochorenia často spôsobujú hnačky a vážne problémy.

Rozpustná vláknina

Doktor Dr. Tom WU, N.M.D., zistil, že v avokáde je najvyššie množstvo voľne sa vyskytujúceho zdroja rozpustnej vlákniny. Táto forma vlákniny je u pacientov so srdcovými ochoreniami dôležitá, pretože pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Doktor odporúča spojiť konzumáciu avokádového jadierka aj s konzumáciou vločiek.

Odporúčame prečítať: Zbavte sa tuku a spevnite akúkoľvek časť svojho tela!

avokádové jadro, zdravie, dobré vlastnosti, účinnosť

Zdroj: Shutterstock®

Ako avokádové jadro konzumovať?

Avokádové semená majú horkú a trpkú chuť, práve vďaka ich liečivým vlastnostiam. Aby ich bolo možné konzumovať, je potrebné odstrániť jemnú vrstvu hnedej kože, následne ich nastrúhame a na miernom ohni opečieme, pokým nedosiahnu červenkastú farbu.

V prípade, že vám samotná chuť nesedí, pripravte si z nich kašu pomocou mlynčeka na kávu, ktorým vyrobíte prášok, ktorý následné zalejete.

Môžete ho použiť aj ako ozdobu do šalátov, polievok, duseného mäsa, ryže, cestovín atď.

Varovanie: Príliš veľká spotreba avokádových semien môže spôsobiť zápchu kvôli ich obsahu trieslovín.

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Krátka 05.03.16 06:45

SK
karma
114.00

myslim, ze avokado by sa malo v nasej kuchyni objavovat castejsie, jeho ucinky na zdravie su uzasne

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 05.03.16 07:00

MR
karma
109.00

avokádo s vajíčkami na raňajky mám rada

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 05.03.16 11:04

karma
108.00

Avokádo je určite super zdravá potravina,nevedela som,ze sa vyuziva aj jadro.

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 05.03.16 14:48

karma
93.00

avokádo zbožňujem ale jadro som ešte neskúšala

  • 0
Odpovedať

Júlia Dominová 06.03.16 17:21

JD
karma
-1.00

Juj, musím vyskúšať! :)

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 06.03.16 23:01

AK
karma
64.00

Avokádo používam do pomazánky, jadro som ešte neskúšala ako chutí, nabudúce skúsim.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní