Jediný recept na medovníky, ktorý potrebuješ: Mäkkosť ťa prekvapí

ako upiecť medovníky

Vianoce sú za dverami a bez medovníčkov by to skrátka nebolo ono. Veľa ľudí má pred medovníkmi akýsi rešpekt. Buď sa obávajú, že je to príliš náročné vianočné pečivo, alebo majú skúsenosť, že im medovníčky do Vianoc stvrdnú.

 

Všetko závisí od osvedčeného receptu, ktorý sa často v rodinách dokonca dedí z generácie na generáciu. Vy, našťastie, nič dediť nemusíte, tento recept na medovníky si uložte, pretože už nikdy žiadny iný nebudete potrebovať, ba ani chcieť.

 

Pozri aj: Mexická lahôdka: Jednoduchý recept na chilli con carne

 

Medovníky podľa tohto recepu sú úžasne mäkké po upečení aj po troch týždňoch. Cesto je dokonca tak dokonalé, že stačí, ak ho v chladničke necháte odpočívať len 24 hodín, žiadny týždeň ani dva. Preto je recept vhodný aj pre zaneprázdnené gazdinky, ktoré si pečenie vianočných koláčikov nechávajú na poslednú chvíľu.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ingrediencie

Ingrediencie postačia na dostatočnú porciu medovníkov pre jednu menšiu rodinku. Nemusíte sa obávať, že by vám chýbali. Všetko záleží aj od veľkosti formičiek, ktoré použijete. Ak však plánujete medovníčky rozdávať či ponúkať vo veľkom návštevy, odporúčame dávku zdvojnásobiť až strojnásobiť. Pripravte si:

 

  • 750 g hladkej múky (ak chcete medovníčky zdravšie, múku môžete kombinovať, napríklad so špaldovou)
  • 350 g práškového cukru
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 1 balenie perníkového korenia
  • 4 vajcia
  • 125 g masla
  • 5 lyžíc medu
  • 1 žĺtko a 1 lyžica mlieka na potieranie medovníkov

 

Bude ťa zaujímať: Pukanie prstov: Je tento zlozvyk skutočne nebezpečný?

Postup

  1. Všetky suroviny nechajte hodinu pred prípravou na kuchynskej linke, aby boli v izbovej teplote.
  2. Preosejte cez sitko múku, cukor, sódu bikarbónu a perníkové korenie.
  3. Potom pridajte vajíčka, maslo nakrájané na kúsky a med.
  4. Rukou mieste, až kým vám nevznikne hladká hmota. Tento proces môže chvíľku trvať, preto buďte trpezliví. Napokon sa cesto vymiesi.
  5. Ak je cesto príliš lepkavé, dosypte trochu múky. Hmotu zabaľte do celofánu a nechajte v chladničke aspoň 24 hodín. Ak chcete, môžete aj dlhšie.
  6. Cesto je dobré vaľkať v izbovej teplote, vytiahnite si ho pred spracovávaním na noc, alebo aspoň na niekoľko hodín, aby zmäklo a dobre sa s ním manipulovalo.
  7. Vaľkáme na pomúčenej doske asi na 5 mm hrúbku, následne vykrajujeme formičkami medovníky rôznych tvarov a ukladáme na pečiaci papier na plechu.
  8. Medovníky pečieme v rúre predhriatej na 175 – 180 stupňov asi 6-8 minút. V prípade, že chcete dať na medovníky mandľu alebo orechy, ten správny čas je pred pečením.
  9. Medovníky sledujte a keď budú chytať zlatistú farbu, sú takmer hotové.
  10. Vyberieme, potrieme zmesou žĺtka a mlieka, prípadne ozdobujeme podľa seba, alebo ich necháme len holé, aj tak sú vynikajúce.
  11. Skladujeme v dózach, ktoré ich uchovajú čerstvé.

Prajeme vám dobrú chúť!


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Recept na jednoduché muffiny: Zdravá dobrota len z 3 ingrediencií
Recept: Perníkové tiramisu
Zdravé palacinky z 3 ingrediencií: Iné už pripravovať nebudeš!
Recept: Čokoládovo - baklažánové brownie
Hrnčekový recept na acidkový koláč. Tak lahodný a vláčny!
Recept: Perníkové tiramisu
Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty musíš vyskúšať!
Stihneš ich aj na Štedrý deň: Super recept na rumové guľky
RECEPT: Silvestrovské plnené muffiny
Zdravé palacinky z 3 ingrediencií: Iné už pripravovať nebudeš!
Recept na jednoduché muffiny: Zdravá dobrota len z 3 ingrediencií
Najlepšie recepty z lístkového cesta: 3 pochúťky do vašej kuchárky
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Jablkovo-škoricové muffiny: Ochutnaj ich a nalaď sa na Vianoce!
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Rýchly a sladký jesenný recept: Jogurtový chrbát s hroznom
RECEPT: Silvestrovské plnené muffiny
Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty musíš vyskúšať!
Rýchly a sladký jesenný recept: Jogurtový chrbát s hroznom
Vyrob si zdravší variant čokoládových tyčiniek! Ako na to?
Recept: Čokoládovo - baklažánové brownie
Oživ ju tvarohom a šľahačkou: Vynikajúci recept na smotanovú tortu
Najlepšie recepty z lístkového cesta: 3 pochúťky do vašej kuchárky
Chutné jesenné menu z hurmikaki. Tieto recepty musíš vyskúšať!
 

46 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



10.12.17 01:28 | Milka Damašková | karma: 85
Určite tento recept vyskúšam, aj keď mám tiež taký, s ktorým medovníčky vydržia pomerne dlho. A hlavne sa teším ako budeme s dcérou zdobiť, to je úplne skvelý relax :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


10.12.17 07:19 | Marianna Rajniaková | karma: 86
mám svoj recept kde idú aj pomleté orechy a ten za žiadny nevymením..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


10.12.17 11:07 | benynka | karma: 94
veľakrát som skúšala medovníky a vždy mi stvrdli, ale asi ešte raz vyskúšam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


10.12.17 23:19 | Ľubica Šťastná | karma: 96
Mám podobný, ale rada vyskúšam, ďakujem!

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 07:51 | Martina Zahoranová | karma: 93
aj my máme dobrý recept keď sú medovníčky hneď mäkké... ale rada skúšam aj nové recepty a keďže medovníčkov na Vianoce nikdy nie je dosť určite vyskúšam ... a možno z nich urobím balíčky pre najbližších... nech si aj oni pochutia :-)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 08:40 | Soňa Krátka | karma: 76
odskúšané - zjedené, idem robiť znova

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 09:19 | Ľudmila Sedlická | karma: neurčená
Vyskúšam piecť medovníčky podľa tohto receptu...ďakujem za recept

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 09:42 | Marta Bujdošová | karma: 88
Moc medovniky nepeciem , ale vyskusam tento recept.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 09:50 | Dominika Pňačková | karma: neurčená
už dlho hľadám ten "správny" recept na najlepšie medovníčky...vyskúšam.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 11:06 | Daniela Bieliková | karma: 94
všetky, aj zaručene mäkké medovníčky som mala vždy tvrdé :-( tak skúsim tieto..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 12:05 | Alena Pagáčová | karma: neurčená
jeden receptík mám, ale vyskúšame možno bude lepší...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 12:09 | Lucia Valková | karma: 71
Super dakujem,urcite vyskúsam,recepty striedam..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 13:12 | Zdena Paňková | karma: 89
Na medovníčky mám svoj overený a odskúšaný recept, ale zdobenie nie je mojou silnou stránkou. Mám však kamarátku, ktorá zdobí ako keď bičom plieska; je veľmi šikovná - asi to dostala do vienka, ktovie.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 15:40 | marcela harnosova | karma: neurčená
vyskusam,ak nahodou budu tvrde tak dam do mikrotenoveho sacika a kusok cerstveho chlebika a zarucene zmeknu

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 16:19 | Mária Frnová | karma: 100
každý rok skúšam iný recept

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 16:59 | Andrej Janko | karma: neurčená
Recept vyzerá fajn, perníčky na obrázku úžasné. Vyskúšame a uvidíme ći budú dobré.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 17:28 | Marie Gutmannová | karma: 80
Super, ďakujem, určite vyskúšam. Tiež mám vyskúšané rôzne receptíky, niektoré sa zadarili, niektoré naopak :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 18:31 | Katarína Konečná | karma: 93
na Vianoce medovníky nepečieme, u nás "idú" koláčiky z lineckého cesta a guľky gaštanové a kokosové

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 18:34 | Marika Michálková | karma: 82
mám vyskúšaný recept na medovníky ,ktoré sú hneď mäkké, používam ho roky a už ho nemením ;) Tieto vaše sú krásne zdobené

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 19:05 | Ingrid Šimoniková | karma: 67
super, vyskúšam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 19:05 | Veronika Jakubičková | karma: neurčená
musím vyskúšať tento recept pretože moje medovníčky vždy do Vianoc stvrdnú

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 20:00 | Katarína Šutvajová | karma: neurčená
už som vyskúšala viaceré recepty, no nebola som celkom spokojná,asi niekde robím chybu

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 20:14 | Ivan Slávik | karma: neurčená
aj ja mám výborný recept, kedy sú medovníčky hneď mäkké

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


11.12.17 21:05 | Daniela Revayová | karma: neurčená
Mam velmi podobny recept a medovnicky su naozaj hned makke a take aj vydrzia, az kym sa vsetky nezjedia.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 06:55 | Michaela Horváthová | karma: neurčená
Tento recept si uložím. Tento rok už mám medovníky napečené.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 12:55 | Andrea Gezeova | karma: neurčená
Mala by som vyskúšať.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 14:16 | Darina Božiková | karma: 81
Vianoce bez perníčkov ani nie sú tie pravé.vôňa klinčekov a škorice mi pripomína detstvo a moju maminku,ktorá perníčky aj krásne zdobila.škoda,že som ten talent po nej nezdedila.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.12.17 21:25 | Erika Golhová | karma: neurčená
Veľmi ma potešil recept na medovníky. Pečiem ich už 35 rokov, ale lepšie som ešte nejedla. Sú mäkké,chutné, s cestom sa dobre pracuje. Aj kvôli takýmto receptom milujem portál Kam za krásou.

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


12.12.17 21:55 | Mariana Kolčáková | karma: neurčená
skúšam stále nové recepty, ukladám si do pc aj tento...dúfam, že ma nesklame...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


13.12.17 16:30 | Lenka Geršiová | karma: neurčená
Skúšala som raz a nevyšlo to, tak skúsim tento recept :-)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


13.12.17 21:52 | Elena Švachová | karma: 87
hmmmm,vyskúšam ;)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


14.12.17 07:10 | Katarina S | karma: neurčená
stojí za vyskúšane, no mala by mi stačiť polovičná dávka.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


14.12.17 11:31 | Katarína Gašová | karma: neurčená
Používam ten istý recept, len nedávam práškový cukor ale 450g medu, pečiem ich presne 6 minút pri 200°C a hneď z plechu ich dávam do dózy, ktorú uzavriem a otváram ju len vtedy keď ich vyberám. Okamžite zmäknú, len ich treba uzavrieť do dózy. A do dózy dávam aj kúsok jabĺčka :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


14.12.17 16:41 | Ivana Čekanová | karma: neurčená
mňamka :) velmi rada vyskúšam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


15.12.17 01:13 | Mária Beniačová | karma: neurčená
Už som vyskúšala viacero receptov na medovníky. Všetky boli chutné. Určite budú dobré aj tieto.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


15.12.17 14:10 | monika potheova | karma: neurčená
vyskúšam,dakujem

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


16.12.17 16:11 | Terezia Piskurova | karma: neurčená
najradšej máme s kryštálového cukru a hoci sa nám skoro vždy "rozlejú" padnú ako prvé

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


17.12.17 21:21 | Lenka Rudicka | karma: neurčená
Tento recept vyzerá skvele rada vyskúšam :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


19.12.17 20:42 | Jana Komadová | karma: 94
Určite vyskúšam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


20.12.17 21:13 | Mária Michalíková | karma: neurčená
vyskúšam , dobrý recept

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


24.12.17 09:44 | Ľubica Križanová | karma: neurčená
Milujem medovníky :-) Sú krásne zdobené :-)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


24.12.17 15:09 | Jana Uhrová | karma: 85
keď bude príležitosť, vyskúšam.. teraz už sú napečené

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


26.12.17 11:52 | ivana pistovičová | karma: 80
ja mám iný recept, ale su tiež stále mekučké :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


26.12.17 21:51 | Alena Mattová | karma: neurčená
perníčky pečiem každé Vianoce,más síce trochu iný recept,no vyskúšam aj ten

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


28.12.17 22:27 | Soňa Horáčková | karma: 83
mám viacero receptov na medovníky

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


05.01.18 10:51 | Anna Bútorová | karma: 65
Vianoce bez voňavých medovníčkov si neviem predstaviť

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s