Jesenný recept: Šťavnatý mrežovník s jablkami

Šťavnatý mrežovník s jablkami

Krehké cesto voňajúce čerstvým roztopeným maslom, k tomu šťavnatá ovocná náplň, ale aj domáci džem či lekvár dokonale doplnia chute chrumkavého cestíčka v tomto neodolateľnom koláči. Už vám tečú slinky? Tak si ich nenechajte zájsť a pripravte si s nami mrežovník s jablkami, ktorý dokonalo rozochveje vaše chuťové poháriky. 

Reklama

Recept na mrežovník s jablkami

Mrežovník patrí medzi tie dezerty, ktoré okamžite prevoňajú celú kuchyňu a vrátia vás do detstva. Jeho príprava pritom nie je vôbec náročná – stačí trochu trpezlivosti a lásky k domácemu pečeniu. Základom je krehké cesto z poctivého masla a špaldovej múky, ktoré sa po upečení rozpadá na jazyku. 

Plnka z voňavých jabĺk, zahustená jemným vanilkovým pudingom, vytvára dokonale vyváženú chuť medzi sladkosťou a sviežosťou. Na povrchu sa potom vyníma chrumkavá mriežka, ktorá dodáva koláču nielen krásny vzhľad, ale aj tú pravú domácku atmosféru.

Suroviny na cesto:

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 1 čl soli
  • 1 čl trstinového cukru
  • 200 g studeného tuhého masla
  • 80 ml studenej vody
  • 1/4 čl bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 vajce

Postup prípravy cesta na mrežovník

V mise na miesenie odvážte múku, pridajte soľ a cukor a premiešajte. Maslo nakrájajte na kocky a pridajte k múčnej zmesi. Párkrát premiešajte maslo s múkou, aby sa vytvorili z masla malé hrášky obalené v múke. Nešľahajte cesto celkom dohladka. 

Do studenej vody pridajte prášok do pečiva a vajíčko a prešľahajte zmes vidličkou. Surové cesto vylejte do misy a veľmi krátko prešľahajte v kuchynskom robote, aby sa hmota spojila. Ak je hmota príliš suchá, pridajte ešte jednu lyžicu studenej vody, ak sa vám zdá lepkavá pridajte lyžicu múky. 

Moje cesto bolo hneď v poriadku, nelepilo sa na steny misy, ani sa nerozpadávalo. Cesto rozdeľte na dve časti (celá hmota váži cca 700 g), zabaľte ho do fólie a nechajte minimálne hodinu v chladničke. V mrazničke môžete cesto skladovať aj 2 týždne.

jablkový koláč
Jarkapecie.sk

Suroviny na náplň:

  • 5 stredne veľkých jabĺk
  • 20 g vanilkového pudingu
  • 250 ml jablkového džúsu
Reklama

Postup prípravy plnky a dokončenie mrežovníka

Jablká ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (alebo na malé kocky). 200 ml jablkového džúsu vlejte do hrnca a dajte variť. Do horúceho džúsu dajte jablká a povarte ich 3-5 minút. Miešajte opatrne a nenechajte jablká rozvariť. Uvarené jablká preložte na sito a šťavu si odložte.

V 50 ml jablkového džúsu rozmiešajte vanilkový puding, zmes pridajte k horúcej šťave a uvarte hustý puding . Ak máte veľmi kyslé jablká, môžete pridať trochu cukru. Horúci puding vylejte na jablká, jemne premiešajte, aby sa hmota spojila a nechajte vychladnúť.

Tortovú formu natrite maslom, jedno cesto vyvaľkajte na pečiacom papieri do kruhu a preneste ho do formy. Stiahnite papier, cesto pritlačte na steny formy a nechajte na vrchnom okraji cca 1 cm. Dno cesta popichajte vidličkou. Na dno som nasypala mletý mak, môžete dať orechy, vločky, strúhanku so škoricou – podľa zvyku a chutí. Na mak navrstvíte jablkovo-pudingovú zmes a povrch zarovnajte. 

Druhé cesto si rozvaľkajte natenko, tiež na papieri, a ostrým nožom (kolieskom) nakrájajte na pásiky asi 1 cm široké. Pásy uložte na povrch plnky a poprekladajte ich ako mriežku. Okraje zarovnajte a postláčajte aby sa spojili s bokmi cesta. Pečte pri teplote 180°C asi 40 – 50 minút. Kontrolujte, či vám mriežka veľmi rýchlo nestmavla. Koláč nechajte vychladnúť. Chutí vynikajúco so zmrzlinou, alebo šľahačkou!

koláč s jablkami
Jarkapecie.sk

Ako servírovať mrežovník

Najlepšie chutí, keď je ešte mierne teplý a cesto krásne krehké. Podávajte ho s kopčekom vanilkovej zmrzliny, šľahačkou alebo lyžičkou kyslej smotany, ktorá vyváži sladkosť plnky.

Ak ho necháte odstáť do druhého dňa, chute sa dokonale prepoja a koláč získa ešte intenzívnejšiu vôňu. Mrežovník je výborný aj k rannej káve alebo čaju, a ak ho nakrájate na menšie kúsky, skvelo poslúži ako drobný zákusok pre návštevu.

Tipy na obmenu receptu

  • Slivkový mrežovník: namiesto jabĺk použite dozreté slivky s trochou škorice a mletých klinčekov – koláč získa výraznejšiu arómu a tmavšiu farbu.
  • Tvarohový mrežovník: jablkovú plnku nahraďte tvarohom zmiešaným s medom, vanilkou a žĺtkom – výsledok bude jemný a krémový.
  • Orechová verzia: pridajte do cesta trochu mletých orechov alebo mandlí, ktoré mu dodajú orieškovú chuť a chrumkavú štruktúru.
  • Letná verzia: v sezóne môžete siahnuť po malinách, čučoriedkach či marhuliach, ktoré koláču dodajú sviežosť.
  • Vianočný mrežovník: pridajte do plnky štipku perníkového korenia a hneď získate sviatočný dezert s vôňou škorice a klinčekov.
Reklama

Mrežovník – klasika, ktorá nikdy nesklame

Tento koláč je dôkazom, že jednoduché recepty bývajú tie najlepšie. Spojenie krehkého cesta, masla a šťavnatých jabĺk vytvára dezert, ktorý chutí každému – bez ohľadu na vek či príležitosť. Mrežovník rozvoniava domovom, radosťou a chuťou z pečenia, ktorá sa nikdy neomrzí.

Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk

Aktualizovaný článok: 06.10.2025

0/5 - 0 hlasov

20 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

08.02.2019 09:33

Skvelý koláč robievam roky

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

05.04.2018 23:06

Je mňamkýýý robievam

Vaše meno:

Erika Podskubová

Erika Podskubová

31.10.2017 20:53

Takéto koláče môžem každý deň papať a neprejem sa ich

Vaše meno:

Zuzana Gážiková

Zuzana Gážiková

30.10.2017 09:48

milujem všetko jablkové,mňam

Vaše meno:

Mária Frnová

Mária Frnová

25.10.2017 11:24

šťavnaté ovocné koláčiky sú u nás najobľúbenejšie

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

23.10.2017 14:48

vyzerá krásne

Vaše meno:

katarína Zigiňová

katarína Zigiňová

23.10.2017 08:33

urcite vyskusam :)

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

21.10.2017 14:29

koláčik vyzerá fantasticky

Vaše meno:

Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

13.10.2017 23:59

Podobný sa chystám robiť cez víkend.

Vaše meno:

Táňa Slahučková

Táňa Slahučková

13.10.2017 23:27

Mrežovník robievame ale skôr so slivkovým, či marhuľovým lekvárom.

Vaše meno:

Marcel Maňák

Marcel Maňák

12.10.2017 08:51

Jablká môžem vždy a všade :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

09.10.2017 13:33

vypadá vynikajúco,rada by som ho ochutnala

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

08.10.2017 18:36

koláče z jablkami sú symbolom jesene

Vaše meno:

Mia Lock

Mia Lock

07.10.2017 18:39

Vyzerá úžasne :)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

06.10.2017 18:42

Podobné robíme doma-samozrejme vo väčšom vydaní, lebo u nás sa to rýchlo rozchytá :)

Vaše meno:

Dana Hajzušová

Dana Hajzušová

06.10.2017 18:21

taký mám najradšej

Vaše meno:

Helena Zobková

Helena Zobková

06.10.2017 13:38

Koláče z krehkého cesta milujeme, príležitostne ich pečiem. Tento je zo špaldovej múky, tak ho rozhodne vyskúšam. So špaldovom múkou mám dobre skúsenosti, nakoľko pečiem kváskový špaldový chlieb.

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

06.10.2017 13:14

vyzerá super... asi ho aj cey víkend skúsime kedže nie je najpríjemnejšie počasie.. aspoň si spestríme deň

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

06.10.2017 13:03

Super vyskúšam,jabĺcok máme veľa..

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

06.10.2017 08:44

jablkové milujeme, teraz je ten správny čas

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE