Jesenný recept: Šťavnatý mrežovník s jablkami

Šťavnatý mrežovník s jablkami

Krehké cesto voňajúce čerstvým roztopeným maslom, k tomu šťavnatá ovocná náplň, ale aj domáci džem či lekvár dokonale doplnia chute chrumkavého cestíčka v tomto neodolateľnom koláči.

 

Už vám tečú slinky? Tak si ich nenechajte zájsť a pripravte si s nami mrežovník s jablkami, ktorý dokonalo rozochveje vaše chuťové poháriky. 

Na cesto budete potrebovať:

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • 1 čl soli
  • 1 čl trstinového cukru
  • 200 g studeného tuhého masla
  • 80 ml studenej vody
  • 1/4 čl bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 vajce


V mise na miesenie odvážte múku, pridajte soľ a cukor a premiešajte. Maslo nakrájajte na kocky a pridajte k múčnej zmesi. Párkrát premiešajte maslo s múkou, aby sa vytvorili z masla malé hrášky obalené v múke. Nešľahajte cesto celkom dohladka. Do studenej vody pridajte prášok do pečiva a vajíčko a prešľahajte zmes vidličkou. Surové cesto vylejte do misy a veľmi krátko prešľahajte v kuchynskom robote, aby sa hmota spojila. Ak je hmota príliš suchá, pridajte ešte jednu lyžicu studenej vody, ak sa vám zdá lepkavá pridajte lyžicu múky. Moje cesto bolo hneď v poriadku, nelepilo sa na steny misy, ani sa nerozpadávalo. Cesto rozdeľte na dve časti (celá hmota váži cca 700 g), zabaľte ho do fólie a nechajte minimálne hodinu v chladničke. V mrazničke môžete cesto skladovať aj 2 týždne.

 

Pozri aj: Vyrob si domáce maslo! Ako na to? Skús tento jednoduchý recept!

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Na náplň budete potrebovať:

  • 5 stredne veľkých jabĺk
  • 20 g vanilkového pudingu
  • 250 ml jablkového džúsu


Jablká ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (alebo na malé kocky). 200 ml jablkového džúsu vlejte do hrnca a dajte variť. Do horúceho džúsu dajte jablká a povarte ich 3-5 minút. Miešajte opatrne a nenechajte jablká rozvariť. Uvarené jablká preložte na sito a šťavu si odložte.

 

V 50 ml jablkového džúsu rozmiešajte vanilkový puding, zmes pridajte k horúcej šťave a uvarte hustý puding . Ak máte veľmi kyslé jablká, môžete pridať trochu cukru. Horúci puding vylejte na jablká, jemne premiešajte, aby sa hmota spojila a nechajte vychladnúť.

 

Tortovú formu natrite maslom, jedno cesto vyvaľkajte na pečiacom papieri do kruhu a preneste ho do formy. Stiahnite papier, cesto pritlačte na steny formy a nechajte na vrchnom okraji cca 1 cm. Dno cesta popichajte vidličkou. Na dno som nasypala mletý mak, môžete dať orechy, vločky, strúhanku so škoricou – podľa zvyku a chutí. Na mak navrstvíte jablkovo-pudingovú zmes a povrch zarovnajte. Druhé cesto si rozvaľkajte natenko, tiež na papieri, a ostrým nožom (kolieskom) nakrájajte

na pásiky asi 1 cm široké. Pásy uložte na povrch plnky a poprekladajte ich ako mriežku. Okraje zarovnajte a postláčajte aby sa spojili s bokmi cesta. Pečte pri teplote 180°C asi 40 – 50 minút. Kontrolujte, či vám mriežka veľmi rýchlo nestmavla. Koláč nechajte vychladnúť. Chutí vynikajúco so zmrzlinou, alebo šľahačkou!

 

Odporúčame: Recept: Osviežujúce kanapky s broskyňou

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

18 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



06.10.17 08:44 | Soňa Krátka | karma: 76
jablkové milujeme, teraz je ten správny čas

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


06.10.17 13:03 | Lucia Valková | karma: 71
Super vyskúšam,jabĺcok máme veľa..

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


06.10.17 13:14 | Monika Červinková | karma: 92
vyzerá super... asi ho aj cey víkend skúsime kedže nie je najpríjemnejšie počasie.. aspoň si spestríme deň

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


06.10.17 13:38 | Helena Zobková | karma: 85
Koláče z krehkého cesta milujeme, príležitostne ich pečiem. Tento je zo špaldovej múky, tak ho rozhodne vyskúšam. So špaldovom múkou mám dobre skúsenosti, nakoľko pečiem kváskový špaldový chlieb.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


06.10.17 18:21 | Dana Hajzušová | karma: 75
taký mám najradšej

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


06.10.17 18:42 | Milka Damašková | karma: 85
Podobné robíme doma-samozrejme vo väčšom vydaní, lebo u nás sa to rýchlo rozchytá :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


07.10.17 18:39 | Mia Lock | karma: neurčená
Vyzerá úžasne :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


08.10.17 18:36 | Mária Maxianová | karma: 91
koláče z jablkami sú symbolom jesene

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


09.10.17 13:33 | Mária Chromíková | karma: 97
vypadá vynikajúco,rada by som ho ochutnala

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


12.10.17 08:51 | Marcel Maňák | karma: neurčená
Jablká môžem vždy a všade :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


13.10.17 23:27 | Táňa Slahučková | karma: neurčená
Mrežovník robievame ale skôr so slivkovým, či marhuľovým lekvárom.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


13.10.17 23:59 | Angela Gavlasová | karma: neurčená
Podobný sa chystám robiť cez víkend.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


21.10.17 14:29 | Ingrid Šimoniková | karma: 67
koláčik vyzerá fantasticky

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


23.10.17 08:33 | katarína Zigiňová | karma: neurčená
urcite vyskusam :)

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


23.10.17 14:48 | monika potheova | karma: neurčená
vyzerá krásne

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


25.10.17 11:24 | Mária Frnová | karma: 100
šťavnaté ovocné koláčiky sú u nás najobľúbenejšie

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


30.10.17 09:48 | Zuzana Gážiková | karma: neurčená
milujem všetko jablkové,mňam

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


31.10.17 20:53 | Erika Podskubová | karma: neurčená
Takéto koláče môžem každý deň papať a neprejem sa ich

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

05.02.2018 KRÁSA
Slávna lekárka Pimple Popper radí: Ako odstrániť čierne bodky?

Už dlhé roky vás trápia čierne bodky na nose, vyskúšali ste rôzne čistiace produkty, masky, exfoliáciu, vytláčali ste, natierali retinolom, i tak nič nepomohlo? Ako odstrániť čierne bodky bez toho...

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

29.01.2018 LIFESTYLE
Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.   Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk...

Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

18.02.2018 LIFESTYLE
Prečo nikdy neprestať cvičiť? Ak to urobíš, toto sa stane s tvojim telom!

Stáva sa to aj tým najlepším z nás... Po dlhodobom aktívnom pohybe sa ocitáme v úzkych a jednoducho sa nám prestane chcieť. Beh už zrazu nie je obľúbenou súčasťou dňa a návšteva posilňovne...

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

02.02.2018 KRÁSA
Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda...

Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

07.02.2018 LIFESTYLE
Vedľajšie účinky zdravého stravovania. O týchto ti povie málokto!

S príchodom nového roka si dávame množstvo predsavzatí. Mnohí z nás dúfajú, že nový rok bude pre nich v znamení zdravej stravy. Kým január bol len akýmsi skúšobným mesiacom...

Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

19.02.2018 LIFESTYLE
Zelený a čierny čaj: Toto sa deje, keď ho piješ vo veľkom množstve!

Všetkého veľa škodí, no otázkou ostáva: čo je veľa a čo je málo? Každý z nás by mal poznať svoju únosnú mieru pri všetkom. To...

Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

13.02.2018 LIFESTYLE
Geniálne kuchynské triky: Šetria čas a vyhneš sa neporiadku!

Niekedy môže kuchyňa po príprave večere vyzerať skôr ako po boji.   Všade samý riad, špina a neporiadok, ktorého by ste sa najradšej zbavili mihom oka. Máme pre vás naozaj skvelú správu...

Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

27.01.2018 LIFESTYLE
Ako správne zohriať kura? Takto zostane chrumkavé a šťavnaté!

Nie je nič lepšie, než čerstvo upečené kurča s chrumkavou kôrkou. Avšak patrí k tým jedlám, ktoré už ťažko zohrejete na ďalší deň tak, aby bolo stále chrumkavé, a hlavne, aby nebolo vyschnuté...

Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

28.01.2018 LIFESTYLE
Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

Rakovina hrubého čreva aj rakovina konečníka patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy zhubných ochorení, a to najmä vo vyspelých krajinách po celom svete...

Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

26.01.2018 LIFESTYLE
Bujónové kocky: Aká je realita - používať ich alebo na ne zabudnúť?

Bujónové kocky sú v mnohých kuchyniach často používané. Ide totiž o veľmi ľahký spôsob ako zvýrazniť chuť a arómu mnohých jedál, najmä polievok či omáčok...

Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

09.02.2018 LIFESTYLE
Toto sú najčastejšie signály chorej pečene. Neignoruj ich!

Pečeň patrí medzi životne dôležité ľudské orgány. Je zodpovedná za odstraňovanie jedovatých látok z tela, metabolizmus dôležitých látok aj zásobovanie živín...

Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

01.02.2018 KRÁSA
Prečo konzumovať cibuľu? Odteraz sa od nej staneš závislou!

Niekto ju dokáže jesť ako jablko, iní ju neznášajú a majú voči nej averziu a nechuť. Odrádzajúca je hlavne jej aróma, pri ktorej nejeden človek už zaplakal...

Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

24.01.2018 LIFESTYLE
Ako vyčistiť záchodovú misu? Rýchlo a jednoducho vďaka tomuto!

Čistenie toalety môže byť ťažké, že? Škvrny, tvrdá voda a baktérie množiace sa rýchlosťou svetla – to sú vecí, ktorých sa zbaviť je fakt zdĺhavé. A dokonca...

Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

10.02.2018 LIFESTYLE
Smrdí to chorobou! Ktorý zápach tela signalizuje vážnu chorobu?

Za normálnych okolností, ak sme zdraví a nekonzumujeme veľa cesnaku či alkoholu, nemáme žiaden zápach. Presnejšie je neutrálny, niekomu môžeme aj voňať ale určite nesmrdíme...

Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

23.01.2018 KRÁSA
Je pohár vína denne zdravý? Prekvapí ťa, čo na to hovorí veda!

Je pohár vína denne zdravý? Nad touto polemikou si lámu hlavu mnohí z nás. Otvoriť fľašu vínka po náročnom dni v práci alebo neotvoriť? Chodí nám to neustále po rozume a my premýšľame...

Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

11.02.2018 LIFESTYLE
Trápi ťa upchatá sprchovacia hlavica? Takto ju vzkriesiš!

Každá žienka domáca určite mala tú česť spoznať sa bližšie s nepriateľom menom vodný kameň. Vzniká na nereze, na umývadle, ale aj v našej sprche, čo nás možno trápi najviac. Gazdinky, nezúfajte...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 1s