Krehké cesto voňajúce čerstvým roztopeným maslom, k tomu šťavnatá ovocná náplň, ale aj domáci džem či lekvár dokonale doplnia chute chrumkavého cestíčka v tomto neodolateľnom koláči. Už vám tečú slinky? Tak si ich nenechajte zájsť a pripravte si s nami mrežovník s jablkami, ktorý dokonalo rozochveje vaše chuťové poháriky.
Recept na mrežovník s jablkami
Mrežovník patrí medzi tie dezerty, ktoré okamžite prevoňajú celú kuchyňu a vrátia vás do detstva. Jeho príprava pritom nie je vôbec náročná – stačí trochu trpezlivosti a lásky k domácemu pečeniu. Základom je krehké cesto z poctivého masla a špaldovej múky, ktoré sa po upečení rozpadá na jazyku.
Plnka z voňavých jabĺk, zahustená jemným vanilkovým pudingom, vytvára dokonale vyváženú chuť medzi sladkosťou a sviežosťou. Na povrchu sa potom vyníma chrumkavá mriežka, ktorá dodáva koláču nielen krásny vzhľad, ale aj tú pravú domácku atmosféru.
Suroviny na cesto:
- 350 g hladkej špaldovej múky
- 1 čl soli
- 1 čl trstinového cukru
- 200 g studeného tuhého masla
- 80 ml studenej vody
- 1/4 čl bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 vajce
Postup prípravy cesta na mrežovník
V mise na miesenie odvážte múku, pridajte soľ a cukor a premiešajte. Maslo nakrájajte na kocky a pridajte k múčnej zmesi. Párkrát premiešajte maslo s múkou, aby sa vytvorili z masla malé hrášky obalené v múke. Nešľahajte cesto celkom dohladka.
Do studenej vody pridajte prášok do pečiva a vajíčko a prešľahajte zmes vidličkou. Surové cesto vylejte do misy a veľmi krátko prešľahajte v kuchynskom robote, aby sa hmota spojila. Ak je hmota príliš suchá, pridajte ešte jednu lyžicu studenej vody, ak sa vám zdá lepkavá pridajte lyžicu múky.
Moje cesto bolo hneď v poriadku, nelepilo sa na steny misy, ani sa nerozpadávalo. Cesto rozdeľte na dve časti (celá hmota váži cca 700 g), zabaľte ho do fólie a nechajte minimálne hodinu v chladničke. V mrazničke môžete cesto skladovať aj 2 týždne.
Jarkapecie.skSuroviny na náplň:
- 5 stredne veľkých jabĺk
- 20 g vanilkového pudingu
- 250 ml jablkového džúsu
Postup prípravy plnky a dokončenie mrežovníka
Jablká ošúpte a nakrájajte na tenké plátky (alebo na malé kocky). 200 ml jablkového džúsu vlejte do hrnca a dajte variť. Do horúceho džúsu dajte jablká a povarte ich 3-5 minút. Miešajte opatrne a nenechajte jablká rozvariť. Uvarené jablká preložte na sito a šťavu si odložte.
V 50 ml jablkového džúsu rozmiešajte vanilkový puding, zmes pridajte k horúcej šťave a uvarte hustý puding . Ak máte veľmi kyslé jablká, môžete pridať trochu cukru. Horúci puding vylejte na jablká, jemne premiešajte, aby sa hmota spojila a nechajte vychladnúť.
Tortovú formu natrite maslom, jedno cesto vyvaľkajte na pečiacom papieri do kruhu a preneste ho do formy. Stiahnite papier, cesto pritlačte na steny formy a nechajte na vrchnom okraji cca 1 cm. Dno cesta popichajte vidličkou. Na dno som nasypala mletý mak, môžete dať orechy, vločky, strúhanku so škoricou – podľa zvyku a chutí. Na mak navrstvíte jablkovo-pudingovú zmes a povrch zarovnajte.
Druhé cesto si rozvaľkajte natenko, tiež na papieri, a ostrým nožom (kolieskom) nakrájajte na pásiky asi 1 cm široké. Pásy uložte na povrch plnky a poprekladajte ich ako mriežku. Okraje zarovnajte a postláčajte aby sa spojili s bokmi cesta. Pečte pri teplote 180°C asi 40 – 50 minút. Kontrolujte, či vám mriežka veľmi rýchlo nestmavla. Koláč nechajte vychladnúť. Chutí vynikajúco so zmrzlinou, alebo šľahačkou!
Jarkapecie.skAko servírovať mrežovník
Najlepšie chutí, keď je ešte mierne teplý a cesto krásne krehké. Podávajte ho s kopčekom vanilkovej zmrzliny, šľahačkou alebo lyžičkou kyslej smotany, ktorá vyváži sladkosť plnky.
Ak ho necháte odstáť do druhého dňa, chute sa dokonale prepoja a koláč získa ešte intenzívnejšiu vôňu. Mrežovník je výborný aj k rannej káve alebo čaju, a ak ho nakrájate na menšie kúsky, skvelo poslúži ako drobný zákusok pre návštevu.
Tipy na obmenu receptu
- Slivkový mrežovník: namiesto jabĺk použite dozreté slivky s trochou škorice a mletých klinčekov – koláč získa výraznejšiu arómu a tmavšiu farbu.
- Tvarohový mrežovník: jablkovú plnku nahraďte tvarohom zmiešaným s medom, vanilkou a žĺtkom – výsledok bude jemný a krémový.
- Orechová verzia: pridajte do cesta trochu mletých orechov alebo mandlí, ktoré mu dodajú orieškovú chuť a chrumkavú štruktúru.
- Letná verzia: v sezóne môžete siahnuť po malinách, čučoriedkach či marhuliach, ktoré koláču dodajú sviežosť.
- Vianočný mrežovník: pridajte do plnky štipku perníkového korenia a hneď získate sviatočný dezert s vôňou škorice a klinčekov.
Mrežovník – klasika, ktorá nikdy nesklame
Tento koláč je dôkazom, že jednoduché recepty bývajú tie najlepšie. Spojenie krehkého cesta, masla a šťavnatých jabĺk vytvára dezert, ktorý chutí každému – bez ohľadu na vek či príležitosť. Mrežovník rozvoniava domovom, radosťou a chuťou z pečenia, ktorá sa nikdy neomrzí.
Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk
Aktualizovaný článok: 06.10.2025