Kam za krásou Slovenska: Čo treba vidieť na Spiši?

Kam za krásou Slovenska: Čo treba vidieť na Spiši?

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie Spiš? Tipujeme správne, že Spišský hrad? Oprávnene, je to predsa unikát, ktorý nás už z diaľky vábi navštíviť ho. Ale Spiš v sebe ukrýva oveľa viac pozoruhodných miest a pamiatok, len sa o nich možno až tak veľa nehovorí. Keď sa teda budete nabudúce rozhodovať, kam zájsť na výlet, určite zvážte ako jednu z možností aj Spišský región. Bola by totiž veľká škoda, keby sme tento krásny kút Slovenska nechali zapadnúť prachom ako región, popri ktorom prechádzame, cestou z Bratislavy do Košíc. Čo treba vidieť na Spiši? Toto!

Spišský región zahŕňa okresy Kežmarok, Spišská Nová Ves, Gelnica, časť Košíc – okolia, Levoču a Poprad. Už len fakt, že je tento región obkolesený štyrmi národnými parkami, dokazuje prírodnú jedinečnosť a fakt, že má čo ponúknuť turistom. Hovoríme o Tatranskom národnom parku, Pieninskom národnom parku, Slovenskom raji a NP Nízke Tatry. Práve prekrásna príroda je preto silným esom v rukáve tejto oblasti Slovenska. Spiš sa rozdeľuje na Dolný, Horný a Stredný a nech by ste sa vybrali do ktorejkoľvek oblasti, všade by ste natrafili na pozoruhodnú pamiatku alebo kus malebnej krajiny.

Odporúčame: Kam za krásou Slovenska: Čo treba vidieť na Záhorí?

mesto Kežmarok

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: flickr.com

Keď príroda udeľovala travertíny (sladkovodné vápence), práve tu – na Spiši sa jej vrecko s nimi zrejme roztrhlo, je ich tu totiž viac, než dosť. Keď sa preto rozhodnete navštíviť Spiš, nezostaňte len pri obhliadke dominanty regiónu, teda Spišského hradu, ale navštívte napríklad aj Kežmarský hrad, Spišské Podhradie, hrad Stará Ľubovňa alebo Žehru. Za návštevu rozhodne stojí aj Dobšinská ľadová jaskyňa, hoci chápeme, že v tomto jesenno-zimnom období neznie ako najlákavejšia destinácia. :-) Za zmienku tiež stojí, že súčasťou Spiša je aj obec s najvyšším počtom obyvateľov na Slovensku – Smižany.

Spišský hrad

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: flickr.com

Dielo Majstra Pavla z Levoče

Ide o unikát široko ďaleko a ak ste ho zatiaľ nenavštívili (dokonca ani v rámci školského výletu), isto to napravte! Hovoríme o súbore sochárskych prác rezbára Majstra Pavla, ktorý žil na prelome 15. a 16. storočia. Mimochodom, vedeli ste, že práve tento jedinečný umelec sa stal, v roku 1999, v hlasovaní Slovákov, najväčšou umeleckou osobnosťou milénia? Dom Majstra Pavla nájdete na levočskom námestí, ktoré nesie takisto jeho meno. Ale to, čo by ste si určite nemali nechať ujsť, to je návšteva jeho najväčšieho diela – najvyššieho dreveného oltára na svete, nachádzajúce sa v levočskom Chráme sv. Jakuba.

Inšpiruj sa: Kam za krásou Slovenska: Čo treba vidieť v Turci?

mesto Levoča

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Spišská kapitula

Hovorí sa jej aj Spišská diecéza a má rozlohu takmer osem tisíc metrov štvorcových. Bola pôvodne samostatnou obcou, dnes je však súčasťou Spišského Podhradia. Toto akoby cirkevné mestečko bolo už v 12. storočí sídlom spišského prepošta, o šesť storočí neskôr sa stalo dokonca sídlom spišského biskupstva. Žijú a pôsobia tu diecézni kňazi, rehoľní kňazi a rehoľné sestry. Spišská kapitula je mestskou pamiatkovou rezerváciou a dýcha unikátnou atmosférou, ktorej sa jednoducho treba nadýchnuť osobne.

Termálna voda vo Vrbove

Mnohí toto miesto poznajú aj ako termálny park a hoci nepatrí medzi najznámejšie a najnavštevovanejšie na Slovensku, našu pozornosť si rozhodne zaslúži. Ukrýva totiž prírodné bohatstvo – liečivú vodu s jedinečnými účinkami. Svojím zložením sa táto minerálna voda právom zaraďujem medzi najbohatšie slovenské pramene. Teplota vody sa v bazénoch pohybuje až do 38 °C, preto sa tu isto zastavte a zohrejte aj v chladnom počasí. Vrbov nájdete pri Kežmarku a ak sa máte niekde dokonalo zregenerovať a načerpať nové sily, tak práve tu. Ako bonus dostanete dávku čerstvého tatranského vzduchu a to je predsa na nezaplatenie.

Zdroj úvodná foto: flickr.com

- Anketa

POZNÁTE SLOVENSKÝ REGIÓN SPIŠ?

Odpovedalo 119 ľudí  

Áno, žijem tu
51%
Áno, z výletov
41%
Nie, ale láka ma ho spoznať
7%
Nie, ani ma neláka
1%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

17 komentárov

Natália Lobodášová 07.12.18 08:35

NL
karma
105.00

Všetko čo je v článku som navštívila a veru aj naše Slovensko je krásne :-) Spišský hrad je TOP

  • 2
Odpovedať

Jana Mariaková 07.12.18 13:25

JM
karma
90.00

V okolí Spiša je naozaj čo navštíviť. Osobne som navštívila vačšinu vyššie uvedených pamiatok, ale najma krásnu prírodu, ktorou sa, my Slováci, možeme pýšiť. Len škoda, že tých našich krásnych lesov ubúda. :/

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 07.12.18 13:57

MB
karma
108.00

stále je čo objavovať aj každý rok tie isté miesta majú novinky.

  • 0
Odpovedať

Daniela Šurláková 07.12.18 17:18

karma
97.00

Naše malé Slovensko je naozaj krásne a patrí do neho aj Spiš.Spišský hrad je majestátny a patrí medzi najrozľahlejšie v Európe.Máme krásne miesta,len ich nevieme spropagovať a predať tak ako inde vo svete.A pritom máme čo ponúknuť a ukázať.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 07.12.18 21:38

karma
109.00

Na východ cestujeme aspoň raz za rok.Cieľom sú hlavne Vysoké Tatry a potom výlety do okolia,takže aj Spiš.Môžem potvrdiť,že je tam krásne.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 07.12.18 23:29

ĽŠ
karma
100.00

Spiš v sebe naozaj ukrýva viac pozoruhodných miest a pamiatok, len sa o nich až tak veľa nehovorí...

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 11.12.18 18:39

ĽU
karma
100.00

u nás na východe je krásne

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 07.01.19 22:27

JK
karma
100.00

Slovensko je krásne a hrad je nádherný odporúčam

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 08.01.19 00:23

MM
karma
107.00

Krásna časť krajiny. Titulná fotka k článku je nádherná, ide z nej zaujímavá energia.

  • 0
Odpovedať

Alexandra Mikulová 17.01.19 14:21

AM
karma
-1.00

Nádhera. Krásny spišský hrad.

  • 0
Odpovedať

Ľudmila Sedlická 04.02.19 17:06

ĽS
karma
105.00

Najviac sa nám páčilo na Spišskom hrade, výlet si v lete opäť zopakujeme.

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 13.02.19 20:25

JK
karma
100.00

Každý rok tam chodím

  • 1
Odpovedať

Táňa Slahučková 17.02.19 18:11

TS
karma
107.00

Tieto miesta veľmi pochodené nemám, rada sa nechám inšpirovať.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 03.03.19 18:50

MD
karma
132.00

Spišský hrad je taký krásny a majestátny? Fíha, to som nevedela. Musím tam zájsť spolu s deťmi, aj ich veľmi zaujíma história Slovenska, hrady a zámky...Ďakujem za skvelý tip :)

  • 0
Odpovedať

Alica Mareková 11.08.20 15:10

AM
karma
-1.00

určite sa oplatí navštíviť

  • 2
Odpovedať

Petra Lehká 11.02.21 20:24

PL
karma
-1.00

Na slovensku je veľa krásnych miest :-). S manželom jazdíme na dovolenku len raz za rok. Máme veľký dom a záhradu, takže stále veľa práce. Tiež chováme sliepky, takže si nemôžeme dovoliť na niekoľko dní odísť a keď jo, tak musíme požiadať susedov, či by sa nám o sliepky postarali. Vždy im necháme k dispozícii kŕmenie, ktoré mám nakúpené z , aby im ho nasypali a vajíčka si samozrejme nechávajú :-).

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 15.02.21 10:11

KS
karma
133.00

Spišská dominanta je jednoznačne Spišský hrad :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní