Akné v dospelosti. Čo ho môže spôsobovať?

Akné v dospelosti. Čo ho môže spôsobovať?

Stále častejšie sa vyhýbate pohľadu do zrkadla? Akné je strašiakom dospievajúcich ľudí, ale aj dospelých, ktorí sa ho nedokážu roky zbaviť.

Za pocitmi beznádeje nemusí stáť len mastná a problematická pokožka. Zamerajme sa na príčiny vzniku akné detailnejšie.

Akné nie je „výsadou násťročných“

V našom podvedomí je zakódované, že akné má svoje čestné miesto výhradne na dospievajúcej pokožke. Je pravda, že hormóny dokážu s pokožkou divy, a vedia o tom aj tehotné ženy či tie, ktorým sa PMS spája s vyskočením nepekných vyrážok. 

Pokožke môže pomôcť hormonálna liečba, no dlhodobo pre telo určite nie je vhodná. Akné je kožný problém, ktorý môže potrápiť akékoľvek vekové kategórie i typy pokožky.

Čo spôsobuje akné

Vedeli ste, že akné vám môže spôsobiť aj samotné zloženie kozmetických prípravkov? Medzi jeho hlavných nepriateľov patria silikóny, parabény a parafíny. Posledné menované pokožku príliš vysušujú, a tak sa stáva nepriepustnou a nedokáže vylučovať škodlivé látky. 

Silikóny zasa spôsobujú to, že sa pokožka uzatvára pred akoukoľvek hydratáciou. Medzi ďalšie príčiny vzniku akné patria aj:

  • zdravotné problémy – zápaly v tele, alergie, ale aj stres,
  • zvýšenie hladiny mužských hormónov, ktoré stimulujú produkciu kožného mazu,
  • používanie istých druhov liekov, napr. kortikosteroidov či hormonálnych liekov,
  • nevyvážená strava – priveľa cukru, mliečnych produktov a potravín s vysokým obsahom tuku,
  • syntetické materiály, napr. polyester alebo nylon v oblečení či posteľných obliečkach.
ako si poradiť s akné v dospelosti

Zdroj: freepik.com

Na akné je náchylná mastná aj presušená pokožka

Pri starostlivosti o pleť je dobré nič nezanedbať. Pleť má byť správne vyčistená, vyživená a samozrejmosťou by malo byť používanie dennej a nočnej kozmetiky a špeciálnej kozmetiky na očné okolie. 

Ak si nie ste istí, aký typ pokožky máte, je dobré podstúpiť diagnostiku pleti. Medzi časté príčiny vzniku akné v dospeli patrí aj používanie nesprávneho druhu kozmetiky (napr. agresívnych čistiacich prostriedkov, ktoré dráždia pokožku, kozmetiky s obsahom alkoholu a pod.). 

Britská kozmetika Medik8 má vo svojom produktovom portfóliu riešenia pre každý typ pokožky.

Kozmetika na akné v dospelosti

V portfóliu Medik8 nájdete čistiace peelingy na mastnú a problematickú pleť, zmatňujúce denné hydratačné krémy bez obsahu olejov, prírodné séra i jemné čistiace peny. 

Kozmetika na akné v dospelosti s antibakteriálnym a protizápalovým účinkom reguluje tvorbu kožného mazu a začervenanie pokožky. 

Cielené gély na akné s rýchlym účinkom môžete použiť aj niekoľkokrát za deň, je to rýchle a pohodlné. Nenechajte si pokaziť deň ďalšou bodkou na tvári. S kvalitnou kozmetikou dáte svoju pleť do poriadku čo nevidieť.

Pleť pod odborným dohľadom

Ak vás akné trápi aj v dospelosti, vaša pleť môže byť dehydrovaná alebo naopak vysušená, prípadne do takej miery narušená, že nedokáže prijímať hydratáciu a využiť svoju prirodzenú odolnosť. Navštívte salón IIVS, kde vás čaká správna diagnostika a vhodná kozmetika na akné v dospelosti.

Zdroj úvodnej fotky: freepick.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní