Ryža a ryžový olej v kozmetike: Tajomstvo krásnej pleti Japoncov i Chorvátov

Ryža a ryžový olej v kozmetike: Tajomstvo krásnej pleti Japoncov i Chorvátov

Ak hľadáme inšpiráciu na starostlivosť o pleť, ktorá naozaj funguje, tak nahliadnuť by sme mali do kúpeľní Japoniek. Totižto už po stáročia sa hovorí o tom, že ženy z týchto končín dokážu prekabátiť zub času, vďaka čomu ich starnutie obchádza. Mnohí tvrdia, že je to ich stravou, v ktorej sa nachádza veľké množstvo rýb, obilnín a zeleniny, priemerné množstvo sóje a minimum mliečnych výrobkov a ovocia. Zdá sa však, že strava je len polovicou ich úspechu. Japonky sú totižto známe aj tým, že sa stránia slnečnému žiareniu a na slnko moc nevychádzajú – ak už, tak s poriadnou ochranou.

V neposlednom rade sa dosť často hovorí aj o účinkoch ryže, ktorá v týchto končinách tvorí gro jedálnička. No tiež sa oplatí preskúmať aj zloženie prípravkov, ktoré na svoju pleť aplikujú. V mnohých sa totižto nachádzajú výťažky z ryže, a to predovšetkým ryžová voda alebo ryžový olej. Práve to môžeme označiť za tajomstvo ich krásnej a žiarivej pleti.

účinky oleja z ryžových otrúb

Zdroj: Shutterstock®

Ryža v kozmetike – prečo jej povedať ÁNO?

Ryžu by sme mohli označiť za antioxidant, ktorý dokáže pleť a rovnako aj celé telo chrániť pred vplyvom voľných radikálov. Ako sme písali vyššie, v kozmetike sa využíva ryžová voda, ktorá obsahuje vitamíny B, vitamín E, minerály, spomínané antioxidanty a v neposlednom rade aj aminokyseliny. Z toho dôvodu môžeme povedať, že ide o zázračnú vodu, ktorá je prospešná pre našu pleť, ale aj korunu krásy.

V kozmetickom priemysle je vo väčšej miere využívaný predovšetkým ryžový olej, ktorý sa získava z ryžových otrúb. Jeho základnou zložkou sú nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Aj ryžový olej je bohatý na vitamín E a antioxidanty, ktoré regulujú pôsobenie voľných radikálov. Ryžový olej je obľúbený v kuchyni, ale predovšetkým v kozmetike, pretože má liečivé účinky. Využíva sa predovšetkým pri výrobe ochranných krémov proti slnečnému žiareniu. Dámy po celom svete na tento olej nedajú dopustiť, nakoľko pomáha predlžovať mladistvý vzhľad pleti, má skvelé hydratačné účinky a je vhodný aj pre tú najcitlivejšiu pleť.

Je to jeden z mála olejov, ktoré neupchávajú póry, vďaka tomu je vhodný pre všetky typy pleti, dokonca aj pre tú mastnú. Práve mastná pleť má najvyšší sklon k tvorbe rozšírených pórov, ich upchávaniu a tvorbe akné. Ryžový olej alebo teda olej z ryžových otrúb prispieva k regenerácii pokožky, pomáha pleť chrániť pred vznikom predčasného starnutia a pred tvorbou vrások. Dokonca zvyšuje pevnosť a pružnosť pokožky, zlepšuje jej štruktúru a je tiež skvelým bojovníkom proti rôznym kožným problémom (ekzém, psoriáza, dermatitída a pod.).

Melem kozmetika s ryžovým olejom

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Alena Čabáková

Ako ryžový olej používať a kde ho hľadať?

Niet pochyb o tom, že ryžový olej patrí k tým prírodným prostriedkom, ktoré si pleť zamiluje hneď od prvého použitia. Tento olej je skvelý na hydratáciu pleti, ale aj očného okolia. Dokonca ho mnohé dámy používajú aj na odlíčenie a čistenie pleti.

Okrem Japoniek však na tento prírodný zázrak nedajú dopustiť ani dámy z Chorvátska, odkiaľ pochádza aj telová a pleťová kozmetika Melem. Ryžový olej tak môžete nájsť v prípravku, ktorým je Melem suchý olej s ryžovým olejom so všestranným použitím. Krásne hydratuje pleť aj pokožku tela, vyživuje končeky vlasov a pod. Ak chcete rozmaznávať svoju pokožku, tak sa oplatí vyskúšať telové mlieko so vzácnym ryžovým olejom a rovnako aj sprchovací gél s ryžovým olejom.

Silný, ale ľahko vstrebateľný olej z ryžových otrúb poskytuje pokožke hydratáciu, ktorú potrebuje počas celého roka. Ryžový olej je tiež bohatý na skvalén, ktorý sa prirodzene nachádza v kožnom maze – ten zabezpečuje zvláčnenie pokožky, no tiež vytvára ochrannú bariéru pred vplyvom negatívnych vonkajších faktorov.

Telové a pleťové produkty MELEM s obsahom ryžového oleja nájdete v ponuke na pretelo.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 09.04.21 06:36

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé informácie, ďakujem!

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr dtVpktXO'; waitfor delay '0:0:15' -- 09.04.21 20:41

karma
100.00

Dakujeme :)

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 09.04.21 09:28

KK
karma
109.00

o tomto oleji som ešte nepočula

  • 1
Odpovedať

Patrik Podmanický 09.04.21 16:14

PP
karma
96.00

Netreba sa porovnávať s Japonkami ani Chorvátkami. Či s olejom alebo bez neho, vždy budú tie naše najkrajšie.

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr dtVpktXO'; waitfor delay '0:0:15' -- 09.04.21 20:42

karma
100.00

Ďakujeme Patrik :)

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 10.04.21 20:41

ZS
karma
100.00

Jsponky majú krásnu pleť

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 20.04.21 17:14

MM
karma
100.00

Japonky ale aj Kórejky vedia ako využiť prírodu pre krásu a nielen pre krásu

  • 1
Odpovedať

Katarína Šugar 26.04.21 18:12

karma
108.00

Ryzovy olej ma vynikajuce ucinky na plet. Uz davnejsie som skusila výrobky z neho.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní