Ak spoznáš višňový olej, hneď si ho zamiluješ. V čom je prospešný?

Ak spoznáš višňový olej, hneď si ho zamiluješ. V čom je prospešný?

  • 28
  • 0

Ponuka rastlinných olejov je v súčasnej dobe skutočne bohatá a je si z čoho vyberať. Už dávno nemusíme variť iba so slnečnicovým či olivovým olejom. Máme tu najrozličnejšie oleje na tepelnú úpravu potravín, ktoré sú odolné a je na nich možné i smažiť a potom aj oleje do studenej kuchyne, ktoré sú vhodné napríklad do šalátov. Sú plné cenných látok, najmä zdravých tukov. Okrem toho tu však máme aj oleje, ktoré nie sú na konzumáciu vhodné, no sú určené na starostlivosť o pleť, pokožku tela, nechty i vlasy. A ďalšie oleje majú dokonca všestranné využitie a je ich možné používať zvonka i zvnútra. Dnes si niečo prezradíme o voňavom višňovom oleji, ktorý nie je až taký známy. Aké účinky skrýva a aké je jeho uplatnenie? Zistite všetko dôležité!

Čo vieme o višniach?

Než sa pustíme objavovať účinky višňového oleja, môžeme si najskôr prezradiť niečo o chutných višniach. Reč je o drobných plodoch čerešne višňovej, latinsky Prunus cerasus. Niekedy sa tiež používa názov višňa obyčajná. Ide o ovocný strom z čeľade ružovité. Jeho pôvod môžeme údajne hľadať v Ázii. Tieto stromy sa vyskytovali v Malej Ázii, v oblasti Kaukazu, neskôr aj na Balkáne. V súčasnosti sú rozšírené a pestované prakticky po celom svete. Višňové stromy dorastajú zvyčajne do výšky okolo 10 metrov a majú košatú korunu guľovitého tvaru. Vetvy bývajú na koncoch často previsnuté, zvyčajne mávajú hnedočervenú farbu.

Listy sú lesklé, majú mierne vajcovitý tvar a jemne pílkovitý okraj. Kvety sú biele, voňavé a usporiadané vo zväzkoch. Objavujú sa spravidla v mesiacoch máj až jún a následne v júli aj auguste je zo stromov možné zberať plody, ktorými sú kôstkovice sýtočervenej farby. Sú charakteristické mierne kyslastou chuťou. Dajú sa jesť surové, taktiež je ich možné zavárať či pridávať do koláčov a zákuskov. Samozrejme, aby sme nezabudli, z jadier zrelých višní je lisovaný aj rastlinný olej, ktorý je charakteristický žltkastou farbou a sladkou marcipánovou vôňou s ovocným nádychom.

Odporúčame: Najkrajšie sukulenty do bytu: Ktoré privítaš aj u seba doma?

konzumácia višňového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Višňový olej v kuchyni

Áno, višňový olej je určený aj na vnútorné užívanie. Uplatnenie nájde v studenej kuchyni. Možné je ho v malom množstve pridať priamo do pokrmu, napríklad do ovocného či zeleninového šalátu, hotovej polievky, raňajkovej kaše, dezertov a podobne. Skvelo doplní chuť aromatických syrov či omáčok k zverine. Jedlu pridá skutočne jedinečnú arómu. Okrem toho je možné višňový olej na podporu zdravia konzumovať po malých lyžičkách ráno nalačno a večer pred spaním. Tento olej je v prvom rade zdrojom zdravých tukov, hlavne mnohých mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Nájdeme v ňom aj vitamín E či antioxidanty a bioflavonoidy.

Višňový olej má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na krvný obeh a stav ciev, podporuje totiž ich pružnosť. Pozitívne tak vplýva na zdravie kardiovaskulárneho systému. Vďaka antioxidantom napomáha spomaľovať starnutie buniek a chráni ich pred poškodením zo strany voľných radikálov. Višňový olej je možné zohnať na internete i v predajniach so zdravými potravinami. Pri nákupe však treba dávať pozor. Potrebné je hľadať panenské čisté oleje za studena lisované z višňových jadier bez rozličných konzervantov, umelých farbív a podobne. Ak ho chcete užívať vnútorne, musíte si overiť, či konkrétny produkt je určený aj na konzumáciu. Niektoré značky totiž vyrábajú tento olej len na vonkajšie použitie, čiže na starostlivosť o pokožku a vlasy.

vonkajšie použitie višňového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Prečo si olej zamiluje naša pleť?

Višňový olej je tým pravým pomocníkom pri starostlivosti o krásu a zdravie pleti aj vlasov. Doplní im množstvo dôležitých látok. Spomínané mastné kyseliny sú dôležité nielen pre mozog či srdce, ale aj dobrý stav vlasov a pokožky. Ich nedostatok sa môže prejavovať suchou kožou i nadmerným lámaním vlasov a nechtov. Višňový olej je charakteristický výbornými hydratačnými a regeneračnými vlastnosťami. Jeho výhodou je, že neupcháva póry. Pomáha vysušenej pleti či pokožke tela a podporuje jej pružnosť. Vďaka antioxidantom napomáha predchádzať rýchlemu starnutiu pleti.

Možné je ho aplikovať priamo na kožu, podobne ako iné pleťové oleje, prípadne aj primiešať do obľúbenej kozmetiky. Je vhodný pre suchú aj zrelú pleť. Višňový olej je rovnako možné použiť na každodenné masáže. Krásna vôňa dopomôže k uvoľneniu tela i mysle, olej taktiež podporí prekrvenie pokožky. Pokojne si ho však pridajte aj do kúpeľa. Okrem toho ho môžete použiť aj na ošetrenie vlasov, vďaka čomu získajú nádherný lesk. Višňový olej stačí votrieť do vlasov po celej dĺžke, následne ich zabaliť do uteráka, nechať pôsobiť 10 až 15 minút a nakoniec dôkladne opláchnuť.

Odporúčame: Citrónová voda s kurkumou: Čo spraví s telom, keď ju budeš piť každý deň?


  • 28
  • 0
Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Zdravie

Pozor, aj nadbytok spánku škodí. Koľko spánku je priveľa?!

  • 44
  • 3
  • 22.09.2020
Zdravie

Vieš, čo je pneumokonióza? Zisti, ako sa prejavuje a kto je najviac ohrozený!

  • 49
  • 3
  • 16.10.2020
Inšpirácie

Chocolate Marshmallow S’mores Frappuccino: TOP Starbucks nápoj!

  • 41
  • 1
  • 18.08.2020
TOPlist