Ruža nepatrí iba do vázy, ale aj do lekárničky. Pozri sa, čo dokáže!

Ruža nepatrí iba do vázy, ale aj do lekárničky. Pozri sa, čo dokáže!
  • 06.07.2018
  • Simona Kostková

To, že ruža neodmysliteľne patrí do vázy každej ženy, vieme už dávno. Ale to, že ruža patrí aj do rúk každého človeka, ktorý má nejaké ťažkosti, to už vie málokto. Krásna a omamná vôňa ruže je pohladením pre každú dušu a lupene zas pre oči. Ale tu pozitíva a výhody ruže ani zďaleka nekončia. Na čo všetko je ruža dobrá?

Ruža odpradávna predstavovala symbol lásky, šťastia a pohody, to jej ostalo až do dnešného dňa. Niektoré ženy už odhalili aj liečivý a blahodarný účinok ružovej vody na pleť a my vám odhalíme omnoho viac. Úžasné účinky ruže môžete využiť nielen v kozmetike, ale aj v čaji, ako dekoráciu a na liečenie. Ponorte sa spolu s nami do sladkastej vône ruží a pričuchnite si k zdraviu!

Ak ružu, tak zo záhrady

Ruža je vďaka svojej kráse a vôni považovaná za kráľovnú kvetín. Pri pohľade na ružový záhon, ktorý môže pozostávať až z 300 rôznych druhov, odlišujúcich sa tvarom, farbou, počtom ostňov či usporiadaním kvetov, sa niet ani čo diviť. Okrem záhrady nájdete ružu aj v obchode, a to nielen ako súčasť kozmetiky. Veľmi populárne sú kandované ružové kvety, džem z kvetov, ale aj porciovaný či sypaný čaj.

Pokiaľ vás ruža očarila nielen svojou krásou, ale aj účinkami na organizmus, určite neváhajte vyskúšať niektorý z našich tipov. Odporúčame však vypestovať si vlastný ružový krík a vyhnúť sa kupovaným kvetom. Ruže z vlastnej záhrady sú zárukou 100 %-nej kvality a rovnako aj budete vedieť, z čoho presne pijete čaj. Nebojte sa experimentovať a použiť ružu na všetky spôsoby a na všetko. Niektorí dokonca holdujú „surovej“ ruži, ktorá je vraj lahodným pokrmom, navyše bez nadbytočných kalórií.

Neprehliadni: Ruža šípová: Kedy sú najzdravšie a v čom sú šípky také úžasné?

ako si vyrobiť pleťovú vodu

Zdroj: Shutterstock®

Základ je správne sušenie

Prvé, čo môžete s kyticou ruží urobiť, je vyrobiť si krásny dekoračný prvok do obývačky. Avšak, je veľmi dôležité vedieť, ako ich správne usušiť a zachovať tak ich farebnosť a vôňu čo najdlhšie. Nikdy nedávajte sušiť ružu, ktorú ste práve dostali alebo si ju čerstvo odrezali. Je nutné, aby bola ruža minimálne týždeň vo váze s vodou. Napriek tomu sa budete musieť zmieriť s tým, že tvar, farba ani vôňa sušenej ruže už nebudú také, ako tej čerstvej.

Vždy sušte ruže osobitne, každú zvlášť – bez toho, aby sa dotýkali. Najlepším spôsobom je zavesiť ich dolu hlavičkou, ale môžete ich pokojne iba postaviť dolu hlavou na stôl. Sušíme vždy na tmavom mieste. Po usušení aplikujte na ruže sprej na sušené kvetiny, poprípade môžete použiť aj lak na vlasy. Ak by sme ostali ešte pri vlasoch, vyskúšajte použiť aj fén na vlasy, ktorý vás zbaví prachu. Ten sa totiž veľmi rád usádza na jednotlivých lupeňoch a zotrieť ho utierkou sa rovná pohrome. Fén nastavte na najnižší stupeň a ideálne aj na nízku teplotu, ak máte fén s chladením, voľte radšej to.

sirup z ruží

Zdroj: Shutterstock®

Liečivé účinky

Romantický večer, v spojení s dobrou večerou, chutným vínom a kyticou ruží, je sen každej ženy. Mnohé ani netušia, čo sa dá s takou krásnou kyticou urobiť. Ruža má totiž veľké množstvo liečivých účinkov na naše telo, a to nielen pre ženy. Už starí Gréci považovali ružu za neobyčajný všeliek a využívali jej baktericídne účinky na pleť, na rôzne kožné problémy, na upokojenie mysle, ale aj na prevoňanie miestnosti či tela vo forme rôznych tinktúr a voňaviek. Ak sa rozhodnete vyskúšať silu ruže, použite okvetné lístky. Na to, aby ste pocítili výrazný účinok ruží, potrebujete aj dostatočné množstvo. Prípravky s obsahom ruží, ktoré obsahujú naozaj vysokú koncentráciu ružových silíc, nájdete v každej lekárni či v bio-obchodoch.  

Toto sú niektoré z liečivých účinkov:

  • Dezinfikuje

  • Tíši bolesť

  • Pomáha pri liečbe artritídy

  • Zlepšuje trávenie

  • Má antioxidačné účinky

  • Zmierňuje akné

  • Znižuje hladinu cukru v krvi

  • Čistí obličky a močový mechúr

  • Pomáha pri liečbe bolesti hrdla a ďasien

  • Obmedzuje množenie vírusu HIV

čo pomáha na bolesť hrdla

Zdroj: Shutterstock®

Ako si pripraviť liečivý prípravok z ruže?

  • Po správnom vysušení, kedy je potrebné sušiť jednotlivé okvetné lístky zvlášť a nezabúdať ich často otáčať, udržujte výslednú sušinu v dobre uzavretej nádobe v chlade. Následne si môžete pripraviť čaj – lyžičku sušiny zalejte vriacou vodou a lúhujte 10-15 minút.

  • Okrem čaju si môžete vyrobiť vlastný ružový sirup. 2 hrste čerstvých okvetných lístkov zalejte ½ litrom horúcej vody, nechajte lúhovať do ďalšieho dňa, preceďte, nechajte prejsť varom a následne pridajte 300 g medu. Sirup uchovávajte v chlade.

  • Džem je ďalšou možnosťou, ako sa dá spracovať väčšie množstvo ruží. Budeme potrebovať 200 g opláchnutých okvetných lístkov, ktoré zalejeme šťavou z jedného citróna, posypeme niekoľkými lyžicami cukru (odoberáme zo 600 g cukru, zvyšok použijeme neskôr) a premiešame rukami tak, aby sa nám uvoľnila z lístkov silica a zmäkli. Následne do misky prilejeme 600 ml vlažnej vody a necháme macerovať asi hodinu. Celý macerát po hodine privedieme k varu, krátko povaríme, aby lístky stratili farbu, pridáme pektín a minútu varíme. Pridáme zvyšný cukor, miešame do zhustnutia a máme hotovo.

  • Veľmi ľahko si môžete doma vyrobiť aj vlastnú pleťovú vodu! Do pol litra destilovanej vody primiešajte dve hrste čerstvých okvetných lístkov, priveďte k varu a odstavte. Po vychladnutí preceďte cez sitko, v ktorom je plátená utierka. Okvetné lístky, ktoré sa v nej zachytia, následne zovrite do uzlíka a vytlačte zvyšnú tekutinu. Takto vyrobenú pleťovú vodu udržujte v chladničke.

Pozri sem: Ružová voda: Spoznaj blahodárne účinky ruží v kozmetike


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Soňa Kozáková 06.07.18 13:50

SK
karma
92.00

ružovú vodu z dm-ky používam pravidelne :)

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 06.07.18 16:46

KK
karma
105.00

budem musieť vyskúšať, zaujal ma čaj a džem môže byť zaujímavý

  • 0
Odpovedať

Jana Uhrová 06.07.18 17:55

JU
karma
103.00

nad ružovou vodou som už dávno rozmýšlala, asi si ju zadovážim :)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 07.07.18 10:29

IM
karma
100.00

už som počula o džeme, len recept som nemala dakujem

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 07.07.18 21:10

MM
karma
100.00

zatiaľ som použila ruže len na dekorácie, aj keď som chcela vyskúšať aj džem, len neviem, či by sa našli konzumenti

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 10.11.18 11:21

ZS
karma
100.00

zaujimavy clanok, urcite nieco z toho vyskusam

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 20.07.19 16:20

JK
karma
100.00

Zaujímavé čaj a džem tak to som netušila

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní