TOP pleťové oleje: Ktorý urobí zázraky s tvojím typom pleti?

TOP pleťové oleje: Ktorý urobí zázraky s tvojím typom pleti?

Prírodné pleťové oleje sú pri starostlivosti o pleť vítaným pomocníkom. Dokážu si totiž poradiť s celým radom kozmetických problémov a pri pravidelnom používaní tak zlepšiť kvalitu i celkový vzhľad pleti. Ani zďaleka nie sú vhodné len pre suchú pleť, ktorá potrebuje poriadnu hydratáciu. Rozličné pleťové oleje si zamiluje i zrelá pleť so sklonom k tvorbe vrások či dokonca mastná a problematická pleť. Stačí len nájsť vhodný olej, ktorý bude maximálne spĺňať požiadavky vašej pleti. Samozrejme, pri výbere oleja nezabudnite na jeho kvalitu. Tú zaručujú za studena lisované prírodné oleje, v ktorých je uchovaných množstvo účinných látok. A ako si medzi obrovským množstvom rozličných olejov nájsť svojho favorita? V článku vám predstavíme nemalé množstvo olejov s jedinečnými účinkami, na ktoré sa rozhodne môžete spoľahnúť. Do ktorého z nich sa zamiluje vaša pleť?

Kokosový olej

Kokosový olej je snáď všetkým veľmi dobre známy. Na rozdiel od iných je charakteristický svojou tuhou konzistenciou, ktorá sa až pri vyšších teplotách mení na tekutú. Okrem toho, že kokosový olej môžete využiť pri varení, je perfektný aj na starostlivosť o pleť. Vhodný je na normálnu až suchšiu pleť. Hydratuje a vyživuje pokožku tváre i celého tela. Dokonca vás zbaví popraskaných pier. Je bohatý na vitamín E i mnohé mastné kyseliny.

Odporúčame: Najzdravšie jesenné potraviny: Pripíš ich na zoznam a pripni na chladničku

makadamový olej

Zdroj: Shutterstock®

Makadamový olej

Ak vás trápi veľmi suchá pleť, vyskúšať môžete napríklad makadamový olej, ktorý v sebe ukrýva množstvo látok s antioxidačnými účinkami. Vďaka tomu chráni pleť pred predčasným starnutím. Charakteristický je svojimi hydratačnými a regeneračnými účinkami. Je ideálnym pomocníkom pri starostlivosti o suchú, podráždenú a citlivú pokožku, no rovnako je účinný v boji proti vráskam. Pokožku tváre celkovo zjemňuje a vyhladzuje.

Arganový olej

Arganový olej, ktorý sa získava lisovaním semien plodov stromu Argania spinosa za studena, je hotovým pokladom pre starnúcu pleť. Stimuluje totiž obnovu kožných buniek a napomáha vyhladzovať jemné vrásky. Pokožku tváre tiež skvelo hydratuje. Zvoliť si ho môžete i v prípade, že vás trápi suchá a popraskaná pleť. Arganový olej dokonca môže zlepšiť vzhľad jazvičiek po akné. Obsahuje množstvo esenciálnych mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie pokožky i vlasov.

baobabový olej

Zdroj: Shutterstock®

Baobabový olej

Baobabový olej možno nie je tak známy ako kokosový či arganový, no to nič nemení na jeho účinkoch. Pripravuje sa lisovaním sušených semen plodov baobabu za studena. A pre koho je tento olej vhodný? Ak máte extrémne suchú a dehydrovanú pleť a neviete si s ňou dať rady, rozhodne vyskúšajte práve tento olej. Pokožku zanecháva vláčnu a hladkú. Okrem toho pomáha stimulovať syntézu kolagénu, bojuje proti vráskam aj pigmentovým škvrnám a podporuje hojenie pokožky.

Nimbový olej

Druhý z kategórie nie až tak známych olejov je takzvaný nimbový olej. Na jeho výrobu sa získavajú semená plodov zo stromu zvaného zederach indický. Ak ste si doteraz mysleli, že oleje sú vhodné len pre veľmi suchú pleť, práve nimbový olej vás presvedčí o opaku. Má antibakteriálne a protizápalové účinky, ľahko sa vstrebáva a neupcháva póry. Jeho veľkou výhodou je, že napomáha regulovať funkciu mazových žliaz. Je vhodný nielen pre mastnú, ale aj problematickú pleť. Môže pomôcť zmierniť kožné problémy.

Pozri aj: Tieto svadobné šaty s dlhým rukávom ťa dostanú: Problém vybrať si!

jojobový olej

Zdroj: Shutterstock®

Jojobový olej

Pre mastiacu sa pleť môže byť veľkým pomocníkom aj jojobový olej, ktorý sa získava lisovaním semien jojoby čínskej za studena. Tento olej reguluje množstvo produkovaného mazu, neupcháva póry a bojuje proti akné, baktériám aj plesniam. Predstavuje pomocnú ruku aj pre slnkom spálenú a podráždenú pokožku. Je nutné zmieniť, že jojobový olej si obľúbi každý typ pleti, vrátane veľmi suchej a starnúcej.

Konopný olej

Ak vás trápia rozličné kožné ochorenia, vyskúšajte konopný olej zo semien konopy siatej. Ten má výrazné regeneračné, antibakteriálne, antioxidačné aj protizápalové účinky. Môže pomôcť zlepšiť stav pokožky postihnutej ekzémom, psoriázou či akné. Okrem toho sa postará aj o slnkom spálenú pokožku. Podporuje rýchlejšie hojenie rán. Nedá sa nespomenúť, že tento olej je tiež vhodný na konzumáciu, pričom má blahodarný vplyv na zdravie človeka.

avokádový olej

Zdroj: Shutterstock®

Avokádový olej

Avokádový olej v sebe ukrýva vitamíny A, D aj E, mastné kyseliny, minerály aj antioxidanty. Okrem toho, že je skvelý na konzumáciu, vie sa postarať aj o pleť. Podporuje totiž regeneráciu kožných buniek, zlepšuje elasticitu pleti, chráni ju pred vysúšaním a rovnako zjemňuje menšie vrásky. Obľúbi si ho suchšia i problematická pleť. Ak vás trápi mastná a aknózna pleť, avokádový olej mierne ohrejte a pravidelne použite ako pleťovú masku. Vhodný je aj na ošetrenie kožných zápalov či popálenej pokožky.

Rakytníkový olej

Posledný na našom zozname je rakytníkový olej s protizápalovými vlastnosťami. Je vhodný pre zrelú pleť. Podporuje totiž pružnosť kože a zároveň zmierňuje tvorbu vrások. Oplatí sa ho však vyskúšať i v prípade, že bojujete s akné, lupienkou či ekzémami. Pomáha tiež liečiť kožné rany a popáleniny. Na postihnuté miesta ho môžete aplikovať niekoľkokrát denne. Rakytníkový olej celkovo podporuje regeneráciu pleti a zároveň ju vyživuje.

Odporúčame: 7 zásad, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi – BEZ LIEKOV!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Marika Michálková 12.10.19 11:03

MM
karma
107.00

oleje majú skvelé účinky

  • 0
Odpovedať

Simona Káčerová 13.10.19 12:26

SK
karma
107.00

Ďakujem za skvelé rady a tipy na oleje.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní