KVÍZ: Americký dolár, euro či frank – máš prehľad vo svetových menách?

KVÍZ: Americký dolár, euro či frank – máš prehľad vo svetových menách?

História obchodu siaha ďaleko do minulosti. Prvky výmenného obchodu, ktorý je dnes často nazývaný barter, možno hľadať dávno pred naším letopočtom, pokojne niekde v eneolite, respektíve dobe medenej. Fungoval teda princíp niečo za niečo – tovar za tovar, služba za službu. Išlo o základný princíp, ktorý neskôr viedol aj k vzniku platidiel. Pod pojmom platidlo vo všeobecnosti rozumieme akýkoľvek prostriedok pre uskutočnenie výmenného obchodu.

Kým sme sa dostali k papierovým bankovkám, ktoré sú dnes využívané vo väčšine kútov moderného sveta, ľudstvo si prešlo rôznymi formami platidiel. V rôznych kultúrach by sme pritom v minulosti našli rôznorodé platidlá. Niekde sa miesto klasických peňazí využívali napríklad vzácne koreniny (šafran, vanilka), ale aj niektoré minerály a drahé kamene, mušle, pierka, plátno, hodváb, dobytok a mnoho ďalšieho.

Peniaze ako súčasné platidlo

V priebehu histórie začali byť postupne ako univerzálnejšie platidlo používané mince a nakoniec sme sa dostali až k papierovým peniazom. Pôvod papierových bankoviek pritom možno hľadať v Číne. Dnes sa vo vyspelých krajinách využívajú na platenie zväčša papierové peniaze v kombinácii s mincami. Ani zďaleka však nie je peniaz ako peniaz. Existujú totižto takzvané meny, čo sú peňažné sústavy istého štátu.

V praxi to znamená, že každá krajina, respektíve skupina krajín, má vlastnú oficiálnu menu, ktorou sa na danom území platí. Ako dobre sa vo svetových menách vyznáte vy? Viete, kde sa všade sa dá platiť eurom, alebo čím sa platí v Srbku či Poľsku? Preverte si svoje vedomosti!

Skús ďalší kvíz: Aké účinky majú liečivé kamene a drahokamy? Dokáž, že sa vyznáš

  • Kvíz: Svetové meny

  • 1 / 10

Americký dolár je oficiálnou menou Spojených štátov amerických. V ktorých krajinách je americký dolár taktiež oficiálnou menou?

  • Ekvádor a Mikronézia
  • Filipíny a Mexiko
  • Kanada a Paraguaj
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 28.09.21 05:24

ĽŠ
karma
100.00

Poučný kvíz.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Neuschlová 02.10.21 16:16

AN
karma
109.00

Nedopadla som až tak zle :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní