KVÍZ: Prospešné i škodlivé látky v kozmetike – čo ukrývajú produkty, ktoré používaš?

KVÍZ: Prospešné i škodlivé látky v kozmetike – čo ukrývajú produkty, ktoré používaš?

Kozmetika je niečo, bez čoho sa deň čo deň skrátka nezaobídeme, či už ide o dekoratívnu kozmetiku, produkty na starostlivosť o pleť, telo a vlasy, prípravky ústnej alebo intímnej hygieny a mnoho ďalšieho. A keďže sú kozmetické produkty neoddeliteľnou súčasťou našich životov a stretávame sa s nimi každý deň, je vhodné, ak sa bližšie zaujímame aj o ich zloženie. Je pre nás nepochybne výhodné vedieť, aké aktívne zložky produkty obsahujú a aké účinky tieto zložky majú, tiež je prospešné vedieť, s ktorými prídavnými látkami sa spájajú nežiaduce účinky a podobne. 

Ak aspoň sčasti porozumieme zloženiu produktov a čo-to si o jednotlivých zložkách zistíme, bude pre nás výber kozmetiky o to jednoduchší. Budeme tak vedieť, ktoré kozmetické produkty nám vďaka správnemu zloženiu zabezpečia požadovaný účinok a ktorým produktom sa naopak radšej vyhnúť, pretože napríklad nemusia vyhovovať pokožke so špecifickými požiadavkami. 

Zaujímate sa o zloženie kozmetických produktov?

Kozmetické prípravky sú vo väčšine prípadov hotovými kokteilmi, niekedy priam chemickými, inokedy, na prekvapenie, plnými prírodných zložiek. Čo všetko sa v jednotlivých prípravkoch nachádza, pritom vždy nájdeme v zložení uvedenom na obale. Napríklad taká kyselina hyalurónová je v zložení kozmetických produktov vždy vítaná. Je to výborná hydratačná zložka, bojujúca i so známkami starnutia pleti, na ktorú mnohé ženy nedajú dopustiť. 

Naopak, s obsahom rôznych penidiel, ropných produktov, umelých vôní či ftalátov sa môžu spájať isté problémy. Mnohé zložky v kozmetike vysúšajú, dráždia, podporujú rozvoj alergií alebo môžu mať iný nežiaduci vplyv. Otestujte v našom kvíze svoje vedomosti o jednotlivých zložkách v kozmetike. Viete, ktoré z nich sú prospešné a ktorým sa radšej vyhýbať?

Skús ďalší kvíz: Epilácia, holenie a iné metódy odstraňovania chĺpkov – čo o tom vieš?

  • Kvíz: Zložky v kozmetike

  • 1 / 10

Prečo sa do niektorých kozmetických prípravkov pridáva kyselina salicylová?

  • pomáha redukovať akné, vyrážky, zápaly
  • podporuje vstrebateľnosť olejovitých zložiek
  • predlžuje hlavne trvanlivosť výrobku
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 09.11.21 06:25

ĽŠ
karma
100.00

Poučný kvíz.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 09.11.21 19:11

ZS
karma
100.00

70% úspešnosť,môže byť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní