Ako využiť ocot v domácnosti? Geniálne triky, o ktorých si netušila

Ako využiť ocot v domácnosti? Geniálne triky, o ktorých si netušila

Obyčajný ocot nájdeme snáď v každej kuchyni. Z chemického hľadiska je reč o kyseline octovej, respektíve jej vodnom roztoku, ktorý je možné v koncentrácii zvyčajne od 5 % do 10 % kúpiť v každom obchode s potravinami. Ocot sa využíva v domácnostiach najmä na dochucovanie pokrmov. Rovnako je nenahraditeľným pomocníkom pri zaváraní, napríklad aj obľúbených uhoriek. I mnohé z vás však určite dobre vedia, že ocot nie je ani zďaleka určený len na použitie v rámci gastronómie, ale že je i skvelým čističom. V nasledujúcom článku vám prinášame hneď niekoľko tipov, ako je možné využiť v domácnosti zdanlivo obyčajný ocot.

Dezinfekčný prípravok

Ako sme načrtli v úvode, ocot je i skvelým čističom. Má dezinfekčné účinky a môžeme ho používať ako prírodný čistiaci prostriedok. Do vedra teplej vody pridajte šálky octu a vytrite ňou podlahy. Neriedením octom môžete poumývať dosky na krájanie. Zbavíte sa tak nežiaducich baktérií, ktoré sa v zárezoch ľahko množia. Podobne môžete vyumývať kuchynskú pracovnú dosku či chladničku. Dokonca do vody s trochou octu môžete na chvíľu ponoriť aj ovocie a zeleninu a zbaviť ich tak pesticídov, špiny a podobne.

Odporúčame: Vieš, čo je hypermangán? V domácnosti sa už bez neho nezaobídeš!

vodný kameň

Zdroj: Shutterstock®

Bojovník proti vodnému kameňu

Ocot je aj veľmi známym bojovníkom proti vodnému kameňu a usadeninám. Ak tento trik nepoznáte, určite ho vyskúšajte! Rýchlovarnú kanvicu naplňte octom a nechajte ho zovrieť. Následne čakajte, kým úplne nevychladne, prípadne ho nechajte pôsobiť aj pár hodín. Nakoniec kanvicu poriadne vypláchnite. Octom sa tiež skvelo leštia vodovodné batérie. Namočte handričku v roztoku kyseliny octovej a vyleštite ňou kohútiky či drez. Vodný kameň nebude mať šancu.

Pohlcovač pachov

Ocot vás zbaví nielen baktérií a vodného kameňa, ale aj nepríjemných pachov v domácnosti. Tie sa neraz objavia napríklad v chladničke, stačí do nej uložiť nejaké aromatické jedlo. Chladničku môžete buď octom rovno celú vyumývať, čím ju aj dezinfikuje, alebo do nej len položte pohár s octom. Pachy sa za krátko stratia. Rovnaký trik môžete využiť aj v prípade, že nepríjemná aróma sa šíri niekde v miestnosti. Do menšej misky nalejte ocot a položte ju na noc niekde v izbe. Do rána sa zbavíte otravného pachu z cigariet či spáleného jedla.

čistenie odtoku

Zdroj: Shutterstock®

Čistič upchaného odtoku

Odtoky v umývadlách či drezoch dostávajú v našich domácnostiach neraz zabrať. Zvyšky jedla, vlasy či rôzne nečistoty ich ľahko upchajú a bránia tak odtekaniu vody. A ako vám s týmto problémom pomôže ocot? K tomuto triku je potrebná aj sóda bikrabóna, ktorú nájdeme asi v každej domácnosti. Do odtoku nasypte pol šálky sódy a zalejte to šálkou octu. Počkajte, kým zmes poriadne vyšumí, no a potom doň nalejte ešte horúcu vodu. Odtok takto poriadne vyčistíte, dezinfikujete aj sa zbavíte prípadného zápachu, ktorý sa z neho môže šíriť.

Na leštenie okien

Existuje množstvo babských rád, ako čo najlepšie vyleštiť okná. A my vám dnes taktiež jeden prinášame, pretože práve ocot môže byť v tomto smere veľmi nápomocný. Do fľašky s rozprašovačom nalejte dva diely vody a jeden diel octu. Nádobu pretrepte a zmes použite ako klasický čistiaci prípravok. Nastriekajte ho na okná a pomocou kvalitnej handričky ich vyleštite. Vaše okná budú vďaka octu priam žiariť.

Pozri aj: Na čo použiť vodu z varených vajec? Budeš prekvapená, aké má využitie

ekologické pranie

Zdroj: Shutterstock®

Pomocník pri praní

Ocot sa môže stať aj vaším verným pomocníkom pri praní. Pridajte šálku octu priamo do bubna práčky alebo do dávkovača na aviváž. Ocot bielizeň zbaví zápachu, dezinfikuje ju a oživí jej farby. Pomôže odstrániť škvrny od potu z oblečenia. Nemusíte sa však obávať, že vaše šatstvo bude voňať po octe. Pridaním octu do prania navyše môžete pomôcť aj práčke. Chráni ju pred vznikom usadením, ktoré v práčke po jej dlhodobom používaní vznikajú.

Pomoc pri bodnutí hmyzom

Nakoniec môže ocot predstavovať takú malú prvú pomoc pri bodnutí nejakým hmyzom. Ak vás otravuje veľký štípanec, namočte vatový tampón do octu, dajte ho na chvíľu do chladničky a potom ho priložte na postihnuté miesto. Nepríjemné svrbenie rýchlo pominie. 

Odporúčame: Je zázvor nebezpečný? Ak patríš do tejto skupiny ľudí, zbystri pozornosť


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 01.12.19 08:19

ĽŠ
karma
100.00

Ocot je naozaj všestranný a skvelý pomocník v domácnosti.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 01.12.19 23:50

karma
109.00

Ocot je skvelý pomocník v domácnosti.Tiež ho často využívam.

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 03.12.19 13:17

karma
113.00

na odpady používám běžně, na okna vyzkouším

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 05.12.19 08:13

AS
karma
108.00

dobré rady, dnes vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 19.01.20 10:42

KS
karma
133.00

Ja ho používam na dezinfekciu chladničky a potom na čistenie sprchového kúta, nič nevyčistí lepšie vodný kameň ako ocot :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní