Genetický modifikované organizmy (GMO): Sú pre nás naozaj škodlivé?

Genetický modifikované organizmy (GMO): Sú pre nás naozaj škodlivé?
  • 26.05.2018
  • Simona Kostková

  • 2
  • 4

Čo si predstavíte, keď sa povie GMO? Pravdepodobne bezchybné zelené jablko, melón bez kôstok alebo veľké citróny. Na tom by nebolo nič zlé, veď presne také chceme. Napriek tomu, v kútiku duše vieme, že tá ktorá potravina nie je taká od prírody, ale je umelo modifikovaná.

Preto automaticky, ak niekde počujeme GMO alebo „modifikované“, odhadzujeme všetko z rúk a utekáme do bezpečia domácej zeleniny či nezdravého fast foodu. Ľudia sa odjakživa desili týchto troch písmen, i keď nevedeli, čo presne znamenajú. Čo znamená GMO a ktoré potraviny medzi ne patria?

GMO sú nebezpečné

GMO alebo geneticky modifikované organizmy, vznikli z jednoduchého a dobrého úmyslu – udržať potravinu dlhšie čerstvú, lahodnejšiu a zmierniť hlad v chudobných krajinách. Za týmto účelom sa vzala genetická informácia (DNA) z jedného organizmu a vložila sa do druhého. Zjednodušene povedané – pozitívne a výhodné vlastnosti jednej potraviny sa preniesli do druhej, vďaka čomu sa stala ešte atraktívnejšia pre nás. Genetická informácia sa pritom môže preniesť z odlišných organizmov, ako sú baktérie, hmyz, živočíchy, rastliny či ľudia.

Je preto prirodzené, že sa takýchto „experimentov“ bojíme a nechceme zjesť paradajku, ktorá v sebe obsahuje niečo z pavúka. Na popularite týchto potravín nepridali ani aktivisti, ktorí odrádzali ľudí od ich konzumácie. Napriek tomu existuje celý rad štúdií a experimentov, ktoré jednoznačne preukázali, že GMO nášmu telu nijako neškodia. Je to pravda?

sú GMO nebezpečné

Zdroj: Shutterstock®

Prečo nie GMO?

Medzi prvými potravinami, ktoré sa začali modifikovať, bola paradajka. Zaujímavosťou je, že na jej modifikáciu sa nepoužil cudzí gén, ale jej vlastný, ktorý sa pozmenil. Ďalšími potravinami boli kukurica, zemiaky a ryža. Kukurica a zemiaky boli modifikované génom, vďaka ktorému sa stali odolnejšie voči herbicídom a ryža bola obohatená o betakarotén. Odporcovia však poukazovali, že herbicídy sú pre človeka škodlivé a vitamín A, ktorý vzniká z betakaroténu, je v nadmernom množstve nebezpečný. Za celou touto modifikáciou videli iba výhodný biznis firiem, ktoré potraviny modifikujú.

Najčastejšie negatívne účinky GMO na organizmus sú alergické reakcie, problémy s imunitou a tráviacim systémom, problémy s plodnosťou. Väčšina prípadov vzniká tak, že plodina, ktorá bola pôvodne pre človeka bezpečná, sa po modifikácii mohla „omylom“ stať nebezpečnou - našli sa v nej látky, ktoré by prirodzene obsahovať nemala. Tieto závery vznikli na základe výsledkov prieskumu, kedy ľudia, ktorí konzumovali GMO, s tým prestali. Všetky vyššie spomenuté problémy náhle zmizli. Súviselo to naozaj s GMO?

upravované potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Prečo áno GMO?

Ako sme spomínali, pôvodná myšlienka modifikácie potravín vznikla preto, aby boli potraviny rýchlejšie produkované a aby sa znížilo hladovanie v chudobných krajinách. Okrem toho sa využívajú aj na produkciu liekov, zefektívnenie činnosti farmárov a zníženie ich výdajov a na produkciu jedál so zvýšenými nutričnými hodnotami. Zástancovia GMO okrem týchto výhod tvrdia, že neexistujú vedecky potvrdené prípady, že modifikované potraviny sú škodlivejšie, než napríklad tie, ktoré vznikajú bežným spracovaním.

Pred dvoma rokmi prebehla asi najrozsiahlejšia vedecká štúdia, ktorá potvrdila, že GMO nie sú pre telo škodlivé a pomáhajú farmárom chrániť ich úrodu pred škodcami a pred burinou, čím prispievajú k zníženiu spotreby pesticídov. Bohužiaľ, táto štúdia rovnako odhalila fakt, že GMO nezníži svetový hladomor, tak ako sa predpokladalo. Zaujímavosťou je, že Slovensko je jednou z piatich krajín EÚ, ktorá pestuje GMO.

GMO free

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú teda závery? Závery nie sú jednoznačné. V prvom rade, neexistuje žiadny výskum či štúdia, ktorá by jednoznačne potvrdzovala škodlivosť GMO. Naproti tomu, neexistuje ani žiadna dlhodobá štúdia, vykonaná na ľuďoch. GMO nie sú na našom trhu novinkou a za najväčšiu výhodu sa považuje inzulín, ktorý je produkovaný modifikovanými kvasinkami a pomáha diabetikom.

Jediné potraviny, ktoré u nás nájdete modifikované, sú pritom iba kukurica a cukrová repa. Ovocie a zelenina, ktoré nájdete v obchode a boli modifikované, teda viac, ako 0,9 % hmotnosti potraviny obsahuje GMO, sú označené GMO a obsahujú aj krajinu pôvodu. Na Slovensko sa dováža okolo 75 GMO. Ostatné potraviny obsahujú non GMO alebo GMO free. Avšak to neplatí o živočíšnych produktoch, ktoré často značené nie sú a tak ani neviete, či jete upravené kurča alebo prírodné. 

Mrkni sem: Nutričná podvýživa: Zisti, čo všetko má na svedomí


  • 2
  • 4
Návrat hore
Autor článku

4 komentáre

Elena Švachová 26.05.18 22:26

karma
152.00

Prekvapivý článok.Tiež som si myslela,že čo je GMO,tak je zlé,nebezpečné pre človeka.

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 20.07.18 15:07

BS
karma
102.00

Zaujímavé, vždy sa dozviem čosi nové:))

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 10.10.18 15:48

JK
karma
104.00

ani som netušíl že je to až take zlé no doma sa nedá všetko dopestovať

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 14:14

karma
100.00

Veľmi kontroverzná téma.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Kozmetické novinky

Limitovaná edícia Dermacol EAT ME: Jednoducho „na zjedenie“!

  • 125
  • 6
  • 09.06.2020
Svadobné líčenie

Famózne svadobné líčenie: Neuveriteľné, aká je sila make-upu!

  • 61
  • 9
  • 11.08.2020
Tvár

Pleťové tonikum v spreji pre každý typ pleti: Ako pôsobí?

  • 2
  • 4
  • 31.07.2020
TOPlist