Minimalizmus v byte či dome: Tieto základné pravidlá musíš vedieť

Minimalizmus v byte či dome: Tieto základné pravidlá musíš vedieť

Zamyslite sa nad tým, čo skutočne potrebujete, všetko ostatné z bytu postupne odstráňte. Nekupujte zbytočnosti, radšej si našetrite a kúpte kvalitné kúsky. Uvidíte, ako váš domov vykvitne. Minimalizmus v byte docielite jednoducho. Pozrite sa, ako na to.

Minimalizmus nie je len umelecký smer, ktorý sa objavuje vo všetkých oblastiach umenia. Je to aj reakcia na konzumnú spoločnosť, kedy sa ľudia dobrovoľne rozhodli obklopiť menším množstvom vecí. Život minimalistov je tiež o kvalite. Pretože si kupujú menej vecí, môžu si dovoliť investovať a kúpiť kvalitnejšie, ktoré dlhšie vydržia.

Svetlé farby byt prevzdušnia

Minimalizmus sa môže uplatniť v mnohých oblastiach ľudského života. Skvele ho využijete napríklad pri zariaďovaní domácnosti, kedy prím budú hrať čisté línie, ktoré nebudú narúšať priestor. Funkčnosť predmetov je dôležitejšia ako ich dekoratívna funkcia.

Farby sú jemné, bez zbytočných vzorov a módnych výstrelkov, ktoré podporia jednoduchosť vybavenia. Prednosť majú farby svetlé, jemné tóny bielej, krémovej či hnedej. Takéto farby sa presadzujú aj na stenách, takže priestor pôsobí väčšie a vzdušnejšie. V minimalistickom poňatí by sa v interiéri mali objaviť maximálne dve až tri farby, viac už pôsobí prepchato.

Prečítaj si: Izbové rastliny do tmavých miestností: Tieto neuhynú ani v tmavom kúte!

minimalizmus

Zdroj: Shutterstock®

Funkčnosť

Moderný dizajn však pracuje aj s funkčnosťou, a tak nábytok nie je len strohý. Dizajnové kúsky plnia úložnú funkciu, dodávajú jedinečný vzhľad, napriek tomu sú útulné a lákajú k tomu, aby v ich prítomnosti človek rád trávil voľný čas. Správne vybrané kusy dokážu vytvoriť harmonický celok vyžarujúci pokoj. K tomu napomáha najmä kombinácia jemných farieb a dreva. K ďalším zaujímavým materiálom patrí napríklad sklo a tvrdený plast.

Samozrejmosťou sú kvalitné materiály i prevedenie, žiadne lacné kópie vytvorené na druhej strane sveta. Jednotlivé kusy sú prepracované, úložné priestory skryté, aby nenarúšali jednoduchosť línií. Pretože kusov nábytku je v interiéri len pár, je potrebné sa zamyslieť nad tým, čo skutočne potrebujete. Osobitý vzhľad môžete interiéru dodať originálnymi prvkami, ako sú dizajnové stoličky, stoly, lampy, tienidlá.

minimalistický štýl

Zdroj: Shutterstock®

Zabudnite na poličky plné dekorácií

Možno si hovoríte, že bez dekorácií by nebol váš domov tak útulný, ale naozaj potrebujete poličky pretekajúce spomienkami z dovolenky? Dekorácie do interiéru patria, dodávajú mu osobný štýl, ale aj v tomto prípade platí, že menej je viac. Vyberte si ich len pár, tých skutočne zásadných, no a tým doprajte v interiéri čestné miesto. Na jednoduchej stene vynikne napríklad obraz vo výraznom ráme. Interiér zútulnia aj rastliny či rodinné fotky. Ostatné predmety uložte alebo ešte lepšie darujte či vyhoďte. Rovnako tak do minimalistického interiéru nepatria ozdobnosti, ornamenty a vzory. Minimalizmus sa hodí pre všetkých, ale ocenia ho predovšetkým ľudia žijúci v malých bytoch, ktoré potrebujú opticky zväčšiť a prevzdušniť. Takým poňatím interiéru docielite redukciu zbytočností a upustíte od hromadenia vecí.

Jednoduché upratovanie

Minimalizmus má mnoho výhod. Hoci možno na prvý pohľad pôsobí studeno, jeho jednoduchosť nechá vyniknúť osobnosti, ktoré domácnosť obývajú. Jeho zástancovia hovoria, že sa neobklopujú zbytočnosťami, a tak majú čas na skutočný život. Prednosťou viditeľnou na prvý pohľad potom je upratovanie. Na rovných plochách, ktoré nie sú preplnené zbytočnými predmetmi, sa prach stiera raz-dva.

Neprehliadni: Ako odstrániť bolesť chrbta prostredníctvom jogy? Skús TOP 5 pozícií!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 06.03.20 06:03

ĽŠ
karma
100.00

Prospešné základné pravidlá!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní