Top trendy rastliny, ktoré musíš mať aj ty vo svojej obývačke!

Top trendy rastliny, ktoré musíš mať aj ty vo svojej obývačke!
  • 12.04.2020
  • Michaela Kožáková

Zima je už za nami a čoraz častejšie vidíme na oblohe slniečko. Pučiace stromy a uštebotané vtáky nám začínajú pripomínať, že jar už dávno prišla a treba dať do poriadku našu záhradu. A nesmieme zabudnúť ani na kaktusy na kuchynskom okne, presadiť košatú palmu a pohnojiť orchideu. 

A možno by ste mohli oživiť svoj interiér novým prírastkom. Pravdaže, ak vám ešte ostalo miesto, v prípade, že ste tiež milovníci rastlín. Mnohí z nás máme asi svoje obľúbené kvety. Niekto zbožňuje farebné muškáty na oknách, iný si potrpí na fialky alebo bonsaje. 

Aké rastliny sú však tento rok trendy? Ktoré z nich by u vás nemali chýbať, ak chcete držať krok s moderným štýlom? Odložte na chvíľu lopatku na hlinu a čítajte ďalej.

Neprehliadni: Nezničiteľná izbová rastlina: Táto prežije, aj keď ju zabudneš poliať!

Rastliny s farebnými listami

Zdroj: pinterest.com

Pohrajte sa s farbami

Rastliny s ružovými listami patrili medzi obľúbené minulý rok. V tomto roku k nim pribúda Potosovec s ťahavými listami s bielym sfarbením, nenáročný Svokrin jazyk, zaujímavá Maranta. Určite si i vy zaobstarajte izbovú rastlinu s takýmito nezvyčajnými listami. Práve takéto pestré krásky si získavajú viac a viac fanúšikov. Výber je naozaj široký a je na vás, ktorá z rastlín vám padne do oka. 

Najpopulárnejšie v tejto skupine sú:

  • Alokázia, ktorá má veľké zelené listy šípovitého tvaru s veľmi výraznou žilnatinou a okraje listov lemovaných kontrastnou žltou farbou
  • Tradeskancia má veľa druhov a odrôd s čisto zelenými, červeno fľakatými, zeleno-bielo-ružovo pásikovanými listami, prípadne aj so žltými pásikmi 
  • Monstera vyniká krásnymi dekoratívnymi zelenými voskovými listami, ktoré majú po okrajoch výrezy a zárezy
  • Peperomia s mäsitými listami rôznych tvarov a farieb
Sukulenty

Zdroj: pinterest.com

Králi ríše

Sukulenty stále vládnu ako najobľúbenejšie a najnenáročnejšie rastliny, ktoré môžeme doma pestovať. Nás dostali svojou rozmanitosťou, tvarmi, farbami, veľkosťami. Existuje veľké množstvo druhov, ktoré dokážu prekvapiť svojou nevídanou krásou a neobyčajným vzhľadom. Napríklad taký sukulent, ktorý ma listy v tvare malých delfínov alebo nevšedný druh v tvare pukov ruží. My sme úplne nadšení z červených kvetov, čiernych výrastkov, pravidelne zatočených listov, chlpatých a vysokých kaktusov. Aj vy hneď „gúglite" a nakupujte tieto zvláštne ozdoby rastlinnej ríše.

Neprehliadni: Ako na mole v domácnosti? Pomôžu ti osvedčené babské triky

Vzácne rastliny

Zdroj: pinterest.com

Unikátne kusy

Predpoveďou na rok 2020 v oblasti rastlín bol dramatický nárast v dopyte po odrodách s obmedzenou ponukou. Jedná sa o vzácne druhy rastlín. Avšak sme naozaj ochotní zaplatiť desiatky eúr za pár centimetrovú rastlinku len kvôli tomu, že je albínkou medzi svojimi druhmi? No, my záhradkári a obdivovatelia kvetov určite áno! Rastliny už nie sú len dekoratívnymi doplnkami do interiéru, ale v poslednej dobe sa stávajú i zberateľskými kúskami. Čím je ich menej a čím viac ich ťažko zohnať, tým sú vzácnejšie. 

Medzi takéto vzácne druhy patrí napríklad Mostera Variegata, Monstera Adansonii, kapská hviezda – Albuca SpiralisTricolor Stromanthe. 

Nemusíte však vyhadzovať veľké peniaze za izbové rastliny len pre to, aby ste išli s dobou. Zamierte si to do miestneho záhradníctva a zistite, či nemajú nejaké jedinečné sukulenty alebo farebné trópy, ktoré vás upútajú. 

Rastliny v domácností

Zdroj: pinterest.com

Izbové rastliny ako živá dekorácia

Užite si a zabávajte sa pri pestovaní. Predveďte vaše rastliny štýlovým a kreatívnym spôsobom. V tomto roku dochádza k inému ponímaniu rastlín – presunu smerom k využívaniu rastlín ako kontaktných miest a nie k tomu, aby sa strácali v pozadí. Čoraz viac sa v interiéroch predvádzajú rastliny s minimalistickými policami a črepníkmi, ale tiež spárované s prírodnými textúrami a materiálmi ako napríklad kameň, juta, koža a drevné zrná, ktoré zvyšujú estetickú funkciu rastlín. My sme sa úplne zamilovali? A čo vy?

Zaujme ťa: Čo spôsobuje zápach z umývačky riadu a čo robiť, ak dobre neumýva?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní