Čo spôsobuje zápach z umývačky riadu a čo robiť, ak dobre neumýva?

Čo spôsobuje zápach z umývačky riadu a čo robiť, ak dobre neumýva?

Vďaka umývačke usporíme až šesťdesiat percent nákladov na energie. Aj ju však musíme čas od času umyť. Inak sa môže stať, že sa z nej začne šíriť nepríjemný zápach a riad už nebude žiariť čistotou. Čo robiť, keď umývačka smrdí a neumýva dobre ti poradíme v nasledujúcich riadkoch.

Pravidelne čistite filter

Zaberie vám to len pár minút, ale ušetrí vám to veľa komplikácií. Filter sa totiž rýchlo zanáša zvyškami jedla a tuku, ktoré sa pri každom umývaní zo špinavého riadu spláchnu. Potom dochádza k tomu, že znečistená voda neodtečie, zostáva na dne spotrebiča a behom pár dní sa začne kaziť. To zapríčiní, že sa z umývačky pri každom otvorení roznesie do okolia nepríjemný smrad.

Raz za týždeň, maximálne za štrnásť dní, preto filter vyberte a dôkladne ho prepláchnite pod tečúcou horúcou vodou. Ak to nepomôže, vezmite si na pomoc jemnú kefku. Tým ľahko dočistíte aj upchaté drobné otvory filtra. Potom ho zase zaskrutkujte späť. Nikdy umývačku nepúšťajte bez filtra!

Neprehliadni: TOP nenáročná izbová rastlina: Túto zvládne pestovať každý!

umývačka riadu

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte ani na zvyšok spotrebiča

Čas od času sa musí vyčistiť aj vnútro umývačky. Raz za mesiac až dva vyberte všetky koše aj poličky a dôkladne ich umyte hubkou s bežným čistiacim prostriedkom a osprchujte čistou vodou. Nezabudnite ani na ostrekovacie ramená. Aj ich otvory bývajú zanesené a upchaté zvyškami jedál, preto nemôžu fungovať správne. Odmontujte ich podľa návodu, dôkladne prepláchnite pod tečúcou horúcou vodou a namontujte späť. Hubkou vytrite tiež všetky vnútorné záhyby. Veľkú pozornosť venujte tesniace gume okolo dvierok. Tam sa usadzuje najviac nečistôt.

Pozor na vodný kameň

Ďalším nepriateľom umývačky sú vápenaté usadeniny z vody. Tie zanášajú nielen filter a ostrekovacie ramená, ale tiež trysky a potrubia, ktoré manuálne nemôžete nijako vyčistiť. Raz za štyri až šesť mesiacov preto použite špeciálny čistič umývačky. Ten kúpite v každej drogérii už od 3 eur. Obsahuje silný čistiaci prostriedok, ktorý spotrebič zbaví nielen nečistôt a mastnoty, ale aj vápenatých usadenín. Jeho použitie je jednoduché. Obvykle stačí odstrániť viečko, vložiť ho do prázdnej umývačky a nechaťho prejsť umývacím cyklom.

čistenie umývačky riadu

Zdroj: Shutterstock®

Zbavte sa nežiaducich baktérií

Vyčistiť a zároveň vydezinfikovať umývačku môžete aj bez chémie. Využiť môžete ocot, ktorý doma určite máte. Potrebovať ho budete približne len pol litra. Časťou naplňte nádržku určenú na umývací prostriedok a zatvorte ju, zvyšok potom voľne vlejte do spodnej časti a spotrebič pustite naprázdno. Nastavte najvyššiu teplotu a dlhší čas umývania.

Ďalšou možnosťou, ako umývačku vyčistiť a zbaviť zápachu, je použitie jedlej sódy. Tú kúpite v každom väčšom obchode s potravinami. Stačia dve malé vrecúška. Ich obsah presypte do nejakej misky a tú položte do spodného koša. Časť môžete nasypať aj do priestoru pre umývací prostriedok. Potom postupujte obdobne ako pri použití octu. Rovnakú službu vám preukáže aj kyselina citrónová.

Prečítaj si: Veľká očista kúpeľne: Pozor, tieto hygienické potreby musia preč!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 23.04.21 10:20

JK
karma
100.00

Umývačka je super pomocník no zatiaľ ju nemám

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní