Sebarozvoj s koučkou: Čo s odkladaním pocitov?

Sebarozvoj s koučkou: Čo s odkladaním pocitov?

Som príliš vystresovaná/-ý, unavená/-ý, vzrušená/-ý, aby som to robil/-a teraz. Teraz nie som v tom správnom duševnom rozpoložení. Nemám náladu riešiť to práve teraz.

Poznáte to? Niekedy na ospravedlnenie svojej nečinnosti používame emócie. 

Presvedčíme sa, že z nejakého dôvodu nie je práve ten správny čas, aby sme niečo robili či riešili, a že bude lepšie, keď počkáme na ten „ideálny moment".

Pozri aj: Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

prejav emócii

Zdroj: Shutterstock®

„Je to paradoxné, ale schopnosť byť sám je predpokladom schopnosti milovať. Kto sa pokúsi byť sám so sebou, pozná, aké je to ťažké. Pocíti nepokoj, nervozitu, či dokonca úzkosť. Bude mať sklon k tomu, aby svoju neochotu pokračovať zdôvodnil úvahou, že to nemá cenu, že je to hlúposť, že to zaberá príliš veľa času.

(Erich Fromm)

V tomto je obrovské nebezpečenstvo. Takéto odkladanie totiž znemožňuje „emocionálnu transparentnosť", čo je schopnosť poznať svoje pocity, rozumieť im a potom o nich aj hovoriť, aby ich mohli pochopiť tiež ostatní. Keď budete mať najbližšie chuť svoj pocit odložiť, spomeňte si na to, že si tým vlastne ubližujete. Taký odparkovaný či prehliadnutý pocit sa totiž vráti späť s väčšou intenzitou a v nestráženej chvíli si povie, čo potrebuje.

Odporúčame: Preplnená domácnosť? Ukážeme ti, ako sa zbaviť zbytočných vecí

Janett Šimková kniha

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Marta Bujdošová 30.01.18 14:36

MB
karma
98.00

Problemy treba riesit aj ked to boli a nie tlacit pred sebou. Ale pod riesenim sa nerozumie len rozpravat o rieseni ale naozaj aj riesit.

  • 0
Odpovedať

Helena Povalova 01.02.18 12:34

HP
karma
107.00

Je to pravdivé.... nedusme v sebe to, čo cítime. Nech to radšej z nás ide "von".

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní