Preplnená domácnosť? Ukážeme ti, ako sa zbaviť zbytočných vecí

Preplnená domácnosť? Ukážeme ti, ako sa zbaviť zbytočných vecí

Časy, kedy bolo všetkého hmotného nedostatok, sú dávno preč. Isto si ešte pamätáte preplnené komory, pivnice či podkrovia, pretože každá, aj tá absolútne nefunkčná vec, sa ešte niekedy mohla hodiť. A možno máte takýto návyk aj dnes.

Či už sa zahlcujeme nepotrebnosťami z princípu alebo z nostalgie, stále platí zlaté pravidlo: Ak ste to nepoužili viac než rok, zbavte sa toho. Platí to o oblečení, ako aj o elektronike. Pozrite sa na to, čo odporúčajú odborníci alebo ako vám môže prospieť taká očistná kúra v domácnosti.

Je ťažké sa bez mihnutia oka zbaviť akejkoľvek veci, pretože ak ste si ju už raz zadovážili, zrejme to malo svoj dôvod – či už praktický alebo estetický. Z času na čas je však veľmi zdravé a prospešné pretriediť si veci vo vašej domácnosti a všetkého nepotrebného sa raz a navždy zbaviť. Veď to, čo už nepotrebujete a zbytočne vám zaberá miesto, nemusí skončiť výlučne v koši. Vždy je možnosť podarovať to niekomu, kto pre danú vec nájde rozumné využitie, venovať charite, prípadne predať na bazári. Budete prekvapení, koľko užitočného miesta sa vám zrazu uvoľní!

Zaujme ťa: Čo sa môže recyklovať a čo nie? Pravdepodobne nevieš o všetkom!

nepotrebné veci v kuchyni

Zdroj: Shutterstock®

Preplnená kuchyňa?

Poznáte to – nevhodné darčeky. Zariadili ste si kuchyňu vo vintage štýle a obľúbenej sivo-fialovej kombinácii. Vaša svokra však objavila zelenkavý kávový set so zlatým gravírovaním a obdarovala vás. Pre pokoj v rodine ste si set vystavili na čestné a dobre viditeľné miesto vo vašej vintage kuchyni, hoci zatínate sánku pri každom pohľade naň. Nerobte to. Slušnosť voči príbuzným je síce jedna vec, no to, ako sa cítite vo vlastnom príbytku a čím sa obklopujete, je vec druhá. A povedzme si pravdu – oveľa podstatnejšia.

Vaša svokra určite pochopí, že nie vždy sa podarí trafiť do vkusu obdarovaného, preto ste sa rozhodli jej dobre mienený podarúnok posunúť priateľke. Plastové nádobky na jedlo sú takisto samostatná kapitola. Jednej chýba vrchnák, druhá je puknutá, vrchnáku zase chýba spodok. Nie, tieto nádobky sa vám už skutočne nezídu – recyklujte ich. Spomínate si na ten recept spred štyroch rokov, do ktorého ste potrebovali tú špeciálnu maďarskú papriku? Nuž, ak ste ju vtedy použili prvý a poslednýkrát, naozaj nemá význam naďalej ju skladovať. To isté sa týka všetkých potravín, ktoré sa možno tvária ako trvanlivé, no časom s dlhodobo otvoreným balením strácajú chuť.

Vyskúšaj: Recept: Chutný teplý cestovinový šalát za 20 minút!

čo vyhodiť do koša

Zdroj: Shutterstock®

Šatník, ktorý sa nedá zatvoriť?

Úprimne – koľko nespárovaných ponožiek sa už roky povaľuje vo vašom šatníku? Do zoznamu vecí, ktorých sa môžete ihneď zbaviť, patria aj okuliare, ktorých dioptrie boli pre vás aktuálne pred dvadsiatimi rokmi. To isté sa týka všetkých kusov oblečenia, topánok a doplnkov, ktoré ste na sebe nemali minimálne rok. O zničenom oblečení ani nehovoríme. Staré uteráky a posteľná bielizeň? Ani neviete, akú radosť spravia zvieratkám v útulku!

Pozri aj: Toto sa stane, keď sa obaríš! Aká je prvá pomoc pre popálený jazyk?

zbaviť sa zbytočností

Zdroj: Shutterstock®

Čoho sa treba zbaviť ihneď?

Jednoznačne je potrebné zbaviť sa vecí a prípravkov, ktorých dátum spotreby sa už nedá ani prečítať. Platí to i pri minuloročnom opaľovacom kréme, mejkape (dali by ste si na tvár dvojročný mejkap?) a inej kozmetike, ktorú dlhšie nepoužívate. Ak navyše zmenila farbu či vôňu, s jej vyhodením neotáľajte ani sekundu. Skontrolujte si starostlivo aj domácu lekárničku. Ak obsahuje lieky po exspirácii, zaneste ich do najbližšej lekárne. Je vaša obývačková stena plná VHS kaziet, ale videoprehrávač ste už dávno vyhodili? Uvoľnite túto poličku radšej pre obľúbené knihy či pekný kvet. Uvidíte, akú radosť vám takáto zmena nakoniec prinesie. „Manuál a návod na použitie si starostlivo uchovajte." S týmto odporúčaním sme sa už stretli x-krát. Má však význam uchovávať vyblednutý manuál z tatramatky, ktorá skončila svoju púť na smetisku pred dvadsiatimi rokmi? Nuž, nemá.

Nebojte sa odľahčiť svoju domácnosť a zbaviť sa jednej starej veci vždy, keď si zadovážite novú. Ak sa naučíte nezahlcovať sa zbytočnosťami, odvďačí sa vám za to šťastná a harmonická domácnosť. Vyskúšajte to!

- Anketa

ROBÍTE SI OBČAS RADIKÁLNU "OČISTU" DOMÁCNOSTI?

Odpovedalo 208 ľudí  

Áno, pravidelne sa zbavujem nepotrebných vecí
29%
Áno, ale veľmi dlho sa rozhodujem, čo vyhodím
57%
Nie, ale mal/a by som to konečne spraviť
11%
Nie, nikdy neviem, kedy sa mi čo zíde
3%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 29.01.18 08:27

SK
karma
114.00

výrobky po záruke vyhadzujem ihneď, oblečenie už trošku opatrnejšie

  • 2
Odpovedať

Katarína Kusá 29.01.18 08:42

KK
karma
90.00

priznám sa, že niekedy aj po 5 rokoch s radosťou vytiahnem zo šatníka nejaké zabudnuté oblečenie

  • 2
Odpovedať

Soňa Kelemenová 29.01.18 09:56

SK
karma
86.00

ja som sa naučila zbytočne neodkladať veci..... selektujem...snažím sa čo sa dá podarovať.... niektorý sa možno "zbytočných veci" potešia...

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 29.01.18 10:46

MM
karma
100.00

zbytočných vecí nemám problém sa zbaviť, horšie je to s mojou kreativitou, odkladám rôzne veci a materiály, ktoré potom recyklujem

  • 2
Odpovedať

Marta Bujdošová 29.01.18 14:28

MB
karma
98.00

ja sa snazim starych veci zbavovat, stare ponozky este naposledy posluzia ako prachovka a hned ich vyhadzujem, niektore veci co sa niekomu zapacia darujem, horsie je to s rodinnymi prislusnikmi, ktori na niektorych veciach lipnu a myslia si, ze sa vsetko este na nieco zide.

  • 2
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 29.01.18 18:36

PV
karma
113.00

U mňa to bolo taktiž ,ťažko som vyhadzovala veci ..Ale raz mi môj brat povedal,čo nepoužívaš 2 roky, tak vyhod, resp. daruj .. A mal pravdu .. Bola plná garáž a skrine všeličoho možného - staré papiere od spotrebičov, z banky výpisy, veci na oblečenie, kt. som neobliekla 10 rokov, veci v kuchyni zbytočné .. no proste veľa veľa zbytočností .. Treba to dať preč a život je jednoduchší a lepšie sa dýcha a človek má pocit ,že niekomu tým pomohol .. !!!

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 29.01.18 22:17

ĽŠ
karma
100.00

Tiež som sa ťažko "lúčila" s vecami, no niet nad harmonickú domácnosť!

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 29.01.18 23:07

karma
87.00

vždy to odkladám...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 27.02.18 11:52

JK
karma
100.00

Často triedim a zbavuje sa nepotrebných vecí a to bývam na dome

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní