Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Odteraz už šupky z jablka nebudeš vyhadzovať! Pozri, čo všetko dokážu

Jablká patria medzi tie druhy ovocia, ktorých sa človek nepreje asi nikdy. Sú chutné, šťavnaté, a navyše sa dajú využívať pri pečení chutných dezertov.

Veľa ľudí neobľubuje šupky z jabĺk, pretože sú často tvrdé, a povedzme si, sú ošetrované rôznymi chemikáliami. Preto tie často končia v smetiaku, a bohužiaľ, je to veľká chyba. Šupky sa totiž dajú využiť aj inak!

Poznáme triky našich babičiek, ktoré šupky používali v domácnosti kedysi a vy si ich určite obľúbite aj dnes. Chcete aj vy spoznať všetky tie vychytávky, ktoré sa budú hodiť aj vám? Tak si určite nenechajte ujsť tento článok a čítajte pozorne až do konca. 

Pozri aj: Rakovina hrubého čreva: Tieto faktory zvyšujú riziko vzniku ochorenia

voňavá bielizeň

Zdroj: Shutterstock®

Voňavá bielizeň aj bez aviváže

Keď si poriadne zaspomíname, tak kedysi naše babičky nevyužívali žiadnu aviváž, ktorá by bielizni pridala sviežosť a príjemnú vôňu. Čo však fungovalo skvelo, boli šupky z jablka. Tie stačí zabaliť do bavlneného vrecúška a zavesiť do skrine. Šupky  zaistia, že vám bielizeň vydrží dlho voňavá a svieža, a to aj bez toho, aby ste použili akúkoľvek aviváž. 

pripálený hrniec

Zdroj: Shutterstock®

Pripálené hliníkové nádoby

Neuveríte, ale aj takúto silu majú jablkové šupky! V tomto prípade ich stačí vložiť do pripálenej hliníkovej nádoby, zaliať vodou a priviesť k varu. Nechajte chvíľku vrieť a následne zmes odstavte približne na 30 minút. Pýtate sa, ako je možné, že tento trik funguje? Jablkové šupky totiž obsahujú kyselinu, ktorá si dokáže poradiť s pripáleninami – v podstate to funguje takmer ako jablčný ocot.

Odporúčame: Sú menštruačné bolesti peklo? Predmenštruačná chrípka je horšia!

presolená polievka

Zdroj: Shutterstock®

S.O.S pri presolenej polievke

Samozrejme, určite sa už každej z nás podarilo presoliť polievku. A hlavne tú nedeľnú, ktorá bola pripravovaná z poctivých surovín bez použitia akéhokoľvek bujónu. V takomto prípade nemusíte hneď polievku vyliať. Stačí, ak vezmete zopár jablkových šupiek, pridáte ich do presolenej polievky a necháte povariť cca 10 minút. Šupky následne vyberte a polievka bude mať skvelú chuť a vôbec nebude presolená. Šupky totiž prebytočnú soľ pohltia, a tým ju zachránia. 

Neprehliadni: Akú silu majú olivy? Čo všetko dokážu s telom ťa dostane


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

15 komentárov

Soňa Krátka 29.01.18 08:30

SK
karma
114.00

super nápady, využijem

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 29.01.18 08:39

KK
karma
90.00

nezvyknem šúpať jablká ale do tej skrine by som to aj vyskúšala

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 29.01.18 09:48

SK
karma
86.00

jej stou presolenou polievkou ma zaujal TRIK so šupkami.... odteraz si ich budem zbierať do bavlneného vrecúčka..... budú rozvoniavať v celej mojej skrini

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 29.01.18 10:42

MM
karma
100.00

ja som zo šupiek tvorila ruže a aranžovala, dali sa mi však do nich mole, takže do skrine by som ich určite nedávala

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 29.01.18 14:30

MB
karma
98.00

ja mam vacsinou domace jablcka a jem so supkou, ale snad nejake do skrine sa mi podari nazbierat.

  • 1
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 29.01.18 18:31

PV
karma
113.00

Jeeej , vdaka za tieto rady.. To som netušila o šupkách z jablka.. !! Do skrine vložiť v bavlnenom vrecúšku - super nápad na voňavú bielizeň .. Na hrnce taktiež - vyskúšam to isto .. Pri presolenej polievke zvyknem dať surový zemiak ,ale moc to nepomôže, tak teraz mám nový tip - dakujem ..

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 29.01.18 22:08

JK
karma
100.00

Určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 29.01.18 22:18

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok, o takomto využití som ešte nepočula!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 30.01.18 21:42

karma
109.00

máme domáce jablká z našej záhrady,takže takéto zdravé jablká je škoda šúpať,lebo vraj pod šupkou je najviac vitamínov.Moja mama si dávala do skrine mydlo a to jej prevoňalo bielizeň.

  • 0
Odpovedať

Patrícia Hettešová 15.02.18 15:28

PH
karma
118.00

jablko vzdy zjem so šupkou, našťastie máme jablčka vypestované na našej zahrade.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 19.02.18 08:04

MC
karma
109.00

Zaujímavé rady...

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 20.02.18 15:00

DB
karma
114.00

zaujímavé rady.s tou presolenou polievkou ma to prekvapilo.ja som dávala vyvariť surový zemiak.nebude po jalkových šupkách aj polievka vňať po jablkách?

  • 0
Odpovedať

Anna Babejova 09.03.18 16:52

AB
karma
-1.00

Super nápady, určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 11.03.18 13:57

AK
karma
100.00

jablká nešúpem vždy zjem so šupkou

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 18.11.18 11:54

ZS
karma
100.00

zaujimave rady.. ked bude treba vyskusam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní