Ako sa vyhnúť suchej pokožke: 8 hydratujúcich potravín, ktoré by ste mali túto sezónu vyskúšať

Ako sa vyhnúť suchej pokožke: 8 hydratujúcich potravín, ktoré by ste mali túto sezónu vyskúšať

Nechať vaše telo dehydrované je najrýchlejšia cesta k suchej pleti. Deje sa to preto, že pokožka je z približne 30 percent tvorená vodou, ktorá prispieva k plnosti, elasticite a pevnosti pokožky. Dobre hydratovaná pokožka napomáha k jej zdravému vzhľadu.

Existuje mnoho rôznych spôsobov ako zabezpečiť, že vaša pleť bude dobre hydratovaná. Jedná sa napríklad používanie produktov starostlivosti o pleť vhodných pre váš typ pleti a konzumáciu potravín, ktoré podporujú zdravie pokožky.

Ak je vaša pleť suchá, šupinatá alebo podráždená, možno je čas prehodnotiť vaše návyky v oblasti hydratácie a stravy.

Pozri aj: Módne influencerky 50+: Presvedčia o tom, že štýl nemá dátum spotreby a nikdy nie je neskoro začať!

hydratujúce potraviny

Zdroj: Herbalife Nutrition

8 potravín s vysokým obsahom vody, ktoré by ste mali túto sezónu vyskúšať

Ubezpečte sa, že každý deň vypijete aspoň 8 pohárov tekutín vrátane rôznych nápojov, napríklad čaj, mlieko či káva. Pleť sa vám tiež poďakuje, ak bude vaša strava bohatá na antioxidanty, ako napríklad vitamín A, C a E.

Premýšľate, kde začať? Tu je zoznam potravín obsahujúcich vysoké percento vody, ktoré môžete túto sezónu vyskúšať:

1. Vodný melón

Vodný melón je ovocie s vysokým obsahom vody (viac ako 90 percent) a obsahuje minerály a fytochemikálie, ako je lykopén, vitamín C a betakarotén, ktoré podporujú zdravie pokožky. Navyše v porovnaní s paradajkami, jahodami alebo guávou ponúka melón aj veľké množstvo antioxidantov. Melón si môžete vychutnávať počas celého roka ako snack alebo ho rozmixovať s inými ingredienciami a vytvoriť tak chutné a osviežujúce smoothie.

2. Pomaranč

Ovocie má rôzne chute, či už sladké alebo kyslé, a má tiež rôzne štruktúry. Je dobré mať pomaranče stále doma v miske na ovocie alebo ich pripísať na nákupný zoznam. Podobne ako melóny obsahujú veľa vody (80 – 89 percent) a vitamínu C. Môžete si ich so sebou vziať kamkoľvek a olúpať ich aj bez noža.

3. Zelenina

Rodičia nám často hovoria, že by sme mali jesť zeleninu. Vedeli ste však, že konzumácia zeleniny prispieva k zdraviu pokožky? Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah vody, napríklad špenát (90 – 99 percent) alebo mrkva a brokolica (80 – 89 percent). Snažte sa ich pridávať do každodenných jedál.

4. Jogurty

Napadlo vám niekedy, že okrem podpory zdravého trávenia môžete konzumáciou jogurtu navýšiť aj váš príjem tekutín? Jedna porcia jogurtu obsahuje približne 80 – 89 percent vody.

5. Nakladaná zelenina

Nakladanú zeleninu často vnímame ako prílohu k jedlu, ktorá ho má spestriť alebo zvýrazniť jeho chuť. Ale vedeli ste, že tiež prispieva aj k celkovému obsahu vody vo vašom jedle? Nakladaná zelenina obsahuje viac než 90 percent vody. Toto množstvo vzniká vďaka procesu fermentácie, ktorý často zahŕňa pridávanie ďalších foriem tekutiny a dochucovadiel na zachovanie alebo zvýšenie obsahu vody.

6. Ovocné a zeleninové šaláty

Urobte z podávania šalátov ako predjedla pred hlavným chodom nový zvyk. Vyskúšajte ovocný či zeleninový šalát, alebo kombináciu oboch. Keďže šaláty obsahujú ovocie a zeleninu, okrem zlepšenia chuti do jedla navýšia aj váš príjem tekutín. Hlávkový šalát, ktorý sa často v šalátoch používa, obsahuje viac ako 90 percent vody.

7. Polievky

Polievka je ďalším druhom predjedla, ktorý môžete pridať k svojim jedlám. Tanier teplej polievky pred večerou pomôže uľaviť tráviacemu traktu a pripraví ho na hlavný chod.

8. Smoothie alebo proteínový shake

Shaky sú skvelým a pohodlným spôsobom ako zvýšiť príjem tekutín. Môžete ich upravovať podľa toho, čo máte radi, takže ak na tomto zozname nie je vaše obľúbené ovocie, môžete rozmixovať ingrediencie podľa seba a pridať dokonca aj proteínový prášok. Mnohé druhy ovocia obsahujú vysoký podiel vody a tiež vlákninu.

Odporúčame: Ako schladiť balkón počas najväčších horúčav? Poznáš tieto triky?

proteínový shake

Zdroj: Herbalife Nutrition

Ak ste tak ešte neurobili, vyskúšajte aspoň raz exotické či tropické ovocie. Durian je miestnym obľúbencom v juhovýchodnej Ázii a obsahuje vitamíny C a B a veľké množstvo draslíka.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Pavlína Vaksmundská 03.08.22 17:31

PV
karma
113.00

Mám rada všetko. Jogurty, melón , šaláty, smoothie .Brokolicu jem menej ,ale napravím to ..

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 04.08.22 09:49

MS
karma
118.00

Okrem melonu, ktorý moc nemusím mám rada všetko a aj to v lete konzumujem.

  • 0
Odpovedať

Katarína Šugar 09.08.22 20:04

karma
108.00

Hydratacia je dolezita. Naj je cista voda. Nic ine ani nepijem. Ale zboznujem aj zeleninu a polievky. Len ten melon nie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní