Ako schladiť balkón počas najväčších horúčav? Poznáš tieto triky?

Ako schladiť balkón počas najväčších horúčav? Poznáš tieto triky?
  • 23.08.2023
  • Michaela Kožáková

Tento rok nás zaskočili skutočne silné horúčavy. Keď letná teplota stúpa, ani balkóny nemusia vždy poskytnúť úľavu a únik pred neznesiteľným dusnom. Koniec koncov, ak sa nachádzajú na západnej strane alebo slnečnom mieste, je na nich určite tak teplo ako v interiéri.

My však máme pre vás zopár tipov, ako schladiť váš balkón. V našom článku sme zhrnuli niekoľko účinných a jednoduchých nápadov, ktoré vám poskytnú ochranu pred horúcim slnkom a vy si tak môžete vychutnať príjemné chvíle na vašom balkóne.

Prečo sa balkón zohrieva?

Podmienky na balkóne sa môžu pohybovať od chladu a prievanu až po horúce a vlhké prostredie. Závisí to od jeho dizajnu, spôsobu zaobchádzania s balkónom a ďalších vonkajších prvkov. Teplotu na balkóne ovplvňujú tieto faktory:

- smer, na ktorý je balkón otočený: na balkóny orientované na východ dopadá neskoré ranné slnko a na západ orientované balkóny si poobede užijete extrémne horúčavy
- stavebné materiály balkóna: dizajn a povrchy balkóna určujú čistý efekt zachytenia alebo odklonu slnečného tepla  
- výška nehnuteľnosti od úrovne cesty: balkóny na nižšom poschodí, bližšie k rušným uliciam a smerom k nim získavajú viac tepla z emisií vozidiel
 - vzdialenosť od okolitých budov: husto zastavané sídliská s krátkymi vzdialenosťami medzi fasádami budov sa vyznačujú nedostatkom chladivého vetra                                                                     - klíma a počasie: klimatickým podmienkam sa nevyhnete, ale môžete podniknúť kroky na zmiernenie ich vplyvov

Ako sa schladiť na balkóne?

Nemusíte hneď investovať veľké peniaze na to, aby ste získali tieň a chladné prostredie na vašom balkóne. Ak hľadáte jednoduché a rýchle riešenie, ktoré vám prinesie úľavu počas najhorúcejších dní, vyberte si niektorý z nápadov nižšie alebo ich hneď zopár nakombinujte. 

Belkón

Zdroj: shutterstock

Závesy

Závesy sú ideálne na vytvorenie tieňa na balkóne. Priesvitné závesy sú príjemnou letnou voľbou, pretože nie sú príliš ťažké a prepúšťajú vánok. Samozrejme, ak chcete balkón úplne zatemniť, zvoľte radšej podšité závesy. Ak hľadáte jednoduché a lacné riešenie, môžete na balkón zavesiť posteľnú plachtu alebo prestieranie.

Rastliny na balkón

Ak máte na balkóne vysoké rastliny, použite ich ako slnečnú clonu. Jednoducho ich umiestnite tak, aby vytvárali tieň presne tam, kde potrebujete - balkónové sedenie či lavičku. Ak hľadáte práve takéto rastliny, ktoré vám poskytnú spoľahlivú ochranu pred silnými slnečnými lúčmi, tak si zaobstarajte zemolez ovíjavý, plamienok alebo vždyzelený cyprus. Vytvorte si tak príjemnú oázu, ktorá bude nie len funkčná, ale aj dekoratívna.

Ventilátor

Jednoduchým riešení bez nejakých veľkých zásahov je umiestnenie ventilátora na balkón. Toto zariadenie pomáha cirkulovať vzduch a poskytuje príjemný vánok, ak je vonku príliš teplo. Skvelým tipom pre vytvorenie chladného vzduchu je položenie misky s drveným ľadom pred ventilátor. Ďalšou možnosťou je zavesiť pred ventilátor mokrú handričku. 

Detský bazén

Ďalším nápadom je detský nafukovací bazén. Ten vám síce tieň nezabezpečí, ale ak ho naplníte ľadom a vodou a vložíte si doň nohy, tak zaručene pocítite úľavu. Ako rýchle osvieženie môže tiež poslúžiť fľaša s vodou, ktorou sa môžete opláchnuť.

Premaľujte steny

Ak váš balkón je počas letných mesiacov pravidelne veľmi horúci, popremýšľajte nad premaľovaním stien. Biela farba výborne odráža svetelné lúče a fungovať budú i bledé pastelové farby.

Ak je vaša podlaha tmavých odtieňoch, môžete ju tiež premaľovať alebo použite koberce či umelú trávu. Zaobstarajte si však farbu, ktorá je určená na vonkajšie použitie. 

Čo by ste povedali na ochladzujúcu hmlu? 

Na balkóne i terase bude mať počas leta dozaista veľký úspech ochladzujúca hmla. Rozprašovače vody, ktoré vytvárajú jemnú hmlu vás príjemne osviežia. 

Voliť môžete stacionárne alebo závesné rozprašovače vody. Tie stacionárne sa hodia najmä do záhrady, závesné sa hodia na pergolu alebo práve na balkón. Táto ochladzujúca hmla, resp. rozprašovač vás nielenže ochladí, ale tiež zvlhčí vzduch. 

Ochrana pred slnkom

Zdroj: shutterstock

Spoľahlivý tieň vytvorí i slnečník špeciálne určený pre balkóny. Dajte si tiež pozor na prehriatie balkónového nábytku, ktorý by mohol opáliť vašu pokožku. Môžete ho prekryť poťahom alebo zakryť ochranným obalom, aby sa vám na ňom potom pohodlne sedelo.

Počas pobytu na slnečnom balkóne nezabúdajte pravidelne piť. Vždy majte po ruke džbán s vodou. Vhodné je, ak sa chystáte tráviť dlhší čas na balkóne, aby ste chránili i svoju pokožku pred spálením. Natrite sa opaľovacím krémom s adekvátnym ochranným UV faktorom.

Aktualizovaný článok: 23.8.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní