Ventilátor do každej domácnosti! Používaš ho? Možno aj ty robíš tieto zásadné chyby!

Ventilátor do každej domácnosti! Používaš ho? Možno aj ty robíš tieto zásadné chyby!

LETO – pre niekoho milované obdobie a pre iných nenávidené. Ak milujete leto, tak vám dozaista neprekážajú ani vysoké vonkajšie teploty. Užívate si každý pobyt na slniečku a snažíte sa nachytať čo najviac vitamínu D do zásoby, aby z neho ťažilo vaše telo aj počas chladnejších mesiacov.

No ak patríte k tým, ktorí leto nemajú v láske práve kvôli vysokým teplotám, tak predpokladáme, že sa snažíte robiť všetko pre to, aby ste sa v tých horúcich dňoch cítili príjemne. Ak je to možné, zdržiavate sa v miestnosti s klimatizáciou. Konzumujete potraviny s termoregulačnými a teda ochladzujúcimi účinkami. Nebojíte sa dopriať si ľadovú kávu či iné ľadové osvieženie.

A čo taký ventilátor, ktorý predstavuje skvelý spôsob, ako sa schladiť, namiesto klimatizácie, studenej sprchy, či iných ochladzovacích sa metéd? Je ním vybavená vaša domácnosť?

Či už stropný ventilátor, stolový ventilátor alebo stojanový ventilátor, každý dokáže spraviť skvelú službu počas horúcich dní. Stačí ho len zapojiť do elektriny a už funguje. Fúka studený vzduch, a to je jeho cieľom.

Vedeli ste však, že na to, aby ventilátor bol efektívny je potrebné ho aj správne používať? Nestačí ho len zapojiť do elektriny a stlačiť gombík na zapnutie. Je potrebné vedieť ho aj správne nastaviť pre maximálnu účinnosť.

Či už stropný ventilátor alebo akýkoľvek iný mal by sa správne otáčať, mal by byť postavený na správne miesto v miestnosti a hlavne, mal by byť čistý.

Neprehliadni: Mikrovlákno je skvelým pomocníkom! Ale prečo je také skvelé na čistenie a utieranie?

1. Správne nasmerovanie stropného ventilátora

Či už doma alebo v práci, je dôležité vedieť, ako nastaviť ventilátor tak, aby priniesol lepší výsledný efekt. Cieľom je miestnosť ochladiť, avšak na to má veľký vplyv nastavenie samotného ventilátora. Ak je nastavený správne, chladný vzduch tlačí smerom nadol. A naopak, ak nesprávne, chladný vzduch stúpa nahor a ochladzuje tak strop.

Ako ho máte nastavený? Ak cítite chladný vzduch na pokožke, tak rozhodne správne. No nastáva tu otázka, čo je správne a čo nie pri používaní a nastavení ventilátora? Odborníci radia nastaviť stropný ventilátor tak, aby sa otáčal proti smeru hodinových ručičiek.  

V prípade, že je ventilátor nastavený proti smeru hodinových ručičiek, chladný vzduch klesá smerom nadol, vďaka čomu sa teplota v miestnosti môže znížiť pokojne až o 8 °C.

Pozri aj: Nevyhadzuj staré noviny! Poznáš týchto 9 fantastických trikov ako ich využiť?

2. Mal by ventilátor fúkať do miestnosti alebo smerom von?

Možno ste si práve povedali, že čo je to za otázku. Veď cieľom ventilátora je, aby ochladil vzduch v miestnosti, z čoho logický vyplýva, že by mal byť otočený smerom do miestnosti. No pri okennom ventilátore to tak nefunguje.

Odborníci upozorňujú, že fakt, akým smerom ventilátor fúka má veľký vplyv na ochladenie vzduchu v miestnosti. V prípade okenného ventilátora by mal smer vetrania závisieť od vonkajšej teploty a teploty v miestnosti.

Ak je vonkajšia teplota nižšia ako vnútorná, ventilátor by mal fúkať do miestnosti, aby privádzal chladný vzduch. Ak je vonkajšia teplota vyššia, ventilátor by mal fúkať smerom von, aby vyhnal horúci vzduch z miestnosti.

3. Umiestnenie ventilátora

Niekto si ho umiestňuje tak, aby chladný vzduch fúkal priamo na neho – či už na nohy, ruky, telo alebo priamo na tvár pre príjemné schladenie. Avšak pozor, priame fúkanie chladného vzduchu na naše telo môže prispieť k vzniku rôznych zdravotných problémov.

Ventilátor by mal byť nastavený tak, aby nefúkal na vás priamo, ale aby ste pocítili chladný prúdiaci vzduch alebo lepšie povedané vánok, ktorý vás schladí. Ventilátor môžete umiestniť oproti oknu, čím vytvoríte efekt krížového vánku, ktorý účinne ochladí celú miestnosť.

Odporúča sa tiež postaviť samostatne stojace ventilátory (ventilátor stojanový) na stoly alebo na vyššie miesto, aby ste mali lepší úžitok z prúdiaceho chladnejšieho vzduchu.

Odporúčame: Neviete si vybrať zrelý melón? Tu je 5 tipov, ako na to!

Tip: Nezabúdajte na čistenie ventilátora

Čistenie ventilátora je základom pre jeho správne fungovanie. Prach môže spomaliť lopatky ventilátora, v dôsledku čoho nebude efektívny pri ochladzovaní vzduchu v miestnosti.

Pamätajte však aj na to, že zaprášený ventilátor môže byť dôvodom vzniku alergie alebo zhoršenia prejavov alergie na prach v prípade, že vám bola diagnostikovaná. Pri jeho zapnutí sa totižto prach „rozfukuje“ po celej miestnosti.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

JAN KOMADA 06.07.23 14:12

JK
karma
100.00

Veru ventilátor je skvelá vec

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní