Rady šéfkuchárov: Ako variť veľkonočnú šunku tak, aby bola perfektná

Rady šéfkuchárov: Ako variť veľkonočnú šunku tak, aby bola perfektná

Sviatky jari sú o tradíciách, ale aj chutných pokrmoch, na ktoré Slováci nedajú dopustiť. Veľkonočná paska či už čistá alebo s tvarohom, veľkonočný mazanec, domáci chren, plnený bôčik, veľkonočný baránok, šúľance, veľkonočná plnka – iný kraj, iný mrav, a teda aj iné tradičné veľkonočné dobroty, ktoré sa v domácnostiach pripravujú.

Pre každú domácnosť sú teda typické iné veľkonočné recepty. Spoločná však je domáca veľkonočná šunka, ktorá sa pripravuje azda v každom kúte Slovenska. Ale aj v prípade šunky je veľkým umením vedieť ju správne pripraviť. 

Áno, stačí ju dať uvariť do vody – čo by na tom mohlo byť zložité. Ale, ako dlho ju variť? Treba ju pred varením namáčať? Má sa variť v sieťke alebo nie? Na tieto, ale aj iné otázky vám odpovedia skúsení šéfkuchári, ktorí v tom majú úplne jasno!

Odporúčame: Začína sa sezóna medvedieho cesnaku. Tu sú TOP tipy na jeho použitie!

Je drahšia šunka lepšia?

Vôbec neplatí, že čím je šunka drahšia, tým je automaticky lepšia aj kvalitnejšia. Vybrať správnu šunku môže byť veľkým umením. Aj keď je najlepšia domáca údená, kvalitnú môžete kúpiť aj v obchode.

Pozerajte predovšetkým na jej zloženie a určite sa vyhnite takej, ktorá je vákuovo balená. Tá zväčša obsahuje veľké množstvo vody, preto jej kúpa je zväčša mačkou vo vreci. Ľahko sa tak môže stať, že z 2 kg šunky budete mať po uvarení vyschnuté nič. Voľte skôr údenú šunku zabalenú v sieťke.

Tiež si treba hneď na začiatku stanoviť, akú šunku chcete. V obchodoch totižto môžete natrafiť na šunku z bravčového pliecka, ktorá je síce šťavnatá, no vo vnútri často mastná. Väčšou istotou je šunka z bravčového stehna alebo krkovičky, ktoré nie sú mastné!

ako sa varí veľkonočná šunka

Zdroj: Shutterstock®

Ako variť veľkonočnú šunku?

1. Šunku je vhodné variť deň vopred. Bude sa tak lepšie krájať!

2. Ak nemáte radi príliš slanú šunku, tak ju deň pred varením namočte do studenej vody. Vo vode ju nechajte počas celej noci – zo šunky sa tak vyplaví prebytočná soľ. Ak chcete, aby šunka bola jemnejšia a chutnejšia, tak aj v tomto prípade šéfkuchári odporúčajú šunku na noc namočiť do vody. No tento krok môžete pokojne preskočiť.

3. Poďme však k samotnému vareniu. Pokiaľ máte šunku zabalenú v sieťke, tak by ste ju pred varením mali odstrániť. Sieťka sa totižto počas varenia spojí s mäskom, v dôsledku čoho bude pomerne ťažké ju po dovarení šunky odstrániť. Poprípade ju skúste pred varením aspoň uvoľniť varechou.

4. Šunku si odvážte. Platí pravidlo, že hmotnosť šunky by mala uvádzať dobu jej varenia. Čo znemená, že ak má šunka 2 kg, tak by ste ju mali variť po dobu 2 hodín. Do hrnca si dajte vodu a nechajte ju zovrieť. Až začne vrieť, tak do hrnca vložte šunku. Varte ju 3 až 5 minút na najsilnejšom plameni. Mäsko si takto uchová šťavu vo vnútri. Následne zvyšok času šunku varte na miernom ohni. Nepoužívajte tlakový hrniec, pretože šunka by sa mohla vysušiť.

Pozri tiež: Para, gril či olej? Aká je najzdravšia tepelná úprava potravín?

ako dlho sa varí šunka

Zdroj: Shutterstock®

5. Pri varení šunky sa oplatí pridať do vody biele víno, cibuľu, cesnak, čierne a biele korenie, poprípade aj bobkový list. Šunka tak získa zaujímavejšiu chuť.

6. Po uvarení necháme šunku vychladnúť v hrnci a vo vode, v ktorej sa varila. Takto si zaistíte, že šunka bude mať peknú farbu a bude šťavnatá. 

Aktualizovaný článok: 28.03.2024

- Anketa

PRIPRAVUJETE SI AJ VY DOMA VEĽKONOČNÚ ŠUNKU?

Odpovedalo 1077 ľudí  

ÁNO, k Veľkej noci rozhodne patrí
96%
NIE, my veľkonočnú šunku vôbec nemusíme
3%
Ako kedy - raz ÁNO a raz NIE
1%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Mária Chromíková 22.04.20 17:15

MC
karma
109.00

Po namočení do vody cez noc, šunku zabalim do alobalu dám ju piecť do rúry.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.04.20 22:00

JK
karma
100.00

Pokiaľ máte šunku zabalenú v sieťke, tak by ste ju pred varením mali odstrániť.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 03.05.20 12:20

DB
karma
117.00

Dobrý nápad s tým vínom

  • 0
Odpovedať

Andrea Hrtúsová 09.04.23 19:29

AH
karma
115.00

Ja som tento rok šunku varila presne podľa tohto roceptu. Deň vopred som ju namočila, a pre mňa taktiež novinka, pridanie vína. Výsledok varenia: šunka je vynikajúca.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 09.04.23 20:44

MR
karma
114.00

pridať víno som ešte neskúšala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní