Udržateľná móda: Vieš, ako džínsy vplývajú na planétu?

Udržateľná móda: Vieš, ako džínsy vplývajú na planétu?

Všetci nosia džínsy – to je odvážne tvrdenie, no skutočne nemá ďaleko od pravdy. Väčšina ľudí vo svojom bežnom živote džínsy skutočne nosí a dopyt po trendy lacných rifliach nikdy nebol väčší. Poznáme však dôsledky nákupu tejto takzvanej „fast fashion”? A ktoré malé zmeny spravia rozdiel?

Produkcia bavlny patrí k najväčším na svete a ročne dosiahne až 23 tisíc metrických ton. Bavlna je tiež mimoriadne smädná a náročná rastlina, takže niektorí pestovatelia na to, aby udržali krok s dopytom, používajú pesticídy a chemikálie, ktoré robia rastliny odolnejšími. Produkcia bavlny sa tak stáva jedným z najviac znečisťujúcich a na vodu najnáročnejších odvetví na svete.

Pozri aj: Ako vyčistiť pripálenú žehličku? Pomôže ti jedna lacná ingrediencia!

revolúcia za udržateľnú módu

Zdroj: Shutterstock®

Tu to, bohužiaľ, ešte nekončí. Kým sa z bavlny stane denim a z denimu džínsy, ktoré si z obchodu odnesiete domov, prejde váš obľúbený kus oblečenia mnohými krokmi. Úplne najskôr sa musia bavlnené vlákna nafarbiť indigo farbivom (základnou modrou farbou), čo životné prostredie zaťažuje masívnou spotrebou vody a chemikáliami.

Aby budúce džínsy mali určitý vzhľad, napríklad takzvaný ošúchaný alebo vyblednutý efekt, existuje mnoho spôsobov, ako takýto vzhľad dosiahnuť. Väčšina z nich však prináša nejaké problémy. Najškodlivejším procesom je bezpochyby bielenie alebo odfarbovanie, ktoré nielen spotrebuje veľké množstvo vody, ale môže byť aj mimoriadne nebezpečné pre pracovníkov, ktorí s používanými chemikáliami prichádzajú do styku.

bavlna a denim

Zdroj: Shutterstock®

Ako to teda môžeme zmeniť?

Ako spotrebitelia máme obrovskú zodpovednosť a tou je vyvíjať tlak na odevné spoločnosti po celom svete, aby zvyšovali štandard. Vzdelávanie pestovateľov bavlny o rizikách prílišného polievania, používania pesticídov, poskytovanie lepších alternatív semien či spôsobov na odstránenie škodcov už teraz pomaly toto odvetvie mení.

Pokiaľ ide o výrobu a spracovanie denimu a džínsov, prírodné farbivá či laserové technológie sú iba ukážkou inovatívnych riešení, ktoré niektorí výrobcovia už dnes zavádzajú v snahe urobiť produkciu bezpečnejšou ako pre pracovníkov, tak pre životné prostredie.

ako sa vyrábajú ošúchané džínsy

Zdroj: Shutterstock®

Infografika online portálu ShopAlike ponúka jasný prehľad procesu výroby džínsov. Prináša tiež tipy, ako zmeniť naše spotrebiteľské návyky tak, aby sme všetci podporili udržateľnú produkciu tohto ikonického kusu oblečenia.

  • Kontrolujte materiály: hľadajte organickú bavlnu, recyklované alebo obnoviteľné materiály.
  • Zoznam transparentných značiek nájdete napríklad v aplikácii Notmystyle a zoznam najviac udržateľných značiek na stránke Rankabrand.
  • Nakupujte lokálne výrobky: oblečenie vyrobené v blízkosti miesta kde sa predá, vyprodukuje menej CO2 pri preprave.
  • Perte čo najmenej!
  • Nevyhadzujte – dajte oblečeniu nový život alebo ho darujte na dobrú vec.

Kompletnú infografiku môžete nájsť na stránke ShopAlike.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 17.02.19 07:53

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé, ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní