Hormón oxytocín: Aký je jeho vplyv na priebeh pôrodu (a iné)?

Hormón oxytocín: Aký je jeho vplyv na priebeh pôrodu (a iné)?

Hormón oxytocín býva označovaný za hormón lásky, dôvery a vernosti. Ako je to možné? Tento hormón sa tvorí v hypotalame (časť medzimozgu) a odtiaľ putuje do takzvanej neurohypofýzy (podmozgová žľaza), kde sa spája s krvným obehom. Oxytocín je produkovaný napríklad počas sexuálneho vzrušenia, ale aj vo fáze silnej zaľúbenosti či vtedy, keď sa pozeráte na svoje dieťa. Aká je však spojitosť tohto hormónu s láskou, dôverou, vernosťou či v úvode spomínaným pôrodom? Prezradíme vám to v nasledujúcom článku.

Otestuj: Moringa olejodárna: Naozaj zázračná rastlina, ktorá vylieči rakovinu?

hormón lásky

Zdroj: Shutterstock®

Oxytocín a pôrod

Oxytocín má priamy vplyv na kontrakcie maternice. Z tohto dôvodu začal byť zavádzaný do procesu pôrodu, na jeho uľahčenie, urýchlenie a upokojenie rodičky. Spolu s prácou endorfínov dokáže oxytocín navyše výrazne napomôcť uľaviť od bolesti. Pokiaľ však hovoríme o syntetickom oxytocíne, pomocou ktorého sa vyvolávajú pôrody, ženy – rodičky sa sťažujú na vyššiu bolestivosť samotného pôrodu, v porovnaní s tým prirodzeným a žiaľ, práve oxytocín, ktorý má pri pôrode žene pomôcť, jej často spôsobuje tie najväčšie muky. Preto je rozhodne namieste zvýšená opatrnosť, pokiaľ ide o aplikovanie tohto hormónu umelým spôsobom.

oxytocín a kojenie

Zdroj: Shutterstock®

Oxytocín a dôvera

Za popísanie fungovania oxytocínu získal vedec Vincent du Vigneaud Nobelovu cenu. Prebehol dokonca výskum, ktorého cieľom bolo nájsť súvislosť medzi týmto hormónom a pocitom dôvery. Niekoľkým ľuďom, ktorí sa zúčastnili tohto výskumu, bol do nosa vstreknutý oxytocín, iným len roztok bez hormónu. Zistilo sa, že ľudia so vstreknutým oxytocínom prejavili oveľa viac dôvery voči fiktívnemu bankárovi, ktorý už raz prerobil alebo vytuneloval ich peniaze, než tí, ktorým bola aplikovaná len voda. Tí, naopak, v rámci danej hry viac nedôverovali a neriskovali.

Pozri aj: Ako upokojiť bábätko? Týchto 7 pulzných bodov potrebuješ poznať!

oxytocín a dôvera

Zdroj: Shutterstock®

Oxytocín a vzťahy

V dnešnej dobe sa už na trhu objavuje aj umelý, syntetický oxytocín, čiže je len logické, že farmaceutické spoločnosti účinky tohto hormónu fascinujú. Takže si v nákupnom zozname nezabudnite, k rožkom a mlieku, dopísať aj dôveru v spreji. ;-) Bolo dokonca zistené, že oxytocín má priamy vplyv na vypudzovanie materského mlieka v rámci kojenia.

Veľa oxytocínu sa vie vyplaviť napríklad aj vtedy, keď počujete plakať svoje dieťa. Bolo tiež zistené, že ľudia, ktorí sú spokojní vo svojom partnerskom vzťahu, majú v tele dostatok tohto hormónu.

oxytocín a vzťahy

Zdroj: Shutterstock®

Oxytocín a materstvo

U matiek, ktoré boli v rámci rodičovstva zodpovednejšie, oddanejšie, starostlivejšie a mali hlbší vzťah so svojím dieťaťom už od samotného pôrodu, bola zistená preukázateľne vyššia hladina oxytocínu, než u ostatných testovaných. Ďalší z výskumov zase prišiel so záverom, že u autistických detí bola zistená nižšia hladina tohto hormónu, v porovnaní s ich zdravými rovesníkmi. Oxytocín má zároveň vplyv na priebeh učenia, zapamätávania a sústredenia.

Zaujme ťa: Bariatrický zákrok: Nádej pre obéznych ľudí existuje!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 22.09.18 20:49

JK
karma
100.00

Ani som netušila že aj taký hormón máme v tele

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní