Kedy ísť s dieťaťom k očnému lekárovi? Neprešvihni to!

Kedy ísť s dieťaťom k očnému lekárovi? Neprešvihni to!
  • 28.07.2018
  • Simona Kostková

Problémy s očami trápia takmer každého štvrtého človeka. Či už ide o vrodené vady alebo také, ktoré prichádzajú s pribúdajúcim vekom. Nájdu sa však také, ktorým by sa dalo pomerne jednoducho predísť v mladom veku. Preto sa natíska dobrá otázka – kedy navštíviť očného lekára prvýkrát?

Rovnako ako ideme prvýkrát s naším dieťaťom k zubárovi, nemali by sme podceňovať ani návštevu očného lekára. A to aj v prípade, ak nemáme patričný dôvod. Už pri narodení robia lekári prvé vyšetrenia, ktorými zisťujú zvýšené riziko vzniku rôznych ochorení, ktorým by sa dalo včas predísť alebo ich začať okamžite liečiť. Zisťuje sa napríklad, či dieťa nemá šedý zákal, s ktorým sa deti už rodia.

Okrem pediatra treba aj očného lekára

Po narodení sa ďalšie vyšetrenia robia u pediatra, ktorý ich robí pravidelne pri každej kontrole. Aj napriek tomu je vhodné ísť s dieťaťom na komplexné vyšetrenie k očnému lekárovi. Ideálny čas na to je okolo prvého roku života. Do úvahy sa vždy berú aj predispozície, pretože genetika má zásadný vplyv na oči dieťaťa a, samozrejme, nielen na tie. Ak rodičia trpia alebo trpeli v detstve krátkozrakosťou alebo ďalekozrakosťou, astigmatizmom či tupozrakosťou, mali by venovať očiam svojho dieťaťa zvýšenú pozornosť.

Napríklad tupozrakosť sa dá liečiť zhruba do 7 – 8 roku, no neskoro odhalená už je neliečiteľná. Mozog totiž vyradí oko z činnosti a dieťa tak bude vidieť rozostrene až do konca života, v horšom prípade môže dôjsť ku slepote. Preto je veľmi dobré, v prípade, ak trpíte očnou vadou alebo ste ako dieťa trpeli, ísť s vaším dieťaťom k očnému lekárovi čo najskôr, teda už v prvom roku života, ako sme spomínali. Nemusíte sa obávať, dobre vybavení lekári dnes dokážu vyšetriť aj malé, nespolupracujúce či nekomunikujúce deti.

Neprehliadni: Ohrozenie zdravia detí v letných horúčavách - pozor mamičky, toto nerobte!

ako vybrať dieťaťu okuliare

Zdroj: Shutterstock®

Liečba sa robí konzervačne

Malou výhodou oproti dospelému telu je to, že detské telo sa postupne vyvíja, takže mnohé vady sa dajú pomerne jednoducho odstrániť. To znamená, že aj samotné dioptrie sa postupne s dospievaním vyvíjajú a menia. Väčšina zákrokov, ktoré sa odporúčajú, sú čisto konzervačné. Laserová operácia nie je vhodná, pretože nie je možné určiť, aký bude výsledok. A chirurgické operácie sa robia iba vo výnimočných prípadoch. Takže ak zistia u vášho dieťaťa očnú vadu, budú ju liečiť pravdepodobne iba pomocou dioptrických okuliarov.

Častá je aj liečba pomocou oklúzie, čo sme mnohí v detstve absolvovali, kedy sa jedno oko zakryje. Doba, počas ktorej bude vaše dieťa nosiť okuliare je rôzna, závisí, samozrejme, od stupňa vady a stále zostáva riziko, že pôjde o celoživotnú liečbu. Okrem okuliarov a oklúzie, lekári používajú aj rôzne cvičenia za účelom nácviku binokulárneho videnia, čo znamená spájanie obrazu z oboch očí.

tupozrakosť u detí

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vybrať okuliare?

Pamätajte na to, že vaše dieťa by malo podstúpiť vyšetrenie očí hneď po narodení, následne v 3., 6., 12., 18. mesiaci a v 3, 5, 7 rokoch. Preventívna kontrola by mala byť aspoň raz za rok v prípade, ak dieťa nemá žiadne problémy, v opačnom prípade sa odporúča návšteva očného lekára raz za pol roka. Lekár môže dokonca v niektorých prípadoch naordinovať aj kontrolu každé tri mesiace. Pokiaľ vášmu dieťaťu predpíše nosenie okuliarov, podľa čoho by ste ich mali vybrať?

V prvom rade musia byť pohodlné, pružné a nerozbitné – vieme, aké sú deti. Samozrejme, mali by byť aj netoxické a nealergizujúce a mali by dobre držať na nose. V optikách nájdete okuliare presne na mieru, to znamená, že aj pre ročné aj pre desať ročné dieťa, ktoré zodpovedajú presnej anatómii detskej hlavy v danom veku. Odporúča sa dokúpiť šnúrky či gumičky, ktoré sa prevlečú cez hlavu a dieťa ich tak má pevne na očiach. Rovnako treba klásť dôraz na rámy, ktoré by nemali dieťa nijako obmedzovať a malo by cez ne dobre vidieť. Investujte do naozaj kvalitných okuliarov, nekupujte ich cez internet či v obyčajných obchodoch. Avšak zároveň nekupujte príliš drahé sklá, tie sa budú po pár mesiacoch aj tak meniť. V neposlednom rade, ak vaše dieťa bude potrebovať nosiť okuliare trvalo, majte k dispozícii vždy aspoň dvoje, ak by ste o jedny náhodou prišli.

krátkozrakosť u detí

Zdroj: Shutterstock®

Ako žiť s okuliarmi?

Pokiaľ ste ešte u očného lekára so svojím dieťaťom nikdy neboli a ani neplánujete ísť, ale aj pokiaľ ho chcete iba preventívne kontrolovať, všímajte si nasledovné veci! Všímajte si, či pri pozeraní na predmety alebo čítaní nenakláňa hlavu na bok, či si nezakrýva oko alebo nežmúri a či náhodou nemá problém pri chytaní hračky. Ďalším znakom môže byť aj vzdialenosť dieťaťa od predmetu, napríklad ak sedí príliš blízko pri televízore, ďalej či ho neunavuje kreslenie, pozeranie obrázkov alebo hocijaká iná práca nablízko.  V takýchto prípadoch je vhodné zájsť k očnému lekárovi čo najskôr, aj za predpokladu, že by nešlo o nič vážne.

Ak by ste chceli vaše dieťa uchrániť od problémov s očami do budúcnosti alebo mu chceli pomôcť s prebiehajúcou liečbou, môžete. Trávte s ním viac času na čerstvom vzduchu, zabezpečte mu dostatočný prísun vitamínov A, E a C, takisto aj omega-3 mastné kyseliny, zinok, luteín. Väčšina z týchto látok sa nachádza v ovocí, zelenine, rybách a orechoch. Vyvarujte ho častým hrám na počítači, mobile a iných zariadeniach - dovoľte mu to maximálne pol hodinu denne. Pomôcť môže aj dostatočné osvetlenie v izbe.

Musíš vidieť: Jonášova metóda: Čo myslíš, dá sa naplánovať pohlavie dieťaťa?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Liščinská 08.08.20 23:06

karma
132.00

Zrak je veľmi cenný, zdravé očká nemá každý... či už geneticky daný alebo poškodený inou formou... Treba byť obozretný a nenechávať "len tak" určité veci - najmä ak sa s tým ešte niečo dá robiť - v útlom detstve. :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní