Ohrozenie zdravia detí v letných horúčavách - pozor mamičky, toto nerobte!

Ohrozenie zdravia detí v letných horúčavách - pozor mamičky, toto nerobte!

V týchto dňoch otriasol celým Slovenskom prípad úmrtia dva a pol ročného dieťaťa, doslova zabudnutého v horúcom aute. Tragickosť tejto situácie podčiarkuje fakt, že nejde o prvý takýto prípad. Mamičky (a nielen tie, ale rodičia všeobecne), neohrozujte svoje bezbranné deti a nepodceňujte silu vysokých teplôt vzduchu! Ochrana detí v horúčavách je predsa prvoradá. Pozrite sa, na čo všetko musíte myslieť, v súvislosti s vašimi deťmi a letnými horúčavami!

Nezakrývajte kočík dekou či inou ťažkou látkou!

Deka, plienka či iná tkanina ako ochrana dieťaťa v kočíku pred slnkom alebo hmyzom? A uvedomujete si, ako rýchlo môže dôjsť k prehriatiu vášho dieťatka, keď mu doprajete takúto absurdnú „ochranu“? Teplota v kočíku, prekrytom látkou, totiž mimoriadne skoro stúpne až o hrôzostrašných päťnásť stupňov oproti vonkajšiemu vzduchu. Tak čo, ešte stále to považujete za dobrý nápad?

Určite si pozri: Matka na materskej dovolenke: Zábava a oddych? Takáto je skutočnosť!

kočíkovanie v lete

Zdroj: Shutterstock®

Nespoliehajte sa na to, že vaše dieťa nepotrebuje vodu, len preto, že si ju nepýta!

Či už ste vnútri alebo vonku, vaše dieťa jednoducho potrebuje vodu, a nie málo. Hovoríme však o čistej a neperlivej vode – nie o rôznych presladených džúsikoch, z ktorých bude váš potomok ešte smädnejší. Dbajte na to, aby si vaše dieťa osvojilo zvyk popíjať vodu pri akejkoľvek činnosti a neustále ho samy núkajte.

Nedovoľte, aby vaše ratolesti v aute dýchali horúci vzduch!

Nenastupujte do rozhorúčeného auta s dieťaťom hneď, ale spravte všetko pre to, aby ste interiér auta vychladili aspoň o pár stupňov. V opačnom prípade hrozí teplotný šok vám, no predovšetkým vášmu dieťaťu. Klimatizáciu nastavte s rozumom a s prúdením vzduchu na čelné sklo, nie priamo na telo vášho dieťaťa.

Nevystavujte batoľatá priamemu slnku!

Myslite na to, že maličké deti na slnko skutočne nepatria. Ak už ste s batoľaťom vonku počas horúceho dňa, určite ho nevystavujte priamym slnečným lúčom, naopak, malo by byť chránené prostriedkom na tienenie. V opačnom prípade riskujete prehriatie organizmu dieťatka až niekoľkonásobne viac, než toho vášho – dospelého. Nehovoriac o tenkej a citlivej pokožke bábätka.

batoľa na slnku

Zdroj: Shutterstock®

Neosviežujte svojich potomkov chladenými nápojmi a už vôbec nie ľadom!

Voda (a nápoje všeobecne), ktorú pijú vaše deti, má mať izbovú teplotu – vlažná voda ich osvieži, v konečnom dôsledku, oveľa účinnejšie, ako studený nápoj. Nie je to však len o osviežení. Studená voda či dokonca nápoj s ľadom určite nie je to pravé orechové pre detský organizmus. Zbytočne by ste im spôsobili zažívacie ťažkosti, bolesť hrdla a brucha.

Pozri aj: Čo dať jesť dieťaťu ak športuje? Toto tvojho športovca posilní!

dieťa v aute

Zdroj: Shutterstock®

Nezabúdajte detailne prezrieť telo vášho dieťaťa po návrate z prírody!

Kliešť si jednoducho svoj objekt záujmu nevyberá – „chutia“ mu tak dospelí ako aj deti. Preto prvé, čo spravíte po návrate domov z prírody, lúky, parku, ale aj záhrady je, že svojho potomka starostlivo prezriete, a to aj oblasť pod vláskami. Ak kliešťa na dieťati objavíte a nemáte odvahu vybrať ho samy, navštívte lekára, pokojne aj pohotovosť.

ako chrániť dieťa pred slnkom

Zdroj: Shutterstock®

Trvajte na tom, aby vášmu dieťaťu nechýbala pokrývka hlavy!

Nech už sa protestne hádže o zem koľko chce, bez pokrývky hlavy jednoducho svoje dieťa na slnko nepúšťajte. V opačnom prípade stačí chvíľka na priamom slnku a úpal ako hrom je na svete. Pokrývka musí zostať na hlave aj pri pobyte vo vode – práve voda totiž priťahuje slnečné žiarenie oveľa intenzívnejšie. Pri väčších detičkách platí to isté aj o slnečných okuliaroch, predovšetkým, ak ste na horách alebo pri mori.

Zaujme ťa: Láskavý dotyk: Prečo je nesmierne dôležitý? A ako na nás vplýva?

deti a slnečné okuliare

Zdroj: Shutterstock®

Bez aplikácie dostatočného ochranného krému na pokožku ani nevychádzajte z domu!

Zrejme pre vás nie je žiadnou novinkou, že detská pokožka si vyžaduje zvýšenú starostlivosť, a to najmä v letnom období. Narozdiel od našej pokožky, tá detská nemá vyvinutý ochranný kožný film, preto myslite na kvalitné prípravky s dostatočným ochranným faktorom pred každým pobytom na slnku. Nezabudnite ani na opätovnú aplikáciu krému po kúpaní sa vo vode.

ochranný faktor pre deti

Zdroj: Shutterstock®

Nepreháňajte to s oblečením dieťaťa!

Nech už ste akokoľvek starostlivá mamička, stupeň vašej starostlivosti nerastie priamo úmerne s vrstvami oblečenia vášho dieťaťa. Ak sa preto rozhodnete zababušiť vašu ratolesť aj do teplého letného dňa, opäť len riskujete jeho prehriatie či vznik potničiek. Nezabúdajte teda na to, že postačí jediná vrstva, ale zo vzdušného materiálu, ktorý zároveň saje pot, napríklad z bavlny.

Odporúčame: Kútiky na perách: Vieš, prečo vlastne vznikajú a ako ich ošetrovať?

dieťatko počas horúcich dní

Zdroj: Shutterstock®

Uznávame, že sme toho na vás práve naložili viac, než dosť, ale ide o mimoriadne dôležité veci a úkony, ktoré sú (alebo by rozhodne mali byť) neodmysliteľnou súčasťou starostlivosti o vaše dieťa. Niekedy stačí podceniť jedinú vec a svojej ratolesti môžete ublížiť alebo uškodiť neuveriteľným spôsobom, možno aj na celý život. Dieťa samotné vám to za vinu nikdy nedá. Avšak vy ako rodič si to zrejme len tak neodpustíte a v tom sa isto zhodneme.

Nenechaj si ujsť: Máš ho ty alebo tvoje dieťa? 5 trikov, ako bojovať s ekzémom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 13.06.18 17:39

ĽŠ
karma
100.00

Zviera mi srdce, keď vidím mamičky, ktoré si vezú dieťatko bez pokrývky hlavy, nehovoriac o iných nedostatkoch.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 13.06.18 19:22

MM
karma
100.00

nechápem tie zakryté kočiare, aj v susedstve máme takú matku

  • 1
Odpovedať

Veronika Marejková 14.06.18 14:23

VM
karma
109.00

Mať dieťa je obrovská zodpovednosť. Som čerstvá mamička a svojho synčeka milujem najviac na svete. Všetky vyššie uvedené zásady dodžiavam. Mali by tak robiť všetci rodičia.

  • 1
Odpovedať

Soňa Kozáková 14.06.18 18:32

SK
karma
92.00

Pokrývka hlavy je základ...

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 14.06.18 20:37

karma
107.00

Som rada,že o tom píšetr,mráz mi behá po chrbte z toho,akí sú niektorí rodičia nedbanliví..

  • 1
Odpovedať

Zdenka Slahučková 27.06.18 23:28

ZS
karma
100.00

Niekedy je ťažké krpcom nanútiť niečo na hlavičku, či natrieť ich krémom, keď sa im to nepáči, ale je to základ, bez toho to nejde.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 15.07.19 00:57

JK
karma
100.00

Stále to treba pripomínať dookola a aj tak je veľa nezodpovedných rodičov

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní