Ktoré ovocie je vhodné pri diéte? Na tieto druhy sa môžeš spoľahnúť!

Ktoré ovocie je vhodné pri diéte? Na tieto druhy sa môžeš spoľahnúť!

Ovocie je bez najmenších pochýb veľmi zdravé. Nášmu telu ponúka mnoho vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov, enzýmov, antioxidantov či cennú vlákninu. Čerstvé ovocie by malo tvoriť neoddeliteľnú súčasť našich jedálničkov. Mnohí sa mu však najmä pri diétach a redukcii váhy na jednej strane vyhýbajú, iní si zase myslia, že keďže je zdravé, je v poriadku ho konzumovať v akomkoľvek množstve. Úplne v poriadku však nie je ani jedno, ani druhé. Je potrebné myslieť na to, že ovocie je v prvom rade zdrojom značného množstva jednoduchých cukrov, niektoré druhy sú dokonca i pomerne kalorické.

Práve preto je vhodné ovocie konzumovať vždy v primeranom množstve, no zároveň nie je vôbec vhodné ho zo stravy vyradiť. Pri diétach je ideálne dať prednosť druhom s nižším podielom cukru. Dobrou voľbou je ovocie s nižším glykemickým indexom, ktoré nespôsobuje rýchle zvyšovanie hladiny cukru v krvi. Najlepšie je pritom dopriať si ovocie na raňajky či desiatu, pripadne v skorších popoludňajších hodinách, kedy vie telo skvelo využiť prijatú energiu. A ktoré druhy ovocia sú teda pri redukcii váhy tou najlepšou voľbou?

Odporúčame: Ako jesť viac zeleniny? Vďaka týmto 5 tipom to pôjde ľahko!

grapefruit

Zdroj: Shutterstock®

Citrusy

Veľmi vhodnými ovocnými druhmi pri diéte sú v prvom rade rozličné citrusové plody. Majú zväčša nízky glykemický index, málo kalórií aj menší obsah cukru. Jednoznačne najlepšou voľbou je grapefruit, ktorý má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi aj metabolizmus. Jeho priamy pozitívny účinok na chudnutie už bol predmetom mnohých výskumov a štúdií. Stogramová porcia tohto chutného ovocia má okolo 40 kalórií a 7 g cukru. Grepy sú navyše plné vitamínu C a majú priaznivý vplyv na imunitu, hladinu cholesterolu i trávenie. Samozrejme, dobrou voľbou sú i pomaranče, mandarínky či pomelo.

Jablká

Pri redukcii váhy sa do jedálnička pravidelne oplatí zaradiť aj jablká. Ide o typické tuzemské ovocie, ktoré je dobre a ľahko dostupné a má množstvo priaznivých účinkov na zdravie človeka. Jablká majú v priemere 50 kalórií a 10 g cukru na stogramovú porciu. Sú však i plné vlákniny, ktorá podporuje činnosť čriev a zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. Z veľkej časti sú tvorené vodou. Okrem toho sú i zdrojom pektínu, ktorý má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi aj úroveň cholesterolu. Konzumáciou celých neošúpaných jabĺk tiež môžeme podporiť zdravie ďasien.

bobuľové ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Bobule

Právoplatné miesto v diétnom jedálničku má aj bobuľové ovocie. Zástupcov tejto kategórie môžeme zaradiť medzi najzdravšie druhy ovocia vôbec. Sú bohaté najmä na mnohé látky so silnými antioxidačanými vlastnosťami, ako sú napríklad antokyány. Drobné bobule majú spravidla nižší glykemický index, menej kalórií aj menší obsah cukru. Jahody, černice či maliny majú len necelých 5 g cukru a okolo 40 až 50 kalórií na stogramovú porciu. Skvelou voľbou sú i lahodné čučoriedky, ktoré sú bohaté aj na dôležitý vitamín C. Zabudnúť nemožno ani na ríbezle.

Ananás

Ďalším skvelým ovocím pri chudnutí je ananás. Má priaznivý glykemický index, niečo cez 50 kalórií na 100 g a približne 10 g cukru. Toto ovocie môže byť pri chudnutí skutočne nápomocné. Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na spaľovanie tukov. Obsahuje totižto mnoho enzýmov. Spomenúť môžeme najmä takzvaný bromelín, ktorý má blahodarný vplyv na proces trávenia. Je užitočný pri štiepení bielkovín a pôsobí protizápalovo. Bromelín navyše napomáha bojovať s prebytočným tukom, taktiež môže byť účinný pri problémoch so zápchou či plynatosťou, dokonca má priaznivý vplyv na cievy či pokožku. To sú ďalšie dôvody, prečo si na ananáse pochutnávať pravidelne.

slivky

Zdroj: Shutterstock®

Slivky

Počas diéty si pokojne na desiatu či olovrant doprajte jednu alebo dve slivky. Toto ovocie má necelých 50 kalórií na stogramovú porciu a okolo 9 g cukru na rovnaké množstvo, glykemický index je rovnako nízky. Slivky majú priaznivý vplyv na metabolizmus aj činnosť čriev. Obsahujú slušné množstvo vlákniny, telu tiež doplnia vitamín C, viaceré vitamíny skupiny B či draslík, meď aj horčík. V primeranom množstve je možné do jedálnička tiež zaradiť sušené slivky, ktoré sú napríklad známym prírodným bojovníkom proti nepríjemnej zápche.

Nektárinky

Ako posledné môžeme ešte spomenúť nektárinky, ktoré sú pre diéty ako stvorené. Z veľkej časti sú tvorené len vodou a sú nízkokalorické. Majú niečo cez 40 kalórií a 8 g cukru na stogramovú porciu. Samozrejme, ukrývajú aj veľké množstvo vlákniny, viaceré minerály i vitamíny. Majú priaznivý vplyv na peristaltiku čriev aj činnosť imunitného systému. Do diétneho jedálnička sa tiež hodia broskyne či marhule. Preháňať to pri redukcii váhy naopak netreba s banánmi (najmä zrelšími), hroznom, figami či mangom, ktoré majú naopak vyšší podiel cukru.

Pozri aj: Poznáš ich všetky? Toto sú najzdravšie druhy listovej zeleniny!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

10 komentárov

Ľubica Šťastná 09.12.20 06:31

ĽŠ
karma
100.00

Výhodné a chutné druhy, na ktoré sa možno spoľahnúť.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 09.12.20 08:00

MC
karma
109.00

Všetko čo rada konzumujem.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 09.12.20 18:53

MS
karma
118.00

Výborné ovocie.Pre mňa osobne sú to jablká.

  • 0
Odpovedať

Martina Begalova 10.12.20 10:30

MB
karma
108.00

Ovocie je super náhrada za sladkosti a v dnešnej dobe ich máme k dostaniu počas celého roka čo je úžasné.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 10.12.20 17:47

karma
106.00

Všetky druhy zbožňujem ... a ďakujem sa skvelý článok.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 11.12.20 09:43

AS
karma
108.00

z článku vyplýva, že banány sa nedoporučujú!!!!!

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 11.12.20 20:46

AK
karma
100.00

V zime preferujem mandarínky

  • 0
Odpovedať

Andrea Justusová 26.12.20 16:30

AJ
karma
-1.00

Niekde som čítala, že len žltý grep je na chudnutie. Čo je na tom pravdy neviem..

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 29.12.20 17:43

KS
karma
133.00

Super, ananás mám najradšej zo všetkého :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 05.02.21 19:16

SK
karma
113.00

Na ovocie sa dá vždy spoľahnúť.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní