Toto sú najčastejšie prejavy kvapavky! Akými spôsobmi sa prenáša?

Toto sú najčastejšie prejavy kvapavky! Akými spôsobmi sa prenáša?

Človeka môžu potrápiť rozličné ochorenia. Či už ide o vážnejšie alebo menej vážne choroby, zhoršený zdravotný stav jednoducho nikdy nie je príjemnou záležitosťou. Medzi skutočne chúlostivé zdravotné problémy môžeme zaradiť napríklad pohlavne prenosné choroby. Takýmto ochorením je aj kvapavka, ktorá môže ženu i muža poriadne potrápiť. V nasledujúcom článku sa o tomto ochorení dozviete všetko dôležité. Zistíte, aké sú prejavy kvapavky, jej liečba i prevencia!

O aké ochorenie ide?

Kvapavka alebo latinsky gonorrhoea je jednou z najrozšírenejších pohlavne prenosných chorôb. Ide o ochorenie bakteriálneho typu, ktorého pôvodcom je baktéria, nazvaná Neisseria gonorrhoeae, známa aj ako gonokok. Kvapavka najčastejšie postihuje mladých jedincov do 35. roku života. Vo väčšine prípadov je prenášaná pohlavným stykom. Neprenáša sa však len vaginálnym stykom, ale aj orálnym či análnym. V prípade infikovanej rodičky sa však môže stať, že žena pri pôrode prenesie pôvodcu nákazy aj na novorodenca.

Iný spôsob prenosu je skôr zriedkavý, pretože spomínaná baktéria je len veľmi málo odolná voči vonkajšiemu prostrediu. Gonokoky sa voľne v prírode ani nevyskytujú, sú citlivé na zmeny teploty a mimo tela rýchlo hynú. V prípade prenosu medzi ľuďmi sa však baktéria usídľuje v mieste prieniku a to na pohlavných a vylučovacích orgánoch, konečníku či sliznici nosohltana. Kvapavkou sú najviac ohrození pohlavne aktívni jedinci. K šíreniu ochorenia pritom prispieva striedanie sexuálnych partnerov a nechránený pohlavný styk.

Pozri aj: Maslo GHEE: Spoznajte jeho impozantné účinky na organizmus

pôvodca kvapavky

Zdroj: Shutterstock®

Prejavy kvapavky bývajú rôzne

U žien a mužov bývajú prejavy ochorenia trochu odlišné. Napríklad ženy až v polovici prípadov nemusia žiadne viditeľné príznaky pociťovať dlhšiu dobu. Zvyčajne sa objavuje vaginálny výtok alebo hnisavý výtok z močovej trubice. Typická je bolesť pri pohlavnom styku, opuchy ústia močovej rúry či krvácanie mimo cyklu. V pokročilejších štádiách sa môžu pridružiť kŕče v oblasti panvy či horúčka. U mužov sú prejavy kvapavky o niečo intenzívnejšie a iba u malého počtu jedincov je ochorenie bezpríznakové. Charakteristickým prejavom je neschopnosť udržať moč, rezanie a pálenie pri močení, prípadne i výtok.  

Ak došlo k prenosu baktérií pri análnom styku, zvyčajne sa to prejavuje zápalmi konečníka, ktoré sú sprevádzané napríklad svrbením či výtokom. Pri orálnom styku zase môže dôjsť k infikovaniu sliznice v ústnej dutine, pričom vzniká stav, podobný zápalu krčných mandlí. Jedinca môže potrápiť bolesť hrdla a začervenaná sliznica. Ak je týmto ochorením infikované dieťa počas pôrodu, najčastejšie sa to prejaví vo forme zápalu spojiviek. Tento stav sa označuje ako gonnorhoická konjuktivitída a jeho príznakmi sú hnisavé výtoky a opuchy v okolí očí. V niektorých prípadoch dochádza k rôznym komplikáciám, ktoré môžu viesť k poškodeniu zraku až slepote.  

prevencia kvapavky

Zdroj: Shutterstock®

Aká je liečba a prevencia?

Pri spozorovaní vyššie spomenutých prejavov je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Ten najčastejšie z výteru, pomocou testu či laboratórnych vyšetrení, zisťuje prítomnosť baktérie. Po diagnostikovaní choroby stanoví potrebnú liečbu, ktorá nie je zvlášť náročná ani komplikovaná. Kvapavka sa zvyčajne lieči antibiotikami. Tento proces však nie vhodné podceňovať. Pri neriešení problému môže totiž toto ochorenie jedincovi spôsobovať ďalšie zdravotné komplikácie. U žien to môže viesť až k zápalom maternice alebo vaječníkov, čo môže stáť za vznikom zrastov a následnými problémami s plodnosťou.

U mužov zase môžu baktérie v neskorších štádiách postihnúť prostatu aj nadsemenníky a spôsobiť rôzne zápaly až neplodnosť. Dôležitejšia, ako liečba, je však v každom prípade prevencia pred týmto ochorením. Tá v sebe zahŕňa monogamný spôsob života a znalosť o sexuálnom živote partnera. Pri novom alebo náhodnom sexuálnom partnerovi je vhodnou ochranou použitie bariérovej antikoncepcie, napríklad kondómu. Dôležité je dávať si pozor aj po prekonaní kvapavky. Toto ochorenie totiž nezanecháva celoživotnú imunitnú odolnosť. To znamená, že kvapavkou sa môžete nakaziť aj opakovane.

Pozri aj: Prevencia rakoviny hrubého čreva: 5 krokov k zdravším črevám a telu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní