Už si skúsila menštruačné nohavičky? Sú práve pre teba tou najlepšou voľbou?

Už si skúsila menštruačné nohavičky? Sú práve pre teba tou najlepšou voľbou?

Dni v mesiaci, keď má žena menštruáciu, nebývajú väčšinou tými naj. Mnohé z nás trpia bolesťami, ale aj pocitom diskomfortu. A tak aj v oblasti dámskych hygienických pomôcok je stále čo vylepšovať a zdokonaľovať. V súčasnosti sa k vložkám či tampónom pridružili napríklad aj čoraz obľúbenejšie menštruačné kalíšky. No počuli ste už o menštruačných nohavičkách? Nie je to úplná novinka, ale v našich končinách ide o pomerne novú záležitosť. A práve preto menštruačným nohavičkám venujeme nasledujúci článok, na základe ktorého môžete zvážiť, či budú práve pre vás tou najlepšou voľbou počas vašich dní. 

Špeciálne nohavičky, ktoré zabezpečia komfort?

Ako vieme, jedným z problémov menštruácie je riziko zašpinenia oblečenia. Pričom práve aj tento zlý pocit, ktorý si nesieme v hlave, nám k pohode veľmi nepridá. Niektoré ženy zas cítia pri nosení vložiek akési obmedzenie a tampóny im nevyhovujú, iné sa boja vplyvu tampónov na ich zdravie, pre ďalšie sú menštruačné kalíšky komplikované na použitie... No a možno práve pre tieto ženy sú vhodné špeciálne nohavičky, ktoré sú určené na nosenie počas menštruácie. Ženu pri ich nosení neobmedzujú a odpadajú aj prípadné zdravotné riziká (napríklad syndróm toxického šoku pri tampónoch, zápaly a pod.).

Pozri aj: Sú tampóny nebezpečné a spôsobujú rakovinu? Aká je pravda?

menštruácia a menštruačné nohavičky

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sú praktické?

Možno si hovoríte, že by to mohlo byť fajn, ale chcete vedieť, ako to funguje a taktiež vám vŕta v hlave, ako vlastne také menštruačné nohavičky na žene vyzerajú. Tak pekne postupne.

Tieto nohavičky, ktoré sa „zrodili“ vo Veľkej Británii, fungujú na podobnom princípe ako vložky, no sú predsa len komfortnejšie, pretože na rozdiel od vložky sa savá časť nemá kde posunúť. Tým, že ide o nohavičky, absorbčná klinová časť je pekne na svojom mieste a žena sa tak nemusí báť posunutia či „pretečenia“. Menštruačnú krv zachytia tieto nohavičky bez problémov a pojmú do seba dokonca až také množstvo krvi ako za štyri tampóny. Samozrejme, môžete si podľa potreby vybrať z nohavičiek na slabšiu aj silnejšiu menštruáciu.

benefity menštruačných nohavičiek

Zdroj: Shutterstock®

Nie, nevyzerá to ako plienka!

Menštruačné nohavičky vyzerajú takmer rovnako ako tie klasické, akurát majú vložený klin s absorbčnou vsadkou. Táto špeciálne zabezpečená savá časť však nie je nejak hrubá a rozhodne spod oblečenia nepretŕča.

Okrem absorbčnej vrstvy, ktorá odvádza „vlhkosť“ od pokožky a má (u väčšiny typov) aj antibakteriálne vlastnosti, zohráva dôležitú úlohu aj vrstva, ktorá zabraňuje presakovaniu von. Tak možno mať na sebe nohavičky aj počas ôsmich hodín, no niektoré ženy ich majú na sebe aj dlhšie. Potom stačí nohavičky len jednoducho oprať.

Neprehliadni: Prečo žijú ženy dlhšie ako muži? Týmto dôvodom neuveríš!

ukážka menštruačných nohavičiek

Zdroj: Pinterest

Benefity menštruačných nohavičiek sú nasledovné:

  • komfortný a neobmedzujúci pocit pri nosení;
  • krv je odvádzaná do absorbčného jadra, žena tak nemá pocit vlhkosti na pokožke;
  • pohodlie bez potreby neustálej kontroly;
  • eliminujú sa niektoré zdravotné riziká, napr. v porovnaní s tampónmi;
  • sú šetrnejšie k životnému prostrediu (v porovnaní s tampónmi a vložkami);
  • možno používať ako „poistku“ popri nosení vložiek, tampónov či menštruačných kalíškov;
  • možno používať aj pri inkontinencii ako „poistku“;
  • vydržia cca rok (50 pracích cyklov). 
- Anketa

MYSLÍTE SI, ŽE SÚ MENŠTRUAČNÉ NOHAVIČKY VHODNÉ PRÁVE PRE VÁS?

Odpovedalo 161 ľudí  

Áno
97%
Nie
3%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Alžbeta Remencová 16.11.19 21:37

AR
karma
103.00

Mam doma a som velmi spokojna- pouzivam ich hlavne na noc, lebo sa na ne da naozaj spolahnut aj pri silnejsej menstruacii

  • 2
Odpovedať

Linda Nijkl 16.11.21 20:22

LN
karma
-1.00

ja som bola zo začiatku voči nim dosť skeptická ale mám od Modibodi a neviem si ich vynachváliť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní