Kto sú savanti a akými mimoriadnymi schopnosťami sa môžu pochváliť?

Kto sú savanti a akými mimoriadnymi schopnosťami sa môžu pochváliť?
  • 10.09.2020
  • Michaela Kožáková

Vraví sa, že každý z nás má na niečo talent. Možno aj vy pri zrazenom kréme na krémeš sa samých seba pýtate, na čo teda máte talent. Mnohým z nás trvá nejaký ten čas, kým ho objavíme. Samozrejme, veľa vecí sa dá naučiť, keď človek veľmi chce, ale prirodzený talent je niečo, čo má jednotlivec v sebe už od začiatku zakódované. Počuli ste už o Savantovom syndróme? Ľudí s takouto diagnózou je podľa vedcov menej ako päťdesiat na celom svete. Kto sú to a čím sú takí výnimoční? 

Syndróm vedcov a učencov

Šibnutý génius, nadaný čudák, pomätený vedec, bystrý podivín. Aj takto ich kedysi nazývali. Prečo? Pretože na jednej strane vynikali mimoriadnymi schopnosťami a na druhej neboli schopní sa zaradiť do života a vykonávať bežné činnosti. Savantov syndróm, nazývaný tiež syndróm učencov alebo vedcov, je zriedkavý stav, pri ktorom osoba s mentálnym postihnutím preukazuje určité schopnosti ďaleko presahujúce priemer. Tieto zručnosti a danosti sú vo všeobecnosti spojené s pamäťou, výpočtami, fyzikou, umeleckým cítením a hudobnými nadaním. Títo ľudia, ktorí ovládajú naspamäť hrubé encyklopédie, vedia z hlavy vyrátať zložité matematické príklady, majú však problém ísť napríklad do obchodu.

Autizmus a savanti

Mentálna samota, nezáujem o fyzický kontakt, život vo vlastnom svete, problém s vytváraním vzťahov, deficity v oblasti komunikácie, stereotypné správanie, posadnutosť rituálmi – týmto všetkým autisti trpia. Pozor, avšak nie každý autista je hneď tým čudným géniom a nie každý savant je automaticky autistom. Neuveriteľné umelecké či matematické schopnosti niektorí ľudia získali aj po úrazoch hlavy, poškodeniach mozgu. Desať percent savantov sa vyskytuje medzi autistami, čo naznačuje, že práve zmeny v mozgu spojené s týmto postihnutím dokážu spôsobiť nárast mimoriadnych, až nadľudských schopností.

Savantov syndróm je pre vedcov stále záhadou, aj keď sa niekoľko z nich ním dlhé roky zaoberajú. Čo sa deje v mozgu týchto postihnutých géniov? Ako je možné, že vedia presne vyrátať kde a kedy udrie blesk, ale nevedia si zaviazať šnúrku na topánkach? Mnohé z výskumov prichádzajú s teóriou, že autizmus je spôsobený poškodením ľavej mozgovej hemisféry, ktorá je zodpovedná za logické myslenie a verbálne schopnosti v období pred narodením. Časť úloh preberá na seba pravá hemisféra, ktorá sa stáva dominantnou a posilní to, čo ju vystihuje – syntetické myslenie, kreativita a tvorivosť, fantázia, intuícia, rytmus, umenie, hudba.

Predstavujeme vám niekoľko savantov, ktorí sa vyznačujú neskutočnými schopnosťami.

Pozri aj: 10 najbohatších mužov sveta: Aká je hodnota ich majetku a čím sa živia?

- Kto sú savanti?
1 z 6

Daniel Tammet

Och, aj vy si pamätáte, ako ste sa za ošúchanou školskou lavicou popísanou ťahákmi trápili nad ruštinou či nemčinou? A ani triky ako spanie na učebnici francúzštiny, lepenie slovíčok po stenách izby nepomáhali. Daniel Tammet vôbec takýto problém nemal. Nielen, že sa naučil islandčinu za sedem dní (plus ovláda ďalších desať jazykov), ale založil aj svoju vlastnú webovú stránku s jazykovým vzdelávaním. Okrem toho, toto jeho nadanie pre jazyky nie je v žiadnom prípade jedinou schopnosťou Daniela, ktorý počas detstva trpel epileptickými záchvatmi. Vo veku troch rokov začal počítať čísla, rozpoznávať tvary a farby a vedel vyrátať neuveriteľne zložité výpočty rýchlosťou blesku. V roku 2004 dokonca prekonal európsky rekord v recitácií Ludolfovho čísla Pí, a to v rozsahu 22 514 číslic za päť hodín. Okrem toho Daniel napísal dve knihy, ktoré vyšli v 20 jazykoch.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Mária Maxianová 10.09.20 19:25

MM
karma
100.00

každý sme nejako postihnutý, niekto viac, niekto menej

  • 2
Odpovedať

Ľubica Šťastná 11.09.20 07:24

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé, o o Savantovom syndróme som ešte nepočula.

  • 2
Odpovedať

Katarína Konečná 11.09.20 09:09

KK
karma
105.00

o tomto syndróme počujem prvýkrát

  • 1
Odpovedať

Daniela Bieliková 11.09.20 13:32

DB
karma
117.00

Neuveriteľné....

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 13.09.20 07:44

MC
karma
109.00

Je ešte veľa veci zahalených tajomstvom medzi zemou a nebom.

  • 2
Odpovedať

Milan Štefan 14.09.20 22:42

karma
-1.00

dost prekvapive info v dacom

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní