V ZAJATÍ NARCIZMU: Odhaľte vysoko toxické vzťahy a osloboďte sa od nich!

V ZAJATÍ NARCIZMU: Odhaľte vysoko toxické vzťahy a osloboďte sa od nich!

V súčasnosti sa v západnom svete hovorí o „boome“ narcizmu a narcistických porúch. Posledné výskumy uvádzajú, že v spektre narcistickej poruchy osobnosti sa môže nachádzať približne až 20 % bežnej populácie. 
 
Toxické správanie týchto osobností narúša manželstvá, rodinné aj priateľské vzťahy, komunity, pracovné prostredie. Vedú sa diskusie o tom, do akej miery sa táto porucha podieľa na súčasnej takmer 50 %-nej rozvodovosti.
 

Robert Tomšik je uznávaným odborníkom v tejto oblasti a svoje dlhoročné skúsenosti zhrnul v publikácii, ktorá aktuálne vychádza vo vydavateľstve Grada.

Posledné výskumy uvádzajú, že v súčasnosti sa v spektre narcistickej poruchy osobnosti môže nachádzať až 20 % bežnej populácie. Toxické správanie narcistických osobností rozvracia manželstvá, rodinné aj priateľské vzťahy, komunity, pracovné prostredie, v niektorých prípadoch narcisti dokážu svoje obete dohnať až k samovražde.

Nie nadarmo je narcizmus považovaný za súčasť modelu temnej triády (psychopatia, machiavelizmus, narcizmus).

Pozri aj: Čítanie kníh zmierňuje stres! Začítajte sa preto do noviniek od vydavateľstva GRADA

V ZAJATÍ NARCIZMU

Zdroj: GRADA

V tejto knihe sa dozviete, ako vo svojom okolí rozpoznať ľudí s narcistickými tendenciami či osobnosťou a vymaniť sa zo vzťahu s nimi.
 

Zistíte, čo je to syndróm narcistického zneužívania, narcistická zrada, aký je cyklus vzťahu s narcistom, kto sú jeho ideálne obete a čo robiť, keď sa ocitnete vo vzťahu s narcistom. A nakoniec možno zistíte, že vzťahy nie sú vôbec komplikované... ak v nich nie ste s narcistom.

Neprehliadni: DIABLOVA CESTA: Kniha zo série s Kate Marshallovou bestsellerového autora Roberta Bryndzu

Robert Tomšik

Zdroj: GRADA

ROBERT TOMŠIK

PaedDr. Robert Tomšik, PhD. je vedecko-výskumný zamestnanec v oblasti psychológie, patopsychológie, psychodiagnostiky a psychometriky. Vyštudoval psychológiu a pedagogiku so zameraním na profesijnú orientáciu a psychometrické analýzy v psychologickom výskume.

Za svoju vedecko-výskumnú činnosť, ktorá zahŕňala vedecké články, nové výskumné patenty, vysokoškolské učebnice či  vedecké monografie bol dvakrát nominovaný za Osobnosť Slovenska. Od roku 2015 sa vedecky venuje narcizmu a syndrómu narcistického zneužívania v partnerských vzťahoch a súčasne pôsobí ako odborný konzultant pre obete narcistického a psychologického zneužívania a týrania. 

Okrem psychológie sa venuje unikátnemu umeniu, na písacom stroji vyklepáva umelecké diela, zložené z písmen, čísel a znakov. Je tak jedným z mála na svete, ktorí tvoria umenie touto technikou.

Zaujme ťa aj: Nová príručka pre pedagógov – Škola nie je výchovný tábor

kniha V zajatí narcizmu

Zdroj: GRADA

Úryvok z knihy:

Zapamätajte si toto tvrdenie: Zneužívajúce správanie je voľba. Napriek tomu, čomu mnohí ľudia veria, k domácemu násiliu a zneužívaniu nedochádza, pretože násilník stráca kontrolu nad svojím správaním alebo nejakým iným omylom. V skutočnosti je násilie zámernou voľbou na získanie kontroly.
 

Narcisti sú schopní kontrolovať svoje správanie – robia to stále! Narcisti si vyberajú, koho budú zneužívať. 

Neurážajú, neohrozujú ani nenapádajú každého vo svojom živote, kto pre nich predstavuje prekážku. Obyčajne si týranie nechávajú pre ľudí, ktorí sú im najbližší, o ktorých tvrdia, že ich milujú. 

Narcisti si vyberajú, kedy a kde budú niekoho zneužívať.

Ovládajú sa, kým nikto iný nebude nablízku, aby bol svedkom ich správania. Na verejnosti sa môžu tváriť, že je všetko v poriadku, ale potom sa okamžite vybúria, len čo ste s nimi sami.

Narcisti sú schopní zastaviť svoje zneužívajúce správanie, keď im to prinesie úžitok. Narcistické zneužívanie nie je niečo, čo sa nedá ovládať, narcisti svoje zneužívajúce správanie nechcú a nebudú ovládať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní