Ako užívať jablčný ocot tak, aby prospieval zdraviu: Ver tomu, že dokáže aj uškodiť!

Ako užívať jablčný ocot tak, aby prospieval zdraviu: Ver tomu, že dokáže aj uškodiť!

O pozitívnych účinkoch jablčného octu na zdravie, ale aj na krásu či na chudnutie sa toho popísalo už veľmi veľa. Ide naozaj o akýsi bezvýhradný zázračný elixír alebo je tu riziko, že si pri jeho užívaní môžete aj uškodiť? Odpoveď nielen na túto otázku sa dozviete z článku. Priblížime si tiež správny spôsob užívania jablkového octu.

Jeho benefity sú overené už historicky, ALE...

Na zdravotné účinky jablčného octu nedali dopustiť už ľudia v dávnej minulosti, napríklad taký Hippokrates, „otec medicíny“. Úžasné schopnosti tohto jablčného fermentovaného produktu na organizmus mu určite nemožno uprieť. Veď napokon sa už o ňom dlho vie a je preukázané, že pôsobí priaznivo na krvný tlak, zabíja plesne, normalizuje úroveň cholesterolu, predchádza cukrovke, pomáha v boji s kožnými problémami, podporuje trávenie, sťahuje opuchy, zlepšuje vstrebávanie pre telo dôležitých látok, akými sú vápnik, železo...

Áno, to všetko je pekné, ale pozor! Majte stále na pamäti, že ocot, a to akýkoľvek, teda aj ten jablčný, je formou kyseliny. A preto treba dbať na správny spôsob jeho dodania do organizmu.

Taktiež ťa zaujme: Čo spôsobuje spánok s mokrými vlasmi? Toto vážne nechceš!

lyžica jablčného octu

Zdroj: Shutterstock®

Hlavné chyby pri užívaní jablčného octu

  • Pitie jablčného octu na lačný žalúdok nie je práve tou najšťastnejšou radou, ktorú ste možno zaregistrovali u priaznivcov tohto kyslého produktu. Niektorí sa naozaj neváhajú „nalievať“ jablčným octom už od samého rána. No pozor, toto naozaj nie je prospešné pre sliznicu žalúdka, ktorá bude v najlepšom prípade len mierne podráždená.
  • Nedostatočné zriedenie jablčného octu je spojené s rizikom poleptania pažeráka. Aj z tohto dôvodu je ocot na zozname látok, ktoré treba uchovávať mimo dohľadu detí. A dokonca si ocot vo všeobecnosti drží prvenstvo (popri iných nebezpečných látkach) pri poleptaní pažeráka detí pri jeho náhodnom vypití. V koncentrovanejšej podobe dokáže jablčný ocot taktiež bez problémov erodovať zubnú sklovinu, demineralizuje ju, čo je taktiež nie práve vítaným javom z hľadiska udržania zdravia ústnej dutiny.
  • Nevhodné dávkovanie jablčného octu a jeho dlhodobé využívanie vo zvýšených množstvách v sebe taktiež nesie viac ako len jedno riziko. Niektorí ľudia pristupujú k tejto v podstate kyseline naozaj nezodpovedne a tvrdia, že by sa mali denne užívať tri plné lyžice jablčného octu, aby sa jeho účinky naplno prejavili. Avšak toto množstvo možno považovať za naozaj rizikové, keďže už dve lyžice sú viac ako dosť a dôsledkom požívania neprimeraného množstva (čo sú už spomínané tri lyžice) môžu byť napríklad aj patologické zmeny v zažívacom ústrojenstve či vyhladenie dôležitej črevnej štruktúry, ktorá sa podieľa na správnom trávení. Vo zvýšených dávkach jablčný ocot síce pomáha znižovať chuť do jedla (čo niektorí ľudia vítajú), no zároveň táto kyselina dokáže vyvolať nepríjemné nevoľnosti.
negatívne účinky jablčného octu

Zdroj: Shutterstock®

A čo je teda tým správnym spôsobom užívania jablčného octu?

Pokiaľ chcete využiť všetky benefity tohto fermentovaného produktu, mali by ste pamätať na to, že to v žiadnom prípade nie je klasický nápoj, teda nemali by ste ho len tak popíjať a už vôbec nie na prázdny žalúdok. Ba dokonca sa neodporúča ani jeho pitie v zriedenej podobe s vodou, nakoľko aj v tejto forme môže mať na citlivejšie osoby dráždiaci účinok.

Jablčný ocot si však bez problémov doprajte do jedla, napríklad do dresingu na zeleninový šalát, pričom polovicu lyžice jablčného octu denne v rámci stravy možno označiť ako akceptovateľnú a bezpečnú dávku pre dospelého človeka.

ako užívať jablkový ocot

Zdroj: Shutterstock®

Pri užívaní jablčného octu myslite teda na to, že ocot je vo svojej podstate pochutina a patrí v primeranom množstve do jedla. Práve v tejto forme sa bez rizika majú šancu prejaviť aj zdravotné benefity tohto jablčného zázraku a zároveň si ho tak viete aj najlepšie vychutnať. Pretože, povedzme si pravdu, čistý ocot alebo len riedený vodou má predsa len príkru chuť. Aj v prípade jablčného octu teda platí to známe, že všetkého veľa škodí. A k tomu by sme ešte doplnili aj poznatok, že dôležité je vedieť nielen správnu dávku, ale aj spôsob jej užitia. 

Tip na záver: Jablčný ocot sa taktiež využíva aj v beauty svete. Mnohí ho odporúčajú ako vlasové tonikum či kúru, ktorá pomáha predchádzať ich rýchlemu masteniu. Ocot, samozrejme, v zriedenej forme tiež pomáha odstrániť lupiny. Používa sa tiež na tvár, predovšetkým na problematickú pleť. 

Neprehliadni: Čo dokáže oregano? Famózne liečivé účinky vyskúšaj nasledovne

- Anketa

AKOU FORMOU NAJČASTEJŠIE UŽÍVATE JABLČNÝ OCOT?

Odpovedalo 707 ľudí  

Pijem ho v koncentrovanej podobe.
7%
Pijem ho zriedený s vodou.
77%
Užívam tabletky s jablčným octom.
7%
Používam ho do pokrmov.
9%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 28.10.19 07:23

ĽŠ
karma
100.00

Môže naozaj i uškodiť, treba pristupovať s rozvážnosťou; výborný článok!

  • 2
Odpovedať

Martina Varhaníková 28.10.19 15:40

karma
110.00

Menej je niekedy viac a prázdny žalúdok zavčas rána ešte viac prekyslovať nedáva význam. Vďaka za užitočné info. :)

  • 3
Odpovedať

Lucia Šeptáková 28.10.19 18:10

karma
107.00

Dávnejšie som ho skúšala užívať,ale nerobil mi dobre.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 30.10.19 21:28

JK
karma
100.00

Všetko treba z mierou

  • 2
Odpovedať

Mária Slováková 04.11.21 07:14

MS
karma
118.00

Užívam ho na očistu, nie však dlhodobo.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 04.11.21 08:38

KK
karma
109.00

poučný článok, všetko v živote treba využívať s mierou, nielen potraviny

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 04.11.21 09:45

AK
karma
100.00

treba s mierou aj ocot je len ocot

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 04.11.21 13:24

ZS
karma
100.00

Mala som ho,ale prekáža mi jeho vôňa.

  • 0
Odpovedať

Simona Káčerová 05.11.21 07:21

SK
karma
107.00

Vždy som vedela ako je jablčný ocot zdravý, aj som ho nepravidelne užívala za lyžičku denne a zapila vodou.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 07.11.21 21:40

IM
karma
100.00

ja ho použivam aj na to ked zo ženskej stranky zapaly, plesne tak zriedený s vodou sa tam umývam posedím si v tom

  • 0
Odpovedať

Renáta Gallerová 07.11.21 22:36

RG
karma
108.00

Jablčný ocot nepoužívam, nemôžem. Ale ako vlasové tonikum na mastné vlasy určite vyskúšam....

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní