Benedikt lekársky: Pozoruhodné, s čím všetkým ti dokáže pomôcť!

Benedikt lekársky: Pozoruhodné, s čím všetkým ti dokáže pomôcť!

Benedikt lekársky používali už v 16. storočí na liečbu mnohých zdravotných problémov. Jeho účinky sú všestranné a pozitívne vplýva na organizmus zvonka i zvnútra. Táto pekne vyzerajúca bylina má močopudné aj detoxikačné vlastnosti. Výrazne vplýva na trávenie, imunitu i tvorbu materského mlieka. V nasledujúcom článku sa o ňom dozviete ešte omnoho viac!

Odkiaľ sa benedikt vzal?

Benedikt lekársky je bylina z čeľade astrovité, dorastajúca do výšky 30 až 70 centimetrov. Pochádza zo Stredomoria, ale i oblasti Malej Ázie či Kaukazu. V súčasnej dobe sa pestuje v záhradkách v rôznych častiach Európy, Afriky či Severnej Ameriky. Rastlina nie je náročná na pestovateľské podmienky. Stačí jej suchšia alebo stredne vlhká pôda, no obľubuje slnečné stanovištia. Práve preto sa voľne vyskytuje skôr v subtropických a morských oblastiach. U nás sa pestuje prevažne v nížinách.

Benedikt je charakteristický hranatou rozkonárenou stonkou a kopijovitými listami. Kvet rastliny je žltej farby a tvarom pripomína bodliak. Kvitne zvyčajne od júna až do júla, no zber prebieha pokojne aj počas augusta či septembra. Benedikt sa zberá za suchého a slnečného počasia, pričom sa získava vňať. Tú je potrebné zrezať asi 5 centimetrov nad zemou. Pri zbere je vhodné používať ochranné rukavice, keďže ide o bodliakovitú rastlinu. Následne sa bylina suší v tieni alebo pri umelej teplote do 50 až 60 °C. Sušený benedikt je možné zakúpiť i v lekárni či na internete.

Odporúčame: Chutné a vražedné? Na tieto škodlivé potraviny si daj pozor!

účinky benedikta lekárskeho

Zdroj: Shutterstock®

Vplýva na trávenie, cievy i nervový systém

Benedikt lekársky v sebe skrýva množstvo účinných látok. Ide najmä o triesloviny, silice a minerálne látky. Taktiež je zdrojom vlákniny. Rastlina obsahuje aj lignany, ktoré majú antioxidačné účinky. Nájsť v nej môžeme i živicu a žlté kryštalické horčíny knicínu. Rastlina má antiseptické, antibakteriálne a detoxikačné účinky. Rovnako má i protinádorové a protirakovinové vlastnosti. Benedikt lekársky je považovaný za jednu z najlepších a najúčinnejších rastlín na boj proti všetkým druhom rakoviny. Pozitívne ovplyvňuje imunitný systém a pomáha udržovať zdravú črevnú mikroflóru.

Podporuje črevné funkcie, eliminuje nadúvanie a upravuje stolicu. Zvyšuje tvorbu tráviacich štiav a podporuje chuť do jedla. Benedikt napomáha zlepšovať obranyschopnosť voči zvýšeným kvasným či hnilobným procesom v tráviacom trakte. Dokáže odkysliť organizmus a prečistiť pečeň aj obličky. Rovnako posilňuje srdce a cievy. Okrem toho podporuje optimálny stav kyseliny močovej v tele. Upokojuje nervový systém a odstraňuje stres. Pri použití zvonka pôsobí dezinfekčne, urýchľuje hojenie rán. V tradičnej medicíne sa benedikt používa v kombinácii so senovkou gréckou aj na zvýšenie tvorby materského mlieka.

čaj z benedikta lekárskeho

Zdroj: Shutterstock®

Použite ho zvonka i zvnútra!

Príprava liečivého čaju z benediktu lekárskeho je jednoduchá. Jednu čajový lyžičku sušenej rastliny zalejte v šálke 2,5 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať asi 10 minút. Následne sceďte a pri vyššie zmienených zdravotných problémoch pite dvakrát denne. Vyskúšať by ste ho mali hlavne pri tráviacich ťažkostiach, problémoch s pečeňou či žlčníkom alebo pri nespavosti. Vhodný je aj na liečbu ochorení dýchacích ciest. Pri vnútornom užívaní tejto rastliny si však dávajte pozor na dávkovanie! Veľmi silný čaj totiž môže vyvolať zvracanie.

Silnejší odvar je však vhodný na vonkajšie použitie. Dve hrste sušeného benediktu lekárskeho nasypte do menšieho hrnca, zalejte litrom vody a nechajte variť. Po zovretí zmes varte na miernom ohni ešte asi 4 minúty a následne odstavte. Odvar môžete vo forme obkladov aplikovať na rany či pokožku, postihnutú kožným ochorením. Taktiež ho môžete naliať do vane a pripraviť si liečivý sedací kúpeľ. Ten je vhodný na liečbu hemoroidov.

Pozri aj: Moderná hladovka? Povieme ti, čo je fasting a ako ho praktizovať


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Helena Zobková Šimurdová 04.05.18 15:32

HZŠ
karma
102.00

Benedikt lekársky - o tejto byline počujem prvýkrát. Popýtam sa o nej v mojej obľúbenej lekárni.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní