Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri

Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri

O tom, že je zrak jednou z najdôležitejších vecí v živote, sa azda ani nemusíme dohadovať. Život bez zdravých a fungujúcich očí je zrejme život nesmierne náročný. A to konštatujem len po pár dňoch rekonvalescencie po operácii, kedy mi zrak jednoducho nefungoval úplne na plné obrátky. Keďže sa s laserovými operáciami očí v poslednej dobe doslova roztrhlo vrece, rozhodla som sa napísať o tom, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri, v prestížnom centre v bratislavskej Karlovke. Naozaj to funguje tak, ako reklamujú?

Na počiatku bolo odhodlanie

Ako čerstvá mamička 8-mesačnej dcérky som sa jedného dňa radikálne rozhodla zmeniť jednu vec v mojom živote, ktorú som vždy považovala za akýsi hendikep. Rozhodla som sa podstúpiť korekciu môjho pokazeného zraku, aby opäť fungoval na 100 % a ja som si mohla plnými dúškami užívať materstvo, prácu a celkovo aj celkom bežný život. Píšem síce „jedného dňa”, no až tak spontánne to zo dňa na deň nebolo. O laserovej operácii očí som uvažovala už niekoľko rokov a čakala som na odhodlanie. 

A kým sa dostavilo, študovala som si o laserových operáciách viac na internete a v neposlednom rade som aj hľadala pre mňa najvhodnejšiu inštitúciu. A že ich v Bratislave nie je málo! Do úvahy som brala v prvom rade všeobecné renomé očného centra, recenzie na prácu a, samozrejme, aj cenu, ktorú azda zvažuje každá mladá rodinka s obmedzeným rodinným rozpočtom. 

A tak som sa dostala k centru s modrým logom, ktoré sídli v bratislavskej mestskej časti Karlovka. Excimer som registrovala už dlhšie, a to najmä preto, že si u nich dalo zrak skorigovať mnoho známych osobností a influencerov, ktorých prirodzene ako mladý človek aktívny na sociálnych sieťach registrujem. A mne to bolo veľmi sympatické a zároveň som sa z ich príspevkov dozvedela o operácii viac a uistila sa v tom, že toto centrum je pre mňa to pravé.

Pozri aj: Sivý zákal netreba brať na ľahkú váhu! Kedy podstúpiť operáciu?

klinika Excimer Bratislava

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

Termín bez čakania

Pred tým, než som laserovú operáciu očí sama podstúpila, som si myslela, že ma čaká celý zložitý a zdĺhavý proces zahŕňajúci nekonečné čakanie na termín vyšetrenia a operácie aj nezmyselné papierovačky. Našťastie som sa mýlila. Stačil jediný telefonát a ja som mala termín predoperačného vyšetrenia do týždňa a navyše v čase, kedy to vyhovovalo mne. Mohla som si tak vopred dohodnúť stráženie pre malú a nerušene ísť na vyšetrenie spojené s konzultáciou a poradenstvom s lekárom o pre mňa vhodnej operačnej metóde. 

Predoperačné vyšetrenie malo podľa sestričky trvať približne dve hodiny. Predoperačné vyšetrenie zahŕňa kompletné vyšetrenie očí, a to vrátane scanu rohovky, merania tlaku v oku a merania dioptrií ako prístrojom, tak i klasickou metódou s tými zvláštnymi okuliarmi, v ktorých vám lekár vymieňa dioptrické sklíčka a vy čítate písmenká na svetelnej tabuli na stene, no a mnohé ďalšie vyšetrenia. Tieto vyšetrenia som podstúpila pred aj po rozkvapkaní očí, aby sa v centre presvedčili o správnosti meraní a zhodnotili môj zdravotný stav očí čo najlepšie. A keď už boli všetky výsledky na stole, nasledovala konzultácia s lekárom, v mojom prípade s lekárkou. Pani doktorka mi oznámila, že som vhodným adeptom na laserovú operáciu a odporučila mi ich úplne bezkontaktnú, najšetrnejšiu a najpokrokovejšiu metódu bez rezu SmartSurfACE 7D, ktorá sa vykonáva na ich prístroji s názvom SCHWIND AMARIS 1050 RS 7D.

Úprimne som sa potešila, lebo presne na túto metódu som mala zálusk aj ja sama, preto nebolo o čom diskutovať. Aby som túto operačnú metódu viac opísala, ide o jedinú metódu zákroku, počas ktorej sa žiadny nástroj nedotkne ľudského oka. Laser vykoná odstránenie epitelu aj parenchýmu rohovky v jednom kroku. Vďaka tomu sa výrazne urýchli priebeh celého zákroku a minimalizuje sa riziko dehydratácie rohovky. Operáciu SmartSurfACE 7D je možné vykonať iba na najmodernejších laseroch spoločnosť Schwind, ktoré disponujú technológiou SmartPulse a Excimer ju ponúka ako jediné centrum na Slovensku.

Vráťme sa ale na moje predoperačné vyšetrenie. Po zhodnotení najvhodnejšej metódy nasledovalo ešte poučenie o samotnej operácii. Dozvedela som sa jej presný priebeh a aj to, ako môže prebiehať rekonvalescencia. Keďže mi pani doktorka vysvetlila všetko dopodrobna, nemala som žiadne otázky a už som smerovala na recepciu, kde som si objednala termín operácie na približne o mesiac. Prečo tak neskoro? Z osobných dôvodov, keďže sme mali na dlhšie cestovať preč, čo mi prišlo ako skvelá príležitosť vytiahnuť z oka kontaktné šošovky a nechať oči pred operáciou odpočívať minimálne 2 týždne, teda tak, ako lekári v Excimeri sami odporúčajú. Z centra som v tento deň odchádzala síce s rozkvapkanými očami (odporúčam preto zabezpečiť si odvoz a nešoférovať), no s úsmevom a radosťou z toho, že už čoskoro uvidím, ako sa povie, až za roh.

Niektorí ľudia majú strach nielen z operácie, ale aj z predoperačných vyšetrení. Môžem vám zodpovedne povedať, že sa naozaj niet čoho obávať. Najťažšie, čo musíte pri týchto úkonoch urobiť, je dlhší čas nežmurknúť, no ak sa vám to náhodou na prvý raz nepodarí, milý personál daný úkon veľmi rád a s úsmevom zopakuje. Predoperačné vyšetrenia sú teda absolútna prechádzka ružovým sadom, len možno trocha rozmazaným, keďže vám rozkvapkajú oči :).

Na tému očí: Kontaktné šošovky: Používaš ich správne? Na tieto veci si daj pozor!

predoperačné vyšetrenie Excimer

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

Bezbolestná operácia

V deň operácie som sa zobudila mierne nervózna, čo je asi celkom prirodzené. Niežeby som tímu Excimer nedôverovala, no zrak má človek len jeden a mal by si ho chrániť. Po tom, ako som prišla do očného centra a zaregistrovala som sa na recepcii, začali sme s administratívou a tiež ma zaradili do poradia na kontrolné predoperačné vyšetrenie. Keďže som ho absolvovala mesiac dozadu, teoreticky by mohla nastať malá zmena, preto sa v centre kvôli precíznosti rozhodli vyšetrenie zopakovať. Znova som teda podstúpila meranie tlaku, dioptrií a aj scan rohovky a lekár skonštatoval, že k zmene nedošlo. Mohli ma teda začať pripravovať na operáciu. Vrátila som sa teda na recepciu a podpísala zmluvu, ktorú mi dali mesiac vopred na prečítanie na doma. Zmluva obsahuje povinné náležitosti – údaje o pacientovi, o centre, ale aj o metóde operácie, možných komplikáciách či dokonca cene. Zmluvy som dostala v papierovom obale a dostala som aj sprievodný list, ktorý by si mal pacient nosiť na každú kontrolu.

Po podpísaní zmlúv som dostala balíček, v ktorom sa nachádzalo všetko potrebné na prvé pooperačné dni, teda okuliare s dobrým UV filtrom (okuliare si môžete priniesť), chladiacu gélovú masku na oči, antibiotické kvapky do očí aj umelé slzy a zároveň aj papier s poučením o tom, ako sa o nový zrak dôkladne starať, a to najmä prvé dni po zákroku. Veľmi sa mi páčilo, že keď som opustila v ten deň Excimer s operovanými očami, nemusela som sa už hnať nikde do lekárne. Všetko potrebné som mala v spomínanom balíčku.

A keďže toto očné centrum nenecháva nič na náhodu, všetkých adeptov na operáciu v ten deň sestrička zhromaždila do jednej miestnosti a začalo sa predoperačné poučenie. Sestrička si s nami (bolo nás tam asi 15) prešla podrobne priebeh operácie, upozornila nás, čo sa na sále bude diať a následne si s nami prešla aj to, ako sa o oči najbližšie dni starať. Vymenovala nám kompletne možné vedľajšie účinky, možný diskomfort, ktorý môže nastať, no a dala nám tiež priestor na otázky. Rovnako nám pripomenula, že na papieri s pokynmi, ako sa po operácii o oči starať, nájdeme aj pohotovostnú linku, teda číslo, na ktoré môžme hocikedy zavolať, ak sa bude diať niečo nečakané. Linku som osobne otestovala, pretože som mala mierne bolestivejšie hojenie, tak môžem povedať, že funguje. Pán primár mi cez ňu ochotne poradil a upokojil ma.

pooperačný balíček z Excimeru

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

Keď bolo všetko jasné, mohlo sa pristúpiť k operácii. Keďže ja a ďalšie dve dámy sme mali operáciu plánovanú na tento deň s tým, že predoperačné vyšetrenia sme už absolvovali, išli sme prvé. Excimer totiž poskytuje aj celkom praktickú službu, kedy kompletné predoperačné vyšetrenia a aj samotnú operáciu absolvujete v jeden deň. Považujem to za maximálnu výhodu najmä pre pacientov, ktorí za operáciou do Bratislavy musia docestovať či už z iných končín Slovenska, alebo zo zahraničia. Tu sa však treba logicky pripraviť na to, že to bude aj dlhšie trvať. 

Pred operáciou zostávalo už len umŕtviť oči pomocou kvapiek, ktoré nám chodila sestrička pravidelne  kvapkať. Už po druhom kvapnutí som nič necítila, čo bolo znamenie, že oči sú pripravené na operáciu. Keďže som išla tretia v poradí, na operáciu som ešte pred operačnou sálou čakala asi pol hodiny. Každá z nás vnútri strávila asi 10 minút, pričom samotný zákrok laserom trval len niekoľko desiatok sekúnd na každom oku. Operácia prebieha tak, že vám sestrička dá návlek na vlasy, usmerní vás, ako si ľahnúť na operačný stôl a pokojne vás aj prikryje dekou, aby vám nebola zima. Ponúkne vám aj povestného plyšového macíka, ktorý poskytne upokojenie tým, ktorí to potrebujú. Ja som zvolila variant s dekou a bez macíka. Prišiel pán doktor, sadol si za moju hlavu a nastavil mi ju do potrebnej polohy. Jedno oko mi prelepili a začali spolu so sestričkou na príprave druhého oka, pričom mi všetko opisovali a hovorili mi, čo sa bude diať, aby ma nič neprekvapilo. Oko si lekár roztvorí pomocou rozvierača, čo vôbec nebolí ani to nie je nepríjemné. Rozvierač zabezpečí, aby ste neboli schopní žmurknúť. Oko vypláchli vodou (čo tiež vďaka umŕtveniu necítite) a vyčistili ho tak, aby mohli pristúpiť k operácii laserom.

Jediná úloha pacienta je uprene pozerať do zeleného blikajúceho svetielka a snažiť sa neuhnúť pohľadom. Nič zložité, dá sa to v pohode zvládnuť. Laser by síce zastavil ihneď, ako by ste pohľadom uhli, no mám taký pocit, že tento scenár sa často neopakuje. Laser operuje len niekoľko desiatok sekúnd a jediné, čo je na tom trošku nepríjemné, je zvuk (čosi ako vŕtačka u zubára) a potom mierny smrad. Keď laser dokončí svoju prácu, lekár a sestrička opätovne oko vyčistia, dajú doň kvapky a nasadia vám ochrannú kontaktnú šošovku, ktorú budete nosiť po dobu 4 dní, a to vo dne aj v noci. A je hotovo. Zoperované oko sa zalepí a ide sa rovnaký proces zopakovať na druhom oku. Po operácii vám sestrička povie už len toľko, aby ste sa na 10 minút posadili v čakárni, chvíľu rozjímali a následne išli domov odpočívať. Odchádzať by ste mali so slnečnými okuliarmi na očiach a tie by sa mali po operácii stať vaším parťákom počas každého dňa (či už slnečného, alebo nie) po dobu najbližších 3 až 4 mesiacov.

Zaujme ťa: Čo je kardio a aké sú jeho výhody? Zopár minút denne a kilá pôjdu dole!

operačná sála v Excimeri

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

Čo bolí, to prebolí

Ako som už spomínala vyššie, po predoperačnom vyšetrení a konzultácii s lekárkou som sa rozhodla pre operačnú metódu bez rezu, teda povrchovú metódu. Z dlhodobého hľadiska je totiž pre oko najbezpečnejšia a aj keď nie som profesionálny športovec, tak aj ja pravidelne športujem. Preto bolo pre mňa dôležité, aby som sa do budúcna nemusela v tejto oblasti vôbec obmedzovať. 

Požičiam si teda z webu Excimeru nasledovné zhrnutie, kde je dokonale vysvetlené, prečo ísť cestou korekcie zraku bez rezu:

  • nie je nutné vykonávať rez rohovkou,
  • skrátenie času operačného zákroku,
  • možnosť bez rizika vykonávať aj rizikové športy, rizikové povolania,
  • zákrok je možné vykonať aj na tenšej rohovke, dajú sa vykorigovať aj vyššie dioptrie, 
  • veľmi nízke percento komplikácií,
  • komplikácie sú spravidla riešiteľné vhodnou liečbou, bez trvalých následkov.

Nevýhodou tejto metódy je dlhší pooperačný diskomfort (3 až 4 dni) a postupné vyostrovanie videnia.

Všetky tieto skutočnosti môžem z vlastnej skúsenosti len a len potvrdiť. Prvé tri dni po operácii som cítila značný diskomfort, no tak, ako sa píše na webe očného centra a ako mi vysvetlil aj lekár na kontrole, tento priebeh rekonvalescencie je po laserovom zákroku na oku bez rezu celkom bežný. Na tretí deň som však cítila nesmiernu úľavu a mohla som fungovať ako predtým.

zotavovanie po laserovej operácii

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

Rozvidnieva sa

Po operácii zostáva už len čakať na to, že prípadné nepríjemnosti počas rekonvalescencie odídu a vy si budete môcť už čoskoro vychutnávať svoj nový, lepší zrak. Po samotnej operácii ma čakalo niekoľko kontrol priamo v centre Excimer. Prvú som absolvovala deň po operácii. Na tejto kontrole lekár kontroluje stav očí, či sa hoja tak, ako majú a či sú ochranné šošovky na svojom mieste. Ďalšia kontrola je po týždni, prípadne sa do centra môžete dostaviť na štvrtý deň, ak si netrúfate ochranné šošovky vybrať sami doma, urobí to za vás personál Excimeru. Týždňová kontrola bola nielen o kontrole stavu očí, ale aj o prvých pokusoch čítať písmenká na svetelnej tabuli. U mňa to však nebol žiadny úspech – jednoducho som veľa písmeniek neprečítala a moje oči potrebovali ešte chvíľu čas. 

Už po týždňovej kontrole som si však začala všímať výrazné zlepšenie môjho zraku. Začala som vnímať, že vidím nápisy na billboardoch v diaľke, začala som vidieť na digitálne hodinky pod televízorom a začala som vidieť aj malé písmenká behajúce dole na obraze televízie, teda informácie z rýchleho prehľadu aktualít z daného dňa. Niekoho by možno zaujímalo, koľko dní trvalo, kým som mohla znova pracovať a používať počítač. V podstate som začala s prácou ihneď, ako odzneli bolesti, ktoré som mala po operácii, teda asi po štyroch dňoch. 

Kontrola po mesiaci bola viac-menej o tom, či už teda vidím na 100 %, alebo nie. S pani doktorkou sme zistili, že oboma očami spolu vidím 100-percentne, každé oko samostatne však ešte musí troška popracovať na tom, aby mohlo byť úplne bez dioptrie. Momentálne každé oko funguje na 90 %, čo je po mesiaci skvelý výsledok. Najbližšia kontrola ma čaká po troch mesiacoch, čo bude koncom januára. Dovtedy by mal byť môj zrak už úplne dokonalý, no pravdou je, že si svoje nové oči užívam naplno už teraz.

Záverečné zhrnutie

Je úžasné, čo spojenie modernej doby a pokročilej technológie dokáže. Korekcia zraku je vďaka tomu čoraz dosiahnuteľnejšia a bezbolestnejšia, a to je absolútne skvelé. Moje záverečné hodnotenie bude obsahovať niekoľko bodov – zhodnotím tu ako očné centrum, tak i samotnú operáciu a výsledok, aký zanechala na mojom zraku. Poďme teda na to.

  1. Očné centrum Excimer je naozaj zdravotníckym zariadením na úrovni. Nemôžem naň povedať ani len pol krivého slova. Priestory sú pekné, útulné a o pacientov je skvele postarané (keď čakáte – či už na operáciu, alebo vyšetrenia, tak je k dispozícii káva, voda, čaj aj bagetky) a všetky úkony sú dopodrobna vysvetlené, a to dokonca niekoľkokrát. S úsmevom vám odpovedia na všetky otázky a vybavia každú vašu požiadavku. Ak sa po operácii cítite troška horšie (tak ako ja), milo zdvihnú telefón, upokoja vás a v prípade, že je to nutné, skontrolujú vám pooperačný stav znova, len aby ste boli spokojní a aby bolo všetko v poriadku. Práve preto môžem Excimer odporúčať všetkými desiatimi a veľmi im ďakujem za profesionálny prístup, aký na Slovensku tak často nevidieť.
  2. Samotná laserová operácia očí trvá len niekoľko minút a prebieha na kompletne umŕtvených očiach, teda vôbec nič necítite. Operácia je preto 100 % bezbolestná, rýchla a šetrná k vašim očiam. Rekonvalescencia po operácii závisí na konkrétnom pacientovi a tiež tom, ako prebieha hojenie práve uňho. Isté však je, že zrak sa začne zlepšovať po operácii každým dňom.
  3. To, kedy sa zrak úplne upraví, opäť závisí od konkrétneho pacienta. Ja po mesačnej kontrole ešte stále chodím po svete s malými dioptriami, no keď sa pozerám oboma očami, vidím takmer dokonale. Zrak sa teda môže upravovať ešte ďalšie mesiace, uvidíme teda na kontrole o tri mesiace.

Vôbec sa nečudujem, že do Excimeru chodia pacienti z celej Európy a niekedy aj z oveľa vzdialenejších končín. Starostlivosť o pacienta je v tomto očnom centre prvoradá a podľa mojich skúseností si dovolím tvrdiť, že z nej odchádzajú spokojní takmer všetci (a takmer hovorím len preto, že viem, že nikdy nevyhovieš všetkým). Ak by som mala Excimer odporučiť rodine, priateľom či známym, urobím tak bez mihnutia mojich nových, zdravých očí.

- Galéria
1 z 10
Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri - KAMzaKRASOU.sk
Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri - KAMzaKRASOU.sk
Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri - KAMzaKRASOU.sk
Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri - KAMzaKRASOU.sk
Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri - KAMzaKRASOU.sk
Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri - KAMzaKRASOU.sk
Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri - KAMzaKRASOU.sk
Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri - KAMzaKRASOU.sk
Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri - KAMzaKRASOU.sk
Bolí to? Vyskúšali sme, ako prebieha laserová operácia očí v Excimeri - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk

- Anketa

PODSTÚPILI BY STE LASEROVÚ OPERÁCIU OČÍ?

Odpovedalo 47 ľudí  

Keby sa dalo, idem aj ihneď!
49%
Skôr áno ako nie, okuliare ma obmedzujú.
2%
Chcel/a by som, ale bojím sa.
40%
Nie, okuliare mi nevadia.
9%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 18.12.19 05:51

ĽŠ
karma
100.00

Je naozaj úžasné, čo spojenie modernej doby a pokročilej technológie dokáže! Ďakujem za článok, tiež zvažujem!

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 18.12.19 06:09

AS
karma
108.00

skoro ako v románe, zaujímavé ale dlhé čítanie

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 18.12.19 08:51

KK
karma
105.00

uvažujem o tom už dlhšie aj ja, ďakujem za článok

  • 0
Odpovedať

Natália Lobodášová 18.12.19 10:40

NL
karma
105.00

Uvažujem o tom dávno aj ja aj keď mám strach...

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 18.12.19 13:02

MC
karma
109.00

Pekný článok ,ale čo z toho zaplatí poisťovňa ....

  • 4
Odpovedať

Tomáš Kamenár 18.12.19 16:48

TK
karma
105.00

tiež sa chystám, keď si raz na to našetrím

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 18.12.19 20:51

karma
100.00

Zatiaľ taký zdavotný problém nemám no určite by som na zákrok išla

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 18.12.19 23:01

karma
109.00

Rozmýšľam o tom tiež už dávno,ale zatiaľ som nenašla odvahu...

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 19.12.19 14:58

AR
karma
103.00

vo februari idem na laserovu operaciu oci a aj ked sa velmi tesim na to,ze uz nebudem mueist nosit okuliare, predsa len mám zo zákroku strach....

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní