Čo signalizuje vyrážka na jazyku? Je to bežný alebo vážny problém?

Čo signalizuje vyrážka na jazyku? Je to bežný alebo vážny problém?

Vyrážka na jazyku dokáže byť niekedy neznesiteľne bolestivá. No poznáte tie povery našich babičiek, ktoré sa s vyrážkami spájajú? Naše babičky vždy tvrdili, že ak sa vám z ničoho nič objaví na jazyku vyrážka, tak vás buď niekto ohovára alebo chváli. Dôležité je v tomto prípade jej umiestnenie. Ak sa vám vytvorí na špičke jazyka, tak vás niekto chváli a ak sa vám vytvorí na boku, tak niekomu ležíte hlboko v žalúdku, pretože vás ohovára. Áno, sú to povery, ale niektorí z nás im veria!

V skutočnosti je však príčina niekde úplne inde. Naše vlasy, pokožka a nechty dokážu prezradiť množstvo informácii o našom zdraví a rovnako to platí aj v prípade nášho jazyka. Už len taký povlak na jazyku môže byť signálom nejakého zdravotného problému, ktorý by sme nemali ignorovať, ale riešiť v jeho začiatkoch. A čo v prípade vyrážok na jazyku? Kedy treba spozornieť a nespoliehať sa len na babské povery?

Pozri aj: Netradičné využitie olivového oleja: O týchto trikoch si ani netušila!

vred na jazyku

Zdroj: Shutterstock®

Prečo vznikajú vyrážky na jazyku?

Naše telo nám dáva najavo rôzne signály, ktoré by sme určite nemali ignorovať. V najlepšom prípade vyrážky na jazyku nemusia znamenať vôbec nič. Môžu sa objaviť a po pár hodinách alebo po jednom dni môžu zmiznúť. No ak sa na vašom jazyku udomácnia, je potrebné zbystriť pozornosť.

V prvom rade sa lekári zhodujú v tom, že tieto vyrážky na jazyku, ktoré sa odborne nazývajú jazykové papily, môžu vzniknúť v dôsledku vírusových infekcií. Príčinou ich vzniku tiež môže byť oslabený imunitný systém i nadmerné pôsobenie stresu. V niektorých prípadoch môžu byť signálom potravinových alergií alebo výsledkom konzumácie potravín s vysokým obsahom kyselín. Treba však podotknúť, že s vyrážkami na jazyku sa môžu pomerne často stretávať fajčiari alebo tí, ktorí žujú tabak. V takom prípade je potrebné dezinfikovať ústnu dutinu, aby ste predišli ich vzniku.

Otolaryngológovia a laryngológovia uvádzajú, že vyrážka na jazyku môže mať aj inú príčinu vzniku. Hovoria predovšetkým o autoimunitnej poruche – Sjögrenovom syndróme, ktorý okrem vyrážok na jazyku spôsobuje sucho v ústach, zápal jazyka a pridružiť sa môžu aj suché oči.

Biela vyrážka na jazyku sa môže objaviť aj u detí. Príčinou sú najčastejšie spomínané vírusové infekcie a zápaly, ktoré vznikajú pri oslabenom imunitnom systéme. Pri oslabenej imunite sa vyrážkou na jazyku môže prejaviť aj aftózna stomatitída, ktorú si môžeme do ústnej dutiny zaviesť kontaminovanými predmetmi (ohrýzaním rôznych predmetov, cmúľaním hračiek,...). 

rakovina ústnej dutiny

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na ten najhorší scenár!

V prípadoch vyššie môžeme hovoriť o malých vyrážkach alebo hrbolčekoch, ktoré sa dajú vyliečiť. No, ak sa vám na jazyku vytvoria hrbolčeky ba až vredy, ktoré majú červenohnedé sfarbenie a často krvácajú, je potrebné okamžite navštíviť lekára. V tom najhoršom scenári môže ísť o rakovinu v ústnej dutine (rakovina jazyka). Preto určite netreba podceňovať odborné vyšetrenie lekárom, ktorý dokáže presne určiť o aký zdravotný problém ide a nasadiť liečbu šitú na mieru.

Odporúčame: Ako oddialiť menštruáciu pred dovolenkou? Pomáhajú babské triky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Anna Tlachova 03.08.20 20:40

AT
karma
118.00

Netreba to podceniť a radšej navštíviť lekára

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 04.08.20 06:23

ĽŠ
karma
100.00

Vyrážka na jazyku dokáže byť naozaj neznesiteľne bolestivá.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 04.08.20 21:48

karma
109.00

To bolo prvé,čo ma napadlo...o tých babských poverách.Ked sa to vyhodilo na boku jazyka,tak nás niekto ohovára a treba si trikrát odpľuť :-) Ale určite netreba podceňovať väčšiu vyrážku.Radšej ísť k lekárovi 3x "zbytočne",ako ísť neskoro.

  • 0
Odpovedať

Lenka Jánošová 09.08.20 13:26

LJ
karma
-1.00

Obcas sa mi vyhodi mala vyrazka na jazyku, ktoru citim na dotyk. Myslim, ze to nie je nic vazne a v mojom pripade to bude sposobene asi stresom z prace :/

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 28.08.20 09:36

MC
karma
109.00

Veľmi neprijemne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní