Jarabina vtáčia – nielen potrava pre vtáky, ale aj prírodný liek. Čo dokáže?

Jarabina vtáčia – nielen potrava pre vtáky, ale aj prírodný liek. Čo dokáže?

Jarabina vtáčia je známa v prvom rade ako rastlina, na ktorej oranžových až červenkastých plodoch si s radosťou pochutnávajú operenci. Vedeli ste však, že význam majú aj v tradičnom ľudovom liečiteľstve? Plody jarabiny majú totiž pozitívny vplyv na zdravie človeka a môžu byť nápomocné pri liečbe mnohých neduhov. Ak vás trápia dýchacie ťažkosti či problémy s tráviacim traktom, práve jarabina je tou správnou voľbou. Tak sa poďme spolu pozrieť na to, kam sa chodí na zber jarabiny, aké má účinky a ako ju využiť pre svoje zdravie!

Poznáte jarabinu?

Jarabina vtáčia, latinsky Sorbus aucuparia, je stredne veľký strom, prípadne väčší ker z čeľade ružovité, ktorý dorastá do výšky maximálne okolo 15 až 20 metrov. Po svete je značne rozšírená. Za jej domovinu je považovaná najmä oblasť Apeninského či Balkánskeho polostrova. Dnes sa vyskytuje aj na severe Afriky, v Severnej Amerike, na Kryme aj viacerých územiach Ázie. Jarabina obľubuje najmä vyššie položené miesta, no rastie prakticky už od nížin. Často rastie na kamenistých stráňach či v redších lesoch. Mnohé šľachtené odrody sú tiež pestované na plantážach.

Jarabina vtáčia je charakteristická riedko rozkonárenou korunou s perovito zloženými listami, ktoré majú vajcovito kopijovitý tvar. Kvety sú zoskupené do bohatých vrcholíkovitých súkvetí a majú bielu až žltkastú farbu. Jarabina je ľahko rozpoznateľná najmä vďaka svojim plodom, ktoré sú malé, guľaté a sýto oranžové až červené. Veľkosťou by sme ich mohli prirovnať hrášku. Práve plody jarabiny sa zbierajú aj na lekárske účely, a to najmä počas augusta a septembra. I keď si na nich vtáci s radosťou pochutnávajú, my by sme ich pred použitím mali tepelne upraviť. Plody jarabiny sa často varia, sušia či dokonca zavárajú.

Pozri aj: Syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti: Čo treba vedieť o AIDS?

účinky jarabiny

Zdroj: Shutterstock®

Akú liečivú silu ukrýva?

Plody jarabiny sú v prvom rade známe vysokým obsahom vitamínu C. Ukrývajú však množstvo ďalších účinných látok, a to najmä organické kyseliny, fytoestrogény, minerály, flavonoidy či triesloviny. Sušená droga z jarabiny má antiseptické a detoxikačné účinky. Pozitívne v prvom rade ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu človeka. Podporuje správnu funkciu orgánov tráviacej sústavy a upravuje stolicu, pričom napomáha eliminovať hnačky aj zápchy či problémy s plynatosťou. Jarabina má močopudné účinky a napomáha prečisťovať obličky i močové cesty a podporuje ich správnu funkciu.

Okrem toho môžu byť červené plody jarabiny osožné aj ako podporný prostriedok pri liečbe rôznych infekčných ochorení dýchacích ciest. Môžu pomôcť pri chrípkových stavoch, zápale priedušiek či prechladnutí. Taktiež rýchlo zatočia so zápalmi v ústnej dutine či nepríjemnými aftami. V ľudovej medicíne sa jarabina využíva aj na miernenie bolestí kĺbov pri reume a dne. Dokonca sa osvedčila aj pri rozličných ženských problémoch. Dokáže pomôcť najmä pri hormonálnych nerovnováhach. 

jarabinový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Pripravte si liečivý jarabinový čaj

Jarabinu vtáčiu, respektíve jej plody, v sušenom stave poľahky dostanete v lekárňach, obchodoch so zdravými potravinami aj na internete. Hotovú liečivú drogu už môžete priamo použiť na prípravu čaju. Ak máte vlastné zásoby nasušených červených plodov, určite neváhajte použiť tie. Na šálku jarabinového čaju budete potrebovať jednu kopcovitú polievkovú lyžicu sušenej a trochu podrvenej jarabiny a približne 3 dcl vriacej vody. Nápoj nechajte lúhovať asi 15 minút a po scedení a miernom ochladnutí ho môžete podávať. Jarabinový čaj je skvelý na povzbudenie činnosti čriev a posilnenie imunity. Neváhajte ním podporiť i liečbu zápalu priedušiek.

Okrem toho je možné sa poobzerať aj po tinktúre z jarabiny vtáčej, ktorá prispieva k pohodliu počas klimaktéria či menštruácie. Môže pomôcť pri úprave menštruačného cyklu a rovnako i ženám, ktoré trápi hormonálna nerovnováha. Takéhoto pomocníka si môžete pripraviť i doma. Budete naň potrebovať čerstvé jarabinové plody a aspoň 40-percentný alkohol. Drvené plody zalejte v dobre uzatvárateľnej nádobke alkoholom. Obsah fľašky nechajte macerovať na tmavšom mieste aspoň dva týždne a tekutinu nakoniec sceďte cez gázu či kus látky. Hotovú tinktúru uskladnite v čistej nádobke. Vo všeobecnosti sa počas zdravotných ťažkostí odporúča užívať 10 až 15 kvapiek jarabinovej tinktúry trikrát denne.

Odporúčame: Alergia a intolerancia: Ako ich medzi sebou rozlíšiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 16.09.19 07:18

ĽŠ
karma
100.00

Ešte s babičkou sme chodili na tieto "malé zázračné plody" a sušili.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní