Karobový sirup: V čom je jedinečné toto netradičné sladidlo?

Karobový sirup: V čom je jedinečné toto netradičné sladidlo?

Karobový sirup nie je v súčasnej dobe úplne bežným a často používaným sladidlom, no ľudia si ho na mnohých územiach pripravovali už v období staroveku. Je chutný, obsahuje množstvo minerálnych látok, stopových prvkov aj vitamínov a použiť sa dá do najrozličnejších pokrmov. Okrem toto má celý rad skvelých účinkov na ľudský organizmus. Blahodarný vplyv má napríklad na hladinu cholesterolu. V nasledujúcom článku vám prezradíme, čo je to karobový sirup a ako sa používa.

Poznáte karob?

Karobový sirup sa vyrába z karobu, respektíve strukov rastliny zvanej rohovník obyčajný. Tento vždyzelený strom z čeľade bôbovité rastie prevažne v stredomorských oblastiach či juhozápadnej Ázii. Dorastá do výšky asi 10 metrov. Rohovník je charakteristický hustou korunou zvyčajne guľovitého tvaru a mohutným kmeňom. Listy sú dlhé 10 až 20 centimetrov, pričom sú zložené zo 4 až 10 párov menších kožovitých lístkov. Majú vajcovitý tvar, na líci sú tmavozelené a na rube svetlozelené. Drobné kvety sú usporiadané v hustých klasoch a majú zelenú farbu s červeným nádychom.

Plodom rohovníka je nepukavý struk, známy aj ako karob, ktorý dosahuje dĺžku pokojne až 30 centimetrov. Ak je zrelý, má tmavohnedú farbu. Karob môžeme poznať aj pod názvom svätojánsky chlieb. Plody rohovníka našli uplatnenie najmä v potravinárstve. Majú sladkú chuť a najčastejšie sa vo forme prášku využívajú ako náhrada kakaa. Napríklad v Chorvátsku sú zase využívané pri výrobe alkoholického nápoja zvaného rakija. Taktiež sa z nich vyrába spomínaný sirup, ktorého jedným z najvýznamnejších distribútorov je v súčasnosti Cyprus.  

Pozri aj: Zadržiavanie vody v tele: Máme užitočné rady, ako sa ho zbaviť

karob

Zdroj: Shutterstock®

Prečo sa oplatí sladiť karobovým sirupom?

Účinky karobového sirupu boli údajne známe už starovekým Grékom či Egypťanom. Toto prírodné sladidlo je v prvom rade skvelým zdrojom bielkovín. Okrem toho je plný sacharidov. Telu vďaka tomu dodá dostatok energie. Zároveň však nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Sirup z karobu je taktiež nabitý ďalšími dôležitými látkami, a to vitamínmi A i D aj vitamínmi skupiny B. Okrem toho ukrýva množstvo minerálnych látok. Bohato zastúpený je v ňom najmä horčík a vápnik, no telu doplní aj železo alebo draslík.

Taktiež obsahuje organickú kyselinu gallovú, ktorá pôsobí ako antioxidant. Toto sladidlo je okrem toho charakteristické antibakteriálnymi aj antiseptickými účinkami. Podporuje imunitný systém aj trávenie. Prečisťuje tráviaci trakt a zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie. Napomáha znižovať vysokú hladinu cholesterolu. Známy je ako skvelý liek na bolesť v krku. Dokonca napomáha zmierňovať kašeľ. Vďaka svojmu zloženiu a mnohým významným látkam preventívne pôsobí proti mnohým zákerným civilizačným ochoreniam. Keďže má vysoký podiel vápnika, predstavuje prevenciu aj pred osteoporózou.  

použitie karobového sirupu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sirup používať?

Karobový sirup je možné zohnať v špeciálnych obchodoch so zdravou výživou aj na internete. Cena sa zvykne líšiť, no dostať ho môžete v priemere od 7 eur za 350 gramové balenie. Pri kúpe tohto produktu dávajte pozor na jeho zloženie, ktoré vám prezradí i jeho kvalitu. Primárnou ingredienciou tohto produktu by totiž mal byť karob a nemal by obsahovať žiaden pridaný cukor, farbivá či iné dochucovadlá. Kvalitný karobový sirup je charakteristický príjemne sladkou chuťou i vôňou, tekutou konzistenciou a tmavou farbou.

Používať ho môžete podobne ako iné sladidlá, napríklad biely cukor alebo med. V prvom rade ho využijete pri pečení sladkých pokrmov. Osladiť ním môžete múčniky, koláče i zákusky. Skvelý je tiež do studených aj horúcich nápojov, čiže kávy, čajov či ovocných alebo zeleninových smoothies kokteilov. Lyžičkou karobového sirupu môžete dochutiť jogurt, puding, cereálie či kašu. Rovnako ho môžete použiť ako chutnú polevu na palacinky alebo lievance.    

Odporúčame: Cez sviatky maj na mysli: Ako zistíš, koľko alkoholu je priveľa?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 27.12.18 07:59

ĽŠ
karma
100.00

Zatiaľ som skúšala iba vo forme prášku, no vďaka článku rada otestujem i sirup.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 27.12.18 17:49

SK
karma
114.00

pre mňa novinka, asi sa po ňom poohliadnem

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 27.12.18 23:52

karma
109.00

O karobe počujem prvýkrát,ale o svätojánskom chlebe som už počula.No nevedela som,že má až toľko zdraviu prospešných látok.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 28.12.18 10:47

DB
karma
114.00

keď sme boli deti svätojánskeho chleba bolo dostatok-dokonca sa využíval na kŕmne účely.teraz ho už nevídať.možno v predajniach so zdravou výživou.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 28.12.18 16:32

ZS
karma
100.00

nikdy som o tomto sladidle nepocula

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní