Ovocie sušili už starí Slovania. Bolo zadymené a plné sadzí

Ovocie sušili už starí Slovania. Bolo zadymené a plné sadzí
  • 20.10.2015
  • PR článok

    • Zdieľaj:
  • 3

Kým dnes sa snažia ľudia príjem sladkého obmedziť, v minulosti ho obyvatelia strednej Európy vyhľadávali. Cukor v dnešnej podobe vôbec nepoznali a sladké jedlá pre nich boli vzácnosťou.

Ak si chcel dať praveký človek niečo sladké, mal len 2 možnosti:

•  vybrať včelám med,

•  natrhať si divé ovocie.

Už v neolite rástli v strednej Európe divé jablone, hrušky a čerešne. Netvorili však úhľadné jednodruhové sady, ale rástli v zmiešaných dubových lesoch. Stromy sa teda krížili ešte prirodzeným spôsobom.

sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Starí Slovania sušili v peciach

Na území Slovenska a Česka sa pozostatky jadier a malvice našli na niektorých staroslovanských hradiskách. Aby si Slovania mohli jedlo dochutiť aj v zime, začali plody sušiť na prútenej mriežke nad pecou, ​​ktorá bola zapustená do zeme.

Toto sušenie malo viacero nevýhod. "Sušené ovocie bolo veľmi zadymené a znečistené sadzami. Trvalo dlho než sa vysušilo a spotreba dreva bola vysoká, "opísala vo svojej diplomovej práci Markéta Čopfová.

sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

O sadoch podal správu arabský kupec

Informácie o ovocinárstve na slovanských územiach v 10. storočí čerpajú historici zo spisov arabského kupca Ibráhíma ibn Jakubom.

Z nich vyplýva, že k najpestovanejším druhom patrili:

  • jablone,

  • hrušky

  • broskyne.

Z archeologických nálezov vieme, že ľudia pestovali aj orech kráľovský, slivky a liesky. Pozostatky týchto plodov odborníci našli v Komárne v hrobe na pohrebisku s liatymi garnitúrami.

sušené ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Domáce sušenie ovocia zvládne každý

Stále viac ľudí sa vracia k prirodzenej strave, ktorú jedli naši predkovia. Jej dôležitou súčasťou bolo sušené ovocie, ktoré slúžilo ako sladidlo miesto nezdravého cukru. Ak kupujete sušené ovocie v supermarkete, dajte si radšej pozor, často je dosladzované práve cukrom.

Radšej si ovocie nasušte doma a budete mať celý výrobný proces pod kontrolou. So sušičkou Excalibur je to to ľahké. Stačí dať ovocie na tácky a nastaviť čas, prístroj sa potom sám vypne.


    • Zdieľaj:
  • 3
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Zahoranová 20.10.15 19:46

MZ
karma
92.00

nesuším si ovocie doma ale v zimnom a hlavne vianočnom období ho mám veľmi rada

  • 0
Odpovedať

Pavol Beran 16.12.18 15:49

PB
karma
100.00

Excalibur odporúčam.Máme aj my

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 24.05.20 15:16

KS
karma
133.00

Kvôli tomu, že máme v záhrade veľa jabĺk sme si kúpili sušičku ovocia :-) Taká zdravšia varianta čipsov večer k telke :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Jablkový koláč inak: Odštartuj sezónu jabĺk s touto lahôdkou!
Dezerty

Jablkový koláč inak: Odštartuj sezónu jabĺk s touto lahôdkou!

  • 8
  • 09.10.2021
Horúca čokoláda poteší i zahreje: Ochutnaj túto lahôdku
Dezerty

Horúca čokoláda poteší i zahreje: Ochutnaj túto lahôdku

  • 6
  • 01.11.2021
Segedínsky guláš – klasika klasík, ktorá chutí vždy
Mäsité jedlá

Segedínsky guláš – klasika klasík, ktorá chutí vždy

  • 9
  • 16.11.2021
TOPlist