Poznáš pekanové orechy? Ak nie, určite by si ich mala vyskúšať!

Poznáš pekanové orechy? Ak nie, určite by si ich mala vyskúšať!

Pravidelnú konzumáciu orechov určite ocení náš kardiovaskulárny systém, tráviaca sústava i mozog.

Navyše sú tieto semená skvelým zdrojom mnohých vitamínov, minerálnych látok i stopových prvkov. Jeden menej známy druh vám predstavíme i v dnešnom článku.

Ide o pekanové orechy pochádzajúce z Ameriky, ktoré sú už na prvý pohľad podobné známym vlašským orechom. Neobsahujú cholesterol, zato sú plné horčíka, železa a vápnika. I v malom množstve sú pre telo prínosom. Prečítajte si, kde pekanové orechy rastú, čo všetko nám dokážu ponúknuť a ako ich konzumovať.

Kde ich nájdeme?

Stromom pekanových orechov je orechovec pekanový. Pochádzajúca z južných častí Severnej Ameriky. Vyskytuje sa najmä v údolí rieky Mississippi, v okolí riek v Oklahome a Texase, ale tiež na severe Mexika. V súčasnosti sú tieto stromy pre komerčné účely umelo vysádzané, a to v Alabame či Georgii, dokonca aj mimo USA, napríklad v Číne, Španielsku či Izraeli. Orechovec pekanový dorastá až do výšky 50 metrov. Je listnatý, opadavý a stredne rýchlo rastúci. K životu potrebuje dostatok slnečného žiarenia, prípadne polotieň. Obľubuje vlhké a hlboké pôdy obsahujúce humus, ktoré sú ílovité či piesočnaté.

Orechovec pekanový je charakteristický mohutným kmeňom a zaoblenou korunou, ktorá môže mať šírku aj 20 metrov. Plodom je kôstkovica s jednou kôstkou obalenou v šupke. Kôstka s vnútornými semenami je vlastne orechom, ktorý sa konzumuje. Okrem plodov sa z orechovcov využíva aj drevo. Je tvrdé a ťažké. Používa sa napríklad na výrobu rukovätí náradia, nábytku, podlahovín aj ako palivo. Len pre zaujímavosť, názov pekan pochádza z algonquinského slova, ktoré v preklade znamená orech potrebujúci k rozbitiu kameň.

Odporúčame: Nepotešíš sa: Tieto kozmetické produkty musíš po chorobe vyhodiť!

účinky pekanových orechov

Zdroj: Shutterstock®

Sú plné nenahraditeľných látok

Pekanový orech obsahuje okolo 10% bielkovín a viac ako 60% zdravých tukov. Je zdrojom omega 3 a 6 nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, betaínu, cholínu aj sacharidov. Tieto orechy sú bohaté najmä na horčík či železo, no telu doplnia i draslík, vápnik, fosfor či zinok. Taktiež v sebe skrývajú celý rad vitamínov či cenné fytochemikálie. Skvelou správou je, že neobsahujú cholesterol. Pekany výrazne podporujú obranyschopnosť, detoxikujú organizmus a chránia bunky pred voľnými radikálmi. Pozitívne vplývajú na trávenie a podporujú pravidelné vyprázdňovanie.

Pekanové orechy tiež prečisťujú a spriechodňujú cievy a odstraňujú zlý cholesterol, čiže sú prevenciou pred mnohými kardiovaskulárnymi ochoreniami. Ich pravidelnou konzumáciou môže tiež človek účinne predchádzať tvorbe žlčových kameňov. Taktiež predstavujú prevenciu pred mnohými typmi rakoviny či Alzheimerovou aj Parkinsonovou chorobou. Podľa posledných štúdií dokážu tieto orechy dokonca výrazne potláčať menované ochorenia. Taktiež majú upokojujúci vplyv na nervový systém, udržujú mozog v kondícii a zlepšujú pamäť.

inšpirácie na použitie pekanových orechov

Zdroj: Shutterstock®

Ako ich konzumovať?

Pekanové orechy sú zvyčajne 3 až 6 centimetrov dlhé. Tvarom sa podobajú na vlašské, dokonca aj ich zloženie je podobné. Odlišujú sa napríklad chuťou, pekany sú oveľa jemnejšie. Nemajú tiež takú dlhú trvanlivosť, preto je ich potrebné skonzumovať rýchlejšie. Pre čo najdlhšie uskladnenie zvoľte chladné a tmavé miesto. Stogramová porcia pekanových orechov predstavuje niečo cez 600 kalórií. Odporúčaná porcia je však len okolo 10 až 15 gramov niekoľkokrát týždenne.

Tieto orechy majú nízky glykemický index, takže vás skvelo ochránia pred okamžitým hladom. Aj keď sú kalorické, veľmi vhodné sú pri zdravej strave, pretože podporujú trávenie aj znižujú cholesterol. Pekany si môžete vychutnať v prvom rade samotné. Vhodné je ich však predtým namočiť do vody, najlepšie na noc. Ráno budú pripravené na konzumáciu a ľahšie sa budú tráviť. Taktiež ich môžete pridávať do dezertov, múčnikov a chlebu, či použiť pri príprave mäsa a šalátov.

Pozri aj: Mamografia: Pomocník alebo vrah? Toto musíš vedieť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Soňa Kelemenová 17.01.18 08:42

SK
karma
86.00

jedným slovom milujem ichhhhh

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 17.01.18 12:33

HZŠ
karma
102.00

Sem tam si ich kúpim, ale asi už budem častejšie. Neviem, ako to autorka myslela, že ho môžeme pridávať do chleba ? Vysvetľujem si, že asi do chleba, pečiem si chlebíky, tak vyskúšam ho pridať.

  • 0
Odpovedať

Nikola Turková 17.01.18 21:36

karma
110.00

Dobrý deň, presne ako ste napísali. Ak si doma pečiete chlieb, môžete doň na ozvláštnenie pridať nahrubšie nakrájané pekanové oriešky. Želám pekný deň :)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 17.01.18 17:10

ĽŠ
karma
100.00

Výborné oriešky!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.01.18 22:41

karma
109.00

pekanové orechy zatiaľ nepoznám.Doma máme vlašské orechy,ktoré nám rastú na chalupe v záhrade.Takže najviac konzumujeme tie a ešte arašidy,sem-tam lieskovce,alebo mandle.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.03.18 15:13

JK
karma
100.00

Všetky orechy mám rada a o týchto čítam prvý krát

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní