Rakovina štítnej žľazy: Aké sú varovné signály tohto ochorenia?

Rakovina štítnej žľazy: Aké sú varovné signály tohto ochorenia?

Nádorové ochorenia sú v súvislosti so zdravím človeka asi jedným z najväčších strašiakov súčasnej doby. Na úspešnosť ich liečby veľmi vplýva práve včasná diagnostika. Preto nie je vhodné ignorovať ani najmenšie ťažkosti a rozličné zmeny v zdravotnom stave by sme mali konzultovať s lekárom. V dnešnom článku sme sa zamerali na prejavy veľmi vážneho a zákerného ochorenia. Rakovina štítnej žľazy sa nevyskytuje až tak často ako niektoré druhy rakoviny, no i tak by sme o nej mali vedieť niekoľko dôležitých informácií.

Čo by sme mali vedieť o tomto ochorení?

Rakovina štítnej žľazy predstavuje nádorové ochorenie jednej z najväčších endokrinných žliaz ľudského tela. Tento pomerne malý dvojlalokový orgán, ktorý je umiestnený v krku, produkuje veľmi dôležité hormóny, a to napríklad tyroxín či trijódtyronín. Pre ich tvorbu je dôležitý jód. Štítnu žľazu môže postihnúť množstvo rozličných chorôb, vrátane nezhubných i zhubných nádorov. Pod pojmom rakovina štítnej žľazy sa môže ukrývať niekoľko typov ochorení. Spomenúť môžeme papilárny karcinóm, ktorý sa vyskytuje najčastejšie a taktiež aj folikulárny, medulárny či anaplastický karcinóm štítnej žľazy.

Tento druh rakoviny patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce nádorové ochorenia endokrinných žliaz, čiže žliaz s vnútorným vylučovaním, avšak vo všeobecnosti ide skôr o zriedkavejší typ rakoviny. Objaviť sa môže v akomkoľvek veku, a to u starších osôb aj jedincov mladších ako 25 rokov. Vo zvýšenej miere trápi ženy. Presná príčina vzniku tohto ochorenia nie je úplne známa. Predpokladá sa, že na rozvoj tejto choroby majú vplyv environmentálne aj genetické faktory. Vyššie riziko vzniku rakoviny štítnej žľazy môžu mať osoby, u ktorých sa v rodinnej anamnéze toto ochorenie už vyskytlo.

Pozri aj: 20 najčastejších príznakov parazitov v tele!

prejavy rakoviny štítnej žľazy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje rakovina štítnej žľazy?

Typickým prejavom rakoviny štítnej žľazy, ktorý sa vyskytuje u pomerne vysokého počtu pacientov, je hlavne akási hrčka alebo uzol na krku, respektíve zdurenie v postihnutej oblasti na prednej strane krku, ktoré nemusí byť bolestivé. Samozrejme, nie každý nahmataný uzlík znamená hneď rakovinu. Menované ochorenie sa ďalej môže prejavovať celkovým zväčšením žľazy alebo okolitých lymfatických uzlín. V dôsledku narastania hrčky či zväčšovania orgánu môže dôjsť k zhoršeniu funkcie dýchacích ciest či tráviacej trubice. Tento jav môže spôsobiť zvyšujúci sa tlak na pažerák, hlasivky alebo priedušnicu.  

U postihnutého sa tak objavujú napríklad ťažkosti s prehĺtaním či bolesť pri hltaní. Okrem toho je častá aj dýchavičnosť a celkové problémy s dýchaním či dráždivý kašeľ. Taktiež dochádza k zmene hlasu až zachrípnutiu. Najmä v pokročilom štádiu ochorenia sú jeho prejavy o to výraznejšie. U niektorých jedincov sa však príznaky nemusia prejaviť i dlhšiu dobu. Dokonca nemusí byť u postihnutého prítomná ani hmatateľná hrčka či uzlík na krku. Dôležité je preto všímať si zmeny v zdravotnom stave a najmä pretrvávajúce ťažkosti konzultovať s lekárom.  

liečba rakoviny štítnej žľazy

Zdroj: Shutterstock®

Najdôležitejšia je včasná diagnóza!

Pri rakovine štítnej žľazy hrá veľkú rolu najmä včasná diagnóza. V mnohých prípadoch je totižto toto zákerné ochorenie pri skorom odhalení pomerne dobre liečiteľné. Zhubné nádory tejto endokrinnej žľazy nemajú až tak vysokú úmrtnosť. Prognóza tohto ochorenia závisí napríklad na konkrétnom type karcinómu. Lekár zvyčajne vyšetruje štítnu žľazu, prípadne i okolité lymfatické uzliny pohmatom. Taktiež môže pristúpiť k zobrazovacím metódam, napríklad magnetickej rezonancii aj k odberu krvi či histologickému vyšetreniu odobratého tkaniva.

Liečbu stanovuje lekár podľa stavu pacienta. Záleží na tom, o aký nádor ide alebo či sú prítomné i metastázy. V mnohých prípadoch dochádza k chirurgickému odstráneniu štítnej žľazy. Tento zákrok sa nazýva tyroidektómia. Po operácii sa môže pristúpiť k chemoterapii i liečbe rádioaktívnym jódom. Taktiež je potrebné v organizme nahrádzať hormóny, ktoré za bežných okolností produkuje práve štítna žľaza. Pacientovi sa farmakologicky podávajú syntetické hormóny.

Odporúčame: Ako odstrániť rosenie okien? Jediný trik, ktorý potrebuješ ovládať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 25.01.19 06:31

ĽŠ
karma
100.00

Nádorové ochorenia sú naozaj jedným z najväčších strašiakov súčasnej doby.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 25.01.19 16:50

MM
karma
100.00

už som bola 2x operovaná na štítnu žľazu, doživotne užívam hormón, ale našťastie bez pozitívneho nálezu

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.01.19 22:32

karma
109.00

Tento článok ma veľmi zaujal,lebo užívam lieky na štítnu žľazu.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 08.02.19 19:09

AK
karma
100.00

každá anomália zdravotného stavu môže niečo signalizovať

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 25.02.19 18:34

karma
106.00

Rakovina štítnej žľazy sa nedá 100% zistiť zatiaľ žiadnym vyštrením. Rakovinu zistia pri operácií a následnej histológii.

  • 4
Odpovedať

Jana Komadová 28.09.21 18:27

JK
karma
100.00

Zákerná choroba hrozné

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní